03 Kasım 2009 00:00

‘Masalcı’ müdür hâlâ görevde

Emekçilere mezarda emeklilik öngörenlerin kendi çocuklarının bir an önce emekli olabilmeleri için hilelere başvurdukları açığa çıktı.

Paylaş

Emekçilere mezarda emeklilik öngörenlerin kendi çocuklarının bir an önce emekli olabilmeleri için hilelere başvurdukları açığa çıktı. Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu, 5 ve 13 yaşındaki çocuklarına sigorta yaptıran Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Veysel Uyar’ın etik davranış ilkelerine aykırı davrandığını tespit etti. Çocuklarının modellik yaptığını, sigortalama işlemini de kendisinin haberi olmadan eşinin yaptırdığını söyleyen Uyar inandırıcı bulunmadı.
Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer aldı. Kurul, Uyar’ın çocuklarını sigorta ettirmesinin etik davranış ilkelerine aykırı olduğunu tespit etti.
Başbakanlık Etik Kurulu, durumuyla ilgili olarak Uyar’dan savunma istedi. Kurul’a gönderdiği savunmada, çocuklarının katalog çekiminde model olarak çalıştıklarını iddia eden Uyar, çocukların bireysel gelişimlerine ve özgüvenlerine katkı yapması düşüncesiyle teklifin anneleri tarafından kabul edildiği ve müteaddit kez yapılan provalar sonucunda çekim yapıldığını öne sürdü.
Uyar, kendisinin konuyu basına yansımasından sonra öğrendiğini öne sürerek, önceden bilgisinin olması halinde bu duruma kesinlikle engel olacağını belirtti.
HAYATIN NORMAL AKIŞINA AYKIRI
Kararda, bilgi ve belgeler birlikte değerlendirildiğinde; Uyar’ın, yeni sosyal güvenlik yasasının yürürlüğe girmesinden önce erken emeklilik ve diğer avantajlardan yararlanabilmeleri için 5 ve 13 yaşlarındaki çocuklarını, Ankara’da faaliyet gösteren bir matbaada Nisan 2008 döneminde işe giriş yaptırarak sigortalı gösterdiği, nisan ve mayıs dönemi için 3 ve 7 gün prim ödemesi yapıldığı, Sosyal Güvenlik kontrol memurlarınca yapılan denetleme neticesi çocuklara ait işe giriş bildirgelerinin gerçeğe dayanmadığı gerekçesiyle iptal edildiğinin anlaşıldığı anlatıldı.
Hakkında inceleme yapılan Uyar’ın, konuyla doğrudan ilgili, sigorta işlemlerinin yürütülmesi ve denetlenmesinden sorumlu olan bir kurumun en üst yöneticilerinden olduğu anımsatılan kararda, Uyar’ın, görevi gereği, yeni kanunun imkan ve yükümlülüklerini bilebilecek en uygun konumdaki kişilerden biri olduğuna işaret edildi.
Kararda; aile birliğinin devam etmesi, aynı konutta ikamet edilmesi, doğrudan kendi kurumu ile ilgili bir işlem olması nedeniyle, çocuklarının sigorta işlemlerinin eşi tarafından yapıldığı ve kendisinin bundan haberdar olmadığı yolundaki iddiasının hayatın normal akışına aykırı olduğu ifade edildi.
“Kontrol memurlarınca yapılan incelemede, çocukların sigortalı çalışıyor gösterildiği iş yerinde daha önce sadece bir kişinin sigortalı çalıştığı, ancak yeni kanunun yürürlüğe girmesinden hemen önce birdenbire 59 kişinin sigortalı olarak gösterildiği de dikkate alındığında, normal koşullarda sigortalı olması düşünülemeyecek 5 ve 13 yaşındaki çocukların yeni kanunun bazı hükümlerinden kaçınmak amacıyla sigortalandığının açıkça görüldüğü”de kararda yer aldı. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Hak olan sağlık paralı oldu

SONRAKİ HABER

Döner sermaye hakları için iş bıraktılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...