03 Kasım 2009 00:00

Çocuklar için adalet istiyoruz

Günlerden pazar. 1 Kasım Pazar günü. Saat 11. TÜYAP Kitap Fuarı’nda Zeynep Oral, Yankı Yazgan, Ragıp Zarakolu, Adnan Özyalçıner, Mıgırdıç Margosyan, Oya Baydar...

Paylaş

Günlerden pazar. 1 Kasım Pazar günü. Saat 11. TÜYAP Kitap Fuarı’nda Zeynep Oral, Yankı Yazgan, Ragıp Zarakolu, Adnan Özyalçıner, Mıgırdıç Margosyan, Oya Baydar, Nazan İbşiroğlu, Takuhi Tomasyan, Zehra İbşiroğlu, Behçet Çelik, Aydın Öztürk, Büşra Erşanlı, Cüneyt Ayral, Naim Dilmener, Mehmet Güler, Gülçiçek Günel Tekin, Mehmet Güler, Sevin Okyay…Ve daha onlarca yazarla aydın, Türkiye Yazarlar Sendikası’nın standında toplanmışlar… Kitaplar seçip alıyor okurlar, imza için yazarlarına uzatıyorlar ama her zamandan farklı isteklerle: “Lütfen bu kitabı bana, bunu da Onat Kutlar Kitaplığı’na benim bağışım olarak ayırın. Şunu da çocuklar için imzalayın!..” İmzalar atılıyor. Kitaplar ya yandaki masaya konuyor, ya imzalanıp bir yığına ekleniyor, ya da okura uzatılıyor.
TMK mağduru çocuklar söz konusu. “Terörle Mücadele Kanunu” kapsamında yakalanan, işkence gören, aşağılanan, yargılanan ve onlarca yıla mahkum edilen çocuklar için Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları ve TYS’nin iş birliğiyle yazarlar, TYS standında kitaplarını imzalıyor, gönüllüler de (bunların büyük bölümü yazar) yayınevlerini dolaşıp topladıkları kitapları, hapishanelerdeki çocuklara gönderilmesi için bir köşeye biriktiriyorlar. İmzalanan ve satılan kitaplardan toplanan para yine yayınevlerine dönüyor. Çünkü Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları yalnızca bağış kitap istiyor. Para değmiyor ellerine.
İmzaya katılan yazarların hemen hepsi Çocuklar İçin Adalet Çağırıcısı, Çocuklar İçin Adalet Çağırıcılarının hepsi “vicdan sahibi”…
Böylece TYS’nin “Biz başta Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları’nın bütün katılımcılarının ve Türkiye Yazarlar Sendikası’nın bütün üyelerinin, dostlarının; vicdan sahibi bütün okuryazarların bu etkinliklerde vicdanlarını, emeklerini birleştireceklerine inanıyoruz” biçimindeki çağrısı gerçekleşmiş. TÜYAP yönetimi bir delikanlıyı görevlendirmiş yardım için. Başkan Enver Ercan, Genel Sekreter Tevfik Taş ile masa çekiyor, bir düğün imecesi.
‘DIŞARIDA BİZDEN DAHA ÇOK İNSAN VAR’
Olayın başlangıcını anımsatalım; Filiz Kutlar, eşi Onat Kutlar’ın kütüphanesini TMK mağduru çocuklara bırakmak istediğini belirtmişti. Özel ve anlamlı, duygu yüklü bu bağış için tutuklu çocuklar dediler ki: “Dışarıda bizden daha çok insan var, sadece içeridekilerin değil herkesin yararlanabileceği bir yerde olsun kütüphane.” Ve çocukların isteği üzerine Onat Kutlar Kütüphanesi, şimdi Diyarbakır’da kuruluyor. İki katlı, etkinlikler için geniş bir salonu da olan antik bir Diyarbakır evi restore edildi. Sur semtinde olan bu kütüphanede, Diyarbakır’a zorunlu göçle gelmiş, olanakları olmayan çocuklar için özellikle düşünülmüş bir etüt odası da olacak. Bu kitapların bir bölümü o kitaplık için. Yalnızca buraya gelecek çocukların derslerinde yardımcı olacak gönüllü üniversite öğrencilerine de ihtiyaç var.
İmzalar, kitap yığınları, koşuşturma sürüyor. Mehmet Atak’ın dileğini anımsıyor, onun dileğine yürekten katılıyorum: “Umarım o avlu, TMK yasasının değiştirilip özgür bırakılan çocuklarıyla dolup taşar. Herkesin faydalansın deyip kabul etmedikleri o kitaplara, bu eve gelip de el sürerler umarım…”
Onat Kutlar Kütüphanesi de, kapılarını açar açmaz TMK mağduru çocuklarımızı beklemeye başlayacak.
ÖNCEKİ HABER

Altyazı Kıskanmak’la açılıyor

SONRAKİ HABER

Diplomalı hıyarcı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...