03 Kasım 2009 00:00

İran sınırındaki ölümlere tepki

VAN’ın Özalp ilçesinde İran sınırında son iki yılda “Sınır ihlali” gerekçesiyle İran ve Türk askerleri tarafından açılan ateş sonucu 16 kişinin yaşamını yitirmesi, yürüyüşle protesto edildi.

Paylaş

VAN’ın Özalp ilçesinde İran sınırında son iki yılda “Sınır ihlali” gerekçesiyle İran ve Türk askerleri tarafından açılan ateş sonucu 16 kişinin yaşamını yitirmesi, yürüyüşle protesto edildi. Özalp Halk İnisiyatifi, tarafından düzenlenen kitlesel basın açıklaması yapıldı. Açıklama nedeniyle DTP Özalp İlçe binasında bir araya gelen aralarında DTP Özalp İlçe Başkanı Recep Ceylancı, Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz’ın da bulunduğu kalabalık grup Kaymakamlık binası önüne kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüşte AKP hükümetine ve İran’a tepki gösteren sloganlar atıldı.
İnisiyatif adına açıklama yapan Ümit Demirbacak, son 2 yılda İran hududunda yaşanan vahşet sonucunda 16 insanın yaşamını yitirdiğini, 50’ye yakın kişinin de yaralandığını hatırlattı.
YETKİLELERE DUYARLILIK ÇAĞRISI
“Sınır ihlali” adı altında insanların öldürüldüğüne dikkat çeken Demirbacak, Türkiye’nin dört bir yanında gemilerle kaçakçılık yapıldığını, bunun yanında insan kaçakçılığının da yapıldığına belirtti. Demirbacak, bunu yapan güçlere dokunulmadığını, dokunulsa bile gemilere 2 bin TL ceza kesildiğini söyledi. Ancak Özalp ve Saray hudut köylerinde bir bidon mazot için insanların rahatlıkla öldürülebildiğini söyleyen Demirbacak, “Bu da gösteriyor ki açlık sefalete terk edilmiş bölge halkına yapılan bu uygulamalarla, halkın daha da açlık ve sefalete götüreceği ortadadır” dedi. İnsanların bu konudaki mağduriyetini giderecek uluslararası hukukun devreye sokulması için yetkilileri göreve çağıran Demirbacak, mağduriyetlerin yaşanmasına neden olanlara kınadı. Açıkmadan sonra kalabalık grup Kaymakamlık binası önünde 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. Belediye Başkanı Murat Durmaz, DTP Özalp İlçe Başkanı Recep Ceylancı ve sınırda hayatını kaybeden kişilerin ailelerinden oluşan bir heyetin, kaymakamla görüştüğü bildirildi. (VAN)
ÖNCEKİ HABER

‘Dicle Üniversitesi’nde hizmet kalitesi bozuldu’

SONRAKİ HABER

Sümer: Herkes üzerine düşeni yapmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...