03 Kasım 2009 00:00

İşte Amerikan demokrasisi!

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu, 7 Kasım’da yapılacak ikinci tur seçimleri iptal ederek, mevcut Devlet Başkanı Hamid Karzai’yi yeniden devlet başkanı olarak ilan etti.

Paylaş

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu, 7 Kasım’da yapılacak ikinci tur seçimleri iptal ederek, mevcut Devlet Başkanı Hamid Karzai’yi yeniden devlet başkanı olarak ilan etti. Böylece “demokrasi getirmek” iddiasıyla Afganistan’ı işgal eden ABD’nin demokrasi anlayışı da ortaya çıkmış oldu.
ADAY YOKSA SEÇİME GEREK YOK!
Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu yetkilisi Azizullah Ludin, dün Kabil’de düzenlediği basın toplantısında, “Bağımsız Seçim Komisyonu, Hamid Karzai’yi devlet başkanı olarak ilan ediyor. Çünkü Karzai, birinci turu kazanmış ve ikinci turun da tek adayıdır” dedi.
Seçim komisyonu, Karzai’nin rakibi Abdullah Abdullah’ın 7 Kasım’da yapılacak seçimlerin ikinci turundan çekildiğini açıklaması üzerine, seçimleri iptal ettiğini açıkladı. Abdullah, Karzai ile yaptığı görüşmelerde taleplerinin karşılanmadığını gerekçe göstererek, seçimlerden çekilmişti.
İLK TUR ŞAİBELİYDİ
Afganistan’da 20 Ağustos’ta yapılan devlet başkanı seçiminden sonra yapılan ilk açıklamada, Karzai’nin yüzde 50’den fazla oy alarak ilk turda seçimi kazandığı bildirilmişti. Ancak, rakiplerin itirazı üzerine yapılan soruşturmalarda, seçimin sonuçlarını etkileyecek hileler yapıldığı belirlenmiş ve ikinci turun yapılması kararlaştırılmıştı.
Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Davud Ali Necefi ise komisyonun seçimi iptal etmesinden önce yaptığı açıklamada, Afganistan’daki seçimlerle ilgili güvenlik ve meşruiyet endişesi taşıdığını söyledi. Necefi, Reuters ajansına verdiği demeçte, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin ikinci tur seçimlerine tek aday olarak katılmasıyla ilgili olarak, böyle bir seçime gidilmesi halinde seçilecek devlet başkanının meşruiyeti konusuna dikkat çekti.
Seçim Komisyonu Başkanı Necefi, güvenlik konusuna da değinerek can kayıpları olabileceğini, bunun da kendileri için ciddi bir endişe kaynağı olduğunu ifade etti. Necefi, önceki gün de Abdullah’ın çekilmesi üzerine anayasa gereği seçimlerin yapılması gerektiğini söylemişti.
BAN Kİ-MOON’UN SÜRPRİZ ZİYARETİ
Afganistan’da seçimin iptal edildiğine dair karar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un bu ülkeye yaptığı “sürpriz” ziyaretle aynı güne denk geldi. Ban Ki-moon, Kabil ziyareti sırasında Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve devlet başkanlığı seçimlerinde Karzai’nin rakibiyken yarıştan çekilen Abdullah Abdullah ile bir araya geldi.
BM’den yapılan açıklamada, Ban’ın, Afganistan’ın gelişmesine yönelik BM’nin desteğinin sürdüğü konusunda Afgan halkına ve siyasi taraflara güven vermek üzere, taraflarla bir araya geleceği ifade edildi. Ban’ın ayrıca, buradaki BM ekibiyle de görüşeceği belirtildi. (DIŞ HABERLER

BU DA IRAK’TAKİ‘DEMOKRASİ’NİN BİLANÇOSU

ABD işgali altındaki bir diğer ülke olan Irak’ta da “demokrasi”nin bedeli ağır oldu. Irak’ta, ekim ayında meydana gelen şiddet olaylarında 343 sivil hayatını kaybederken, işgalin başladığı 2003 yılından bu yana toplam sivil can kaybı sayısı da 100 bine yaklaştı.
Güvenlik kaynaklarına göre, 2003’ten bu yana en düşük can kaybı eylül ayında meydana gelmiş, 125 sivil yaşamını yitirmişti. Geçen aysa bu sayı hızlı bir artış gösterip 343’e yükseldi. Bu can kayıplarının yarısı, 25 Ekim’de Adalet Bakanlığı ile diğer kamu binalarına düzenlenen saldırılarda meydana geldi.
Irak’taki can kayıplarını veren www.iraqbodycount.org sitesine göreyse son 6 yılda Irak’taki toplam sivil kayıp sayısı 100 bine yaklaştı. Bu arada ekim ayında 2 ABD askeri hayatını kaybetti.
ÖNCEKİ HABER

Pakistan’da intihar saldırısı

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı Gül Tunceli yolcusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...