03 Kasım 2009 00:00

Sümer: Herkes üzerine düşeni yapmalı

Süper Lig’de önceki gün oynanan Gaziantepspor ile Diyarbakırspor maçında yine Diyarbakırspor hedefteydi. Bursaspor maçında yaşanan olayın benzeri, bu kez Gaziantep’te yaşandı.

Paylaş

Süper Lig’de önceki gün oynanan Gaziantepspor ile Diyarbakırspor maçında yine Diyarbakırspor hedefteydi. Bursaspor maçında yaşanan olayın benzeri, bu kez Gaziantep’te yaşandı. “PKK dışarı” sloganları maç başında ve sonunda Gaziantep taraftarları tarafından atıldı. Maçta yaşanan olaylar ve hakem yönetimi, Diyarbakırspor tarafından tepki ile karşılandı.
Diyarbakırspor Kulübü Başkanı Çetin Sümer, Diyarbakır Valiliği ile belediye başkanlığının sorumluluğu yüklenmesi halinde, Galatasaray maçına çıkacaklarını söyledi. Sümer, “Diyarbakır’da sivil toplum kuruluşlarıyla, vali ve belediye başkanlarıyla görüşeceğiz. Bundan sonra olacaklar konusunda yükümlülüğü alırlarsa Galatasaray maçına çıkacağız” dedi.
GÖRÜŞMELER YAPILACAK
Diyarbakırspor Kulübü Başkanı Sümer, “ligden çekilme kararı aldıkları ve hafta sonu Diyarbakır’da oynanacak Galatasaray maçına çıkmayacakları” yönündeki açıklamasının üzerinden 24 saat geçmeden geri adım attı. Önceki gün Gaziantep’te oynanan maçta hakemlerin Diyarbakırspor aleyhine karar verdiğini ve bir grup taraftarın siyasi içerikli slogan attığını belirten Sümer, maçtan sonra kulüp binasında bir toplantı yaptıklarını söylemişti. Toplantıda, ligden çekilerek Diyarbakır’da oynanacak Galatasaray maçına çıkmama kararı aldıklarını belirten Sümer, dün maçı oynayacaklarını kaydetti. Kulübün Gaffar Okkan Tesisleri’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sümer, Gaziantep maçında tecrübesiz hakemlerin kurbanı olduklarını söyledi. Hakemlerin maçı acemice ve Diyarbakırspor aleyhine yönettiğini savunan Sümer, “Bazı oyuncularımıza Galatasaray maçı düşünülerek sarı kartlar verildi. Maç sonrası ırkçı sloganlar atıldı. Bu yüzden tepkilerimizi dile getirdik. Ligden çekiliriz açıklamasını yaptık” dedi.
Diyarbakır’ın ileri gelenleri, kitle örgütü temsilcileri, vali ve belediye başkanıyla görüşeceklerini anlatan Sümer, herkesin üzerine düşen yükümlülüğü alması durumunda lige devam edeceklerini, aksi takdirde müsabakalara çıkmayacaklarını dile getirdi.
Türkiye’de güzel bir lig için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirten Sümer, maçtan sonra gerginlik çıkartan şoförünün işine son verdiğini ifade etti. Sümer, şunları söyledi: “Diyarbakırspor’un maddi sıkıntıları arka plana atmak için böyle açıklamalar yaptığı iddia ediliyor. Bunlar Diyarbakırspor’da ırkçı duyguları düşünenlerin söylediği şeylerdir. Görevi aldığımızda zaten 5 kuruş paramız yoktu. TFF’den almış olduğumuz 1 kuruş bile yok. Sıfırdan takım oluşturduk. Böyle çirkin saldırıları kınıyorum. Herkes üstüne düşeni yapmalı. Ben de yaptım. Şoförün işine son verdim. Kimsenin Diyarbakırspor’u karalama hakkı yoktur.”
(DİYARBAKIR)

ÇEKİRGE’NİN İDDİALARI

Diyarbakırspor Kulubü Başkanı Çetin Sümer’in açıklamalarına, Hürriyet Gazetesi Yazarı Fatih Çekir de yazdığı köşesinde yer verirken, Sümer’in açıklamasına ilişkin çeşitli iddialara da dikkat çekti.
Çekirge, iddiaları dört başlık altında verdi:
* Kulübün parası bitti, gündem değiştirmek istiyorlar.
* Paraları alamayan futbolcular kulübü şikayet etti.
* Bursa maçına akreditasyon kartını değiştirip girdiler.
* Sabıkalılar yüzünden vali, kulübe kapısını kapattı.

SAĞDUYU ÇAĞRISI

SPOR KARDEŞLİĞİN ARACIDIR
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Faruk Balıkçı: Spor dostluğun, kardeşliğin aracı olmalıdır. Ancak deplasmanlarda Diyarbakırspor’a yönelik siyasi, ırkçı sloganlar buna gölge düşürmektedir. Son yaşanan olay karşısında da Diyarbakırspor yönetimi duygusal bir açıklama yapmıştır. GS maçına çıkmama bir tepki olarak şekillenmiştir. Ancak tepkinin yolu bu olmamalıdır. Atılan çirkin sloganların karşısında da kamuoyu Diyarbakırspor’un yanındadır.
TARAFTAR SAKİN OLMALI
Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Galip Ensarioğlu: Öteden beri Diyarbakırspor’a karşı haksız bir tutum sergilenmekte. Gidilen deplasmanlarda hem hakemlerin yanlı tutumu hem de rakip taraftarların attığı sloganlar çok çirkin bir durum ortaya koyuyor. Sporun barış ve kardeşlik olduğu söyleniyor biz de öyle diyoruz ama bu tür çirkin olaylar, bu durumu sağlamıyor. Bursaspor, Gaziantep neyse Diyarbakırspor da odur ve öyle olması gerekir. Kimse de bizden daha vatanperver değildir. Diyarbakırspor yönetiminin gösterdiği tepki, haklı ama bu konuda ölçüyü de kaçırmamak lazım. Diyarbakır taraftarı sakin olmalı ve aynı şeyi yapmaktan öte gelen takımları iyi karşılamalı ve takım çıkıp oyununu oynamalı.
ŞOVEN KIŞKIRTMA
EMEK Partisi Diyarbakır İl Başkanı İlhan İlbay : Kürt sorunu üzerinden tartışmaların devam ettiği bu süreçte özellikle CHP ve MHP başta olmak üzere çözümün karşında olanların şoven, ırkçı tutumları da topluma yansımaktadır. Diyarbakırspor maçlarında yaşanan ırkçı söylemler sadece bir taraftar grubunun sorumsuzluğundan öte halklar arasında kavgayı körükleyen bir siyasi propagandanın sonucu olduğu görülmelidir. Toplumda şoven duyguları kışkırtan açıklamalardan meselenin aklıselim bir şekilde tartışılmasının olanaklarını kapatmamak gerekmektedir.
ETKİN ÖNLEM ALINMALI
Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar : Spor, barış ve kardeşliğin gelişimi için yapılan bir faaliyettir. Siyasi söylemler Diyarbakır kimliğine yönelik bir tavırdır. Futbol Federasyonu’nun bu konuda ciddi bir tutumu olmalıdır. Caydırıcı tedbir olmadığı için siyasi sloganlar maçlarda tekrar ediyor. Etkili önlem almak lazım.
AYRIMCI UYGULAMALAR
İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey : Ayrımcılığa dair uygulamalar her yerde farklı kesimlerde görülmeye başlandı. Bölgede asker gerilla ölmesin diyenlere cezalar yağarken, Düzce de her ölen askere karşılık ‘5 DTP li öldürülmeli’ diyenlere ceza verilmiyor. Aynı şekilde Kürtçe şarkı dinleyenler dayak yerken bölgede Türkçe şarkı dinleyenlere bir şey yapılmıyor ve olması gereken de budur. Bu durumda halkı tedirgin ediyor. Bunun suçlusu da bana göre devlettir. Ayrımcılığın buralarla sınırlı kalmayıp siyasetle ilgisi olmayan spora da yansıması bizi tedirgin etmektedir.
ÖNCEKİ HABER

İran sınırındaki ölümlere tepki

SONRAKİ HABER

SAĞLICAK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...