04 Kasım 2009 00:00

Alman istihbaratı en çok Sol Parti’yi izlemiş

ALMANYA’da iç istihbarat kuruluşu Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı, Federal Meclis’i mercek altına alarak milletvekillerini izlemiş.

Paylaş

ALMANYA’da iç istihbarat kuruluşu Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı, Federal Meclis’i mercek altına alarak milletvekillerini izlemiş. Anayasayı Koruma Teşkilatı, sadece geçtiğimiz yıl milletvekilleri ile ilgili 40 konuda araştırma yaparak bilgi toplamış.
SOL PARTİ İLK SIRADA
Mecliste takibe uğrayan milletvekillerinin başında ise Sol Parti (Die Linke) milletvekilleri geliyor. Spiegel Online’ın verdiği bilgilere göre araştırılan 40 konu ve olaydan 30’u Sol Parti milletvekilleri ile ilgili. Buna göre Anayasayı Koruma Teşkilatı, ‘80’li yıllardan beri milletvekilleri hakkında bilgi topluyor.
Geçtiğimiz yıl milletvekilleriyle ilgili ne kadar konunun takibata uğradığı ile ilgili rakamlar, Yeşiller Partisi’nin verdiği soru önergesine hükümetin verdiği cevap sonucu ortaya çıktı. Buna göre 2008 yılında milletvekilleriyle alakalı toplam 40 konu hakkında bilgi toplandı. Bunların 30’u Sol Parti milletvekilleriyle ilgili konulardan oluşuyor. Söz konusu milletvekillerinin, “Almanya’nın demokratik düzeninin aleyhinde gayretler içinde olabileceklerinden” şüphelenilmiş. Takip edilen olayların 10’u ise Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Hristiyan Demokrat Birlik Partileri’ne (CDU/CSU) mensup milletvekilleriyle ilgili olay ve konulardan oluşuyor.
Almanya’da milletvekilleri 1980 yılından itibaren izleniyor. Sadece bir önceki yasama döneminde 27 Sol Parti milletvekili, Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izlendi ve haklarında kayıtlar tutuldu. Bunların isimleri ve diğer detaylar ise şimdiye kadar ortaya çıkmadı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

BM Pakistan’da personel sayısını azaltıyor

SONRAKİ HABER

Lizbon’un önündeki son engel de kalktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...