03 Kasım 2009 00:00

Köprülere sabah-akşam zam gelecek!

BOĞAZ Köprüsü geçişlerindeki trafiği azaltmak iddiasıyla ‘yeni’ ve ‘zamlı’ bir formül bulundu.

Paylaş

BOĞAZ Köprüsü geçişlerindeki trafiği azaltmak iddiasıyla ‘yeni’ ve ‘zamlı’ bir formül bulundu. Köprülerden sabah ve akşam geçenler daha fazla para ödeyecek. KGS’deki yüzde 20 indirim kalkıyor.
İşte ayrıntılar: Formül, Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi köprülerinin yoğun kullanıldığı sabah ve akşam saatlerinde araçlardan alınan geçiş ücretlerinin daha pahalı, izleyen saatlerde daha ucuz olmasını öngörüyor.
Zaman gazetesinde Sevil Kuvel imzası ile yayınlanan habere göre Karayolları bu yöntemle, Boğaz geçişlerinde yaşanan yoğun trafiği rahatlatarak, vatandaşların toplu taşıma araçlarını kullanmasını sağlamayı hedefliyor. Formül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın onayına sunuldu. Bakanlık yetkilileri, Karayolları’nın hazırladığı formüle sıcak bakıyor. Bu sayede, trafiğin yoğun olduğu saatlerde trafikteki araç sayısının düşeceği, buna bağlı olarak da daha az akaryakıt sarfiyatı olacağı belirtiliyor.
GİZLİ ZAM
Halen köprülerden geçişte 3.25 TL ücret alınıyor. Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) kullanıcıları ise yüzde 20 indirimli ücret ödüyor. Ancak uygulamada zaman kaybına yol açmasından dolayı KGS’ye uygulanan indirim kaldırılacak, OGS kullanıcılarına sağlanan indirim ise devam edecek.
Karayolları’nın yeni hayata geçireceği, köprü geçiş ücretlerine farklı zamanlarda farklı tarife uygulaması, Batılı ülkelerde yürürlükte. ABD’nin New York kentindeki George Washington Köprüsü’nde geçiş ücretleri otomobiller için günün yoğun saatlerinde 8 dolar iken, yoğun olmayan saatlerde 6 dolara düşüyor. Eğer araçta üçten fazla yolcu varsa, bu rakamlar üzerinden 2 dolar daha indirim uygulanıyor. Türkiye’de ise ucuzlatarak yoğun olmayan saatlerde geçişi teşvik etmek yerine, zam yaparak gelir elde etmenin hesapları yapılıyor.
(İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Su zammına durdurma kararı

SONRAKİ HABER

Hak olan sağlık paralı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...