03 Kasım 2009 00:00

Kürtçe başvuruya yeşil ışık mı

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman, mevzuata göre, komisyonlarına Türkçe dışındaki dillerde başvuru yapılmadığını ifade ederek...

Paylaş

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman, mevzuata göre, komisyonlarına Türkçe dışındaki dillerde başvuru yapılmadığını ifade ederek, “Hak aramayla ilgili başvurularda, insanlar istedikleri veya bildikleri dillerde başvuru yapabilmeli” dedi.
Akman, komisyon başkanlığına seçilmesinin ardından basınla sohbet toplantısı düzenledi. Komisyonlarına; bazen şahsi, bazen kendilerini güldüren, bazen hüzünlendiren başvurular geldiğini ifade eden Akman, en çok başvurunun aş ve iş talebi konularında olduğunu kaydetti.
KÜRTÇE BAŞVURU OLURSA
Dilekçe Komisyonuna, Kürtçe dilekçe gelmesi halinde, bunu işleme alıp almayacağına ilişkin bir soru üzerine Yahya Akman, şu anki mevzuata göre bunun mümkün olmadığını anımsattı. Akman, başvuruların Türkçe yapılması gerektiğini dile getirerek, böyle bir tercüme mekanizmasının da bulunmadığını belirtti. Akman, TBMM İçtüzüğünün yürürlükte olduğuna işaret ederek, “Bana sorarsanız, hak arama noktasıyla ilgili başvurularda insanlar istedikleri veya bildikleri dillerde başvuru yapabilmeli” diye konuştu.
VEKİLLERDEN 100’ER YTL TALEBİ
Komisyonlarına gelen ilginç dilekçelerden de örnek veren Akman, bir vatandaşın dilekçesinde, “İktidar milletvekillerinden 100’er ye te le istiyorum’’ şeklinde talepte bulunduğunu anlattı. TBMM Dilekçe Komisyonuna, 23 Dönem 1. Yasama Yılında 270, 2. Dönem Yasama Yılında 1953, 3. Yasama Yılında 1638 ve 4. Yasama Yılında ise 151 dilekçe geldi. 23. Dönemde komisyona, 598 kadın ve 3 bin 275 erkek başvurdu, 139 dilekçe de sivil toplum örgütleri, özel kuruluş ve diğerlerinden geldi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

KARANLIK SÜRÜYOR

SONRAKİ HABER

Çiçek muamması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa