04 Kasım 2009 00:00

TGS’den ‘Gazetecilik İçin ayağa kalk’ kampanyası

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Avrupa ülkelerindeki meslektaşlarıyla birlikte, uluslararası “Gazetecilik İçin Ayağa Kalk” kampanyası düzenliyor.

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Avrupa ülkelerindeki meslektaşlarıyla birlikte, uluslararası “Gazetecilik İçin Ayağa Kalk” kampanyası düzenliyor. Kampanya için ilk olarak 5 Kasım’da Ankara, İstanbul ve Bursa’da basın açıklamaları yapılacak.
TGS’nin Avrupalı meslektaşlarıyla düzenlediği “Gazetecilik İçin Ayağa Kalk” kampanyasının bir adımı olarak, 5 Kasım Perşembe günü İstanbul Balmumcu’da Sabah-atv binası, Ankara’da Halk TV’ye mali destek sağlayan CHP Genel Merkezi, Bursa’da da Olay Gazetesi ve Televizyonu önünde basın açıklamaları yapılıp, ortak bildiriler okunacak.
AVRUPA ÇAPINDA BİR EYLEM
TGS’den yapılan açıklamaya göre “Gazetecilik İçin Ayağa Kalk” kampanyaları, her ülkenin kendine özgü koşullarını içerecek biçimde, ulusal gazeteci sendikaları tarafından düzenleniyor.
Kampanya kapsamında; “tekelleşme ve sermaye yoğunlaşmasına karşı mücadele etmek, medya-siyaset-ticaret ilişkisi sonucu ortaya çıkan yozlaşmalara dikkat çekmek, editoryal bağımsızlığı ve nitelikli yayıncılığı savunmak, her türlü sansür ve otosansür uygulamalarına karşı çıkmak; politik, askeri ve çeşitli çıkar çevrelerinin dezenformasyon ve manipülasyon uygulamalarına araç olmamak; gazetecilere yönelik gözaltı, tutuklama ve mahkumiyet, saldırı, yaralama ve cinayet gibi basın özgürlüğü ihlallerini gündeme getirip basın özgürlüğü üzerindeki yasal ve fiili baskı ve tehditlerin kaldırılması için mücadele etmek” talepleri dile getirilecek.
Ayrıca gazetecilerin özel yaşama müdahale eden ve kişilik hakkı ihlallerine yol açan yayıncılık uygulamalarına karşı kamuoyu desteğini de alarak mücadele etmenin de gündemde olduğu kampanya çerçevesinde, basın emekçilerinin, düşen yaşam standartları, kötü çalışma koşulları, sendikasızlaştırma, patronların tehdit ve baskıları da protesto edilecek.
YARIN İSTANBUL VE BURSA’DA
TGS’nin açıklamasında; “gazeteciliğin; halkın haber alma, bilgi edinme ve gerçeğe ulaşma hakkı olduğunu kabul ederek, gazetecilerin bu amaçla nitelikli yayıncılık için vereceği sendikal örgütlenme mücadelesinde kamuoyu ile dayanışma sağlamak” gerektiği de ifade edildi.
“Gazetecilik İçin Ayağa Kalk” kampanyası çerçevesinde ilk kez 2007’de uluslararası düzeyde çeşitli etkinlikler düzenlendiği belirtilen açıklamada, Türkiye’de ise ilk kez 2008’de Sabah-atv işyerlerindeki sendika karşıtı uygulamalar ve işten atmaları protesto eylemleri yapıldığı ifade edildi.
Açıklamada, tüm gazeteciler ve kamuoyu, “Gazetecilik İçin Ayağa Kalk” kampanyasına destek vermeye; 5 Kasım Perşembe günü Ankara, İstanbul ve Bursa’da saat 13.00’te yapılacak eylemlere katılmaya çağrıldı.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

NTV dava açıyor

SONRAKİ HABER

BASIN TURU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...