03 Kasım 2009 00:00

Hak olan sağlık paralı oldu

OKMEYDANI’NDA mahallelilerin katıldığı panelde, SSGSS yasası, halk sağlığı ve domuz gribi konusu tartışıldı.

Paylaş

OKMEYDANI’NDA mahallelilerin katıldığı panelde, SSGSS yasası, halk sağlığı ve domuz gribi konusu tartışıldı. Sivas’ın Hafik ilçesine bağlı Çakmak Köyü Derneği tarafından düzenlenen panele, Dr. İlhan Beyoğlu ve SES Şişli Şube Başkanı Rabia Tuncer konuşmacı olarak katıldı. SSGSS yasasının ayrıntılarını anlatan Dr. İlhan Beyoğlu, öncelikle sağlığın bir hak olduğunu ve devletin bu hizmeti karşılamakla yükümlü olduğunu dile getirdi. Yeni sosyal güvenlik yasasıyla sağlıkta özelleştirmelerin hızlandırılmak istendiğini belirten Beyoğlu, bu şekilde de bir hak olan sağlığın, parayla satın alınan bir hizmete dönüştürülmek istendiğine dikkat çekti. “Prim karşılığı olmayana sağlık hizmeti verilmeyecek” söyleminin altında, ‘parası olan sağlık hizmeti alır’ mantığının yattığını söyleyen Beyoğlu, eskiden insanların sağlık hizmeti alabilmek için uzun kuyruklarda beklediklerini, ilaç alabilmek için eczane eczane dolaştıklarını söylerken, bugünse parası olmayanın muayene olamadığına ve ilaç alamadığına dikkat çekti.
HASTA-DOKTOR TİCARETİ
Pilot bölgelerde uygulaması devam eden aile hekimliğine de açıklık getiren Beyoğlu, sağlık ocaklarının tasfiye edilmeye başlandığını, yerine aile hekimliğinin getirildiğini belirtti. Aile hekimliği uygulamasıyla hekimlerin baktığı hasta kadar para alacağını, bundan kaynaklı hasta ve doktor arasında ticari bir ilişki doğacağını belirten Beyoğlu, “Doktorlar daha çok hastaya bakmak için sevk uygulamasına yönelmeyecek ve daha çok para kazanmanın yolunu arayacak, hasta ise mağdur duruma düşecektir” dedi. Tam gün yasasının ise doktorlar üzerinde daha fazla sömürü anlamına geldiğini dile getiren Beyoğlu, halk açısından da bu uygulamanın bir getirisi olmadığını açıkladı. Henüz tam olarak uygulamaya konmayan kamu hastane birlikleriyle hükümete bağlı kurumlarda görev alan vali gibi görevlilerle belediye meclis üyeleri gibi kişiler tarafından oluşturulacak kurullarla hastanelerin denetiminin bu kurullara bırakılacağını anlattı. Domuz gribiyle ilgili sorulara da yanıt veren Beyoğlu, normal bir grip karşısında alınacak önlemlerin riskleri azalttığını anlattı.
25 KASIM GREVİNE DESTEK
Ardından konuşan Rabia Tuncer ise hükümetin yeni yasayla ilgili pek çok vaatte bulunduğunu, ancak bu vaatlerin aslında boş olduğunu söyledi. Eski sistemdeki sorunları göstererek bu sistemin hazırlandığını söyleyen Tuncer, şimdiki sistemde daha çok hak kaybı yaşandığını sözlerine ekledi. Hükümetin, hastane çalışanları ve hastaları yaşanan sorunlarla karşı karşıya getirdiğini belirten Tuncer, çalışandan hastasına kadar herkesi sağlık hakkına sahip çıkmaya davet etti. 25 Kasım’da yapacakları greve destek de isteyen Tuncer, eğitim ve sağlık talepleriyle halkı orada görmek istediklerini dile getirdi.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Köprülere sabah-akşam zam gelecek!

SONRAKİ HABER

‘Masalcı’ müdür hâlâ görevde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...