03 Kasım 2009 00:00

Altyazı Kıskanmak’la açılıyor

AYLIK Sinema Dergisi Altyazı’nın 89. sayısının kapak konusu, Zeki Demirkubuz’un uzun zamandır merakla beklenen filmi Kıskanmak.

Paylaş

AYLIK Sinema Dergisi Altyazı’nın 89. sayısının kapak konusu, Zeki Demirkubuz’un uzun zamandır merakla beklenen filmi Kıskanmak. Usta yönetmenin Nahid Sırrı Örik’in 1946 yılında yayımlanan romanından uyarladığı Kıskanmak, bir dönem filmi olması itibarıyla Demirkubuz’un sinemasında ayrı bir yerde duruyor. Demirkubuz, kasım ayında vizyona girecek Kıskanmak hakkındaki geniş söyleşide, romana olan ilgisinin nedenini, Seniha karakterini oluştururken kafasından geçen sorgulamaları ve filmin ardında yatan düşünsel süreci aktarıyor.
Derginin kasım sayısında, son dönemde oldukça yankı uyandıran filmlerden Suretler, 21. yüzyılın beden politikaları üzerinden, Alacakaranlık Efsanesi: Yeni Ay ise vampir mitolojisinin tarihçesi içerisinde inceleniyor. Peter Jackson’ın yapımcılığını üstlendiği, uzun zamandır gündemden düşmeyen bilimkurgu Yasak Bölge 9; Steven Soderbergh’in Devrimci Lider Che Guevara’nın ‘yükseliş ve düşüş’ hikayesini efsaneden arındırarak anlattığı Che ve Ang Lee’nin Woodstock fenomenine sıradan insanların öyküleri aracılığıyla, gösterişten uzak bir şekilde yaklaştığı Özgür Woodstock dergide geniş biçimde ele alınan diğer filmleri oluşturuyor.
Bu yoğun gündemden uzakta kalmış üç ‘eski toprak’ da Altyazı’nın son sayısında kendine yer buluyor. Antalya Altın Portakal’da izleyicilerin çeşitli filmlerini özel bir seçkide izleme şansı bulduğu Hollandalı Ünlü Belgeselci Joris Ivens ve Antalya’ya onur ödülünü almak üzere gelen, Yeni Hollywood’un unutulmuş Ustalarından Bob Rafelson tüm filmografileriyle değerlendirilirken, Fransız Yeni Dalgası’nı derinden etkilemiş isimlerden Nicholas Ray de ilk filmi They Live by Night ile hatırlanıyor.
Altyazı’nın kasım sayısında dikkat çeken diğer filmlerden bazıları ise şunlar: İki Dil Bir Bavul (Orhan Eskiköy & Özgür Doğan), Büyük Aşk: Coco Chanel & Igor Stravinsky (Jan Kounen), Zamanın Tozu (Theo Angelopoulos), Aşkın (500) Günü (Marc Webb), 11’e 10 Kala (Pelin Esmer), Son Veda (Yôjirô Takita), Gel Porno Çevirelim (Lynn Shelton).
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Kapitalizm hastalıklı bir sistemdir tedavi edilemez

SONRAKİ HABER

Çocuklar için adalet istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...