03 Kasım 2009 00:00

Çiçek muamması

Kamuoyu günlerdir “İlticayla Eylem Planı”nı konuşuyor.

Paylaş

Kamuoyu günlerdir “İlticayla Eylem Planı”nı konuşuyor. Onlarca soru gündeme geldi. Bu soruların düğüm noktası ve belgede imzası olduğu iddia edilen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek’in ifadesinin alınması ise yılan hikayesine döndü. ‘İfade verecek’ iddiaları asılsız çıkarken, Çiçek suskunluğunu bozmuyor. İddialara göre Çiçek sivil yargıya ifade vermeyecek.
‘İFADEYE GELECEK’ DENDİ, O ANKARA’DA
Askeri savcıya bilgi vermeye, ıslak imzalı metin üzerinde çeşitli açılardan inceleme yapılmasını talep etmeye hazırlanan Albay Çiçek, sivil yargıya davet edilebileceği ihtimali üzerine beklemeye geçti. Henüz İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan kendisine resmi bir tebligat gönderilmediği öğrenilen Albay Dursun Çiçek, sivil yargıya ifade vermek zorunda kalırsa; susma hakkını kullanacak. Albay Çiçek aynı soruşturma kapsamında daha önce de ifade vermiş, sevk edildiği nöbetçi mahkemece tutuklandıktan 18 saat sonra avukatının itirazı üzerine tahliye edilmişti.
7 KİŞİ İFADE VERMİŞTİ
İlticayla Mücadele Eylem Planı’yla ilgili olarak savcılığın çağırdığı 7 isim, 31 Ekim’de “tanık” sıfatıyla ifade vermişti. “Şüpheli” sıfatıyla ifadesi alınan bir kişi de serbest kaldı. Belgenin altında imzası olduğu iddia edilen Çiçek adliyeye gelen isimler arasında değildi. Kimi televizyon kanalları o gün ‘Çiçek Adliye’de yayını yapsa da, daha sonra durumun böyle olmadığı anlaşılmıştı.
MEKTUPLA TEKRAR GÜNDEME GELDİ
Türkiye’nin gündemine aylar önce gelen İlticayla Mücadele Eylem Planı’nın sahte olduğu anlaşılmış ve askeri savcılık kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişti. Ancak konu, geçtiğimiz günlerde bir subayın Ergenekon savcılarına gönderdiği ıslak imzalı belge ve beraberindeki 5 sayfalık ihbar mektubuyla tekrar gündeme geldi. Belgeyi gönderen subay, “Tartışmaların başladığı dönemde Albay Dursun Çiçek’in odasındaki belgelerin imha edildiğini, kendisinin sadece bu belgeyi kurtarabildiğini” yazmıştı.
Öte yandan Ergenekon Tutuklusu Serdar Öztürk, ıslak imzanın Çiçek’e ait olduğu raporunu düzenleyen 3 adli tıp uzmanı hakkında soruşturma açılmasını istedi. (İstanbul/EVRENSEL)

PLAN VE MEKTUP YARGIYA TAŞINIYOR
Belgeyle ile ‘meçhul subayın ihbar mektubu’ konularında, CHP ve DTP ayrı ayrı yargı yoluna gidecek. Belgeye ilişkin, DTP’nin Hukuk Komisyonu Başkanı ve Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, bu hafta suç duyurusunda bulunacak. Belgeleri hazırlayanların ve çalışmalara katılanların tespit edilmesi ve cezalandırılması talep edilecek. Öte yandan, CHP de “meçhul bir subay” tarafından yazılan ihbar mektubunda doğrudan kanıtlanması mümkün olmayan ithamlar nedeniyle suç duyurusunda bulunacak. CHP de ihbarcının bulunması istemiyle konuyu yargıya taşıyacak.
ÖNCEKİ HABER

Kürtçe başvuruya yeşil ışık mı

SONRAKİ HABER

ALBATROS

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa