04 Kasım 2009 00:00

Domuz Gribi değil taşeronlaştırma öldürdü

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sendikalaştıkları için işten atılan taşeron işçileri, yaptıkları eylemle Domuz Gribi’nden önce taşeron sağlık işçilerinin etkilenmesine dikkat çektiler.

Paylaş

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sendikalaştıkları için işten atılan taşeron işçileri, yaptıkları eylemle Domuz Gribi’nden önce taşeron sağlık işçilerinin etkilenmesine dikkat çektiler. Yaşanan salgında ilk ölenlerin taşeron işçiler olmasının görmezden gelindiğini ifade eden işçiler, ölmemek için örgütlendiklerini dile getirdiler. Açıklamanın yapıldığı sırada içeride çalışan taşeron sağlık işçileri hastane camından, “Sendika haktır, atılan arkadaşlar geri alınsın” yazılı pankart açtılar. Pankart açan arkadaşlarına alkışlarla destek veren işçiler, “Yaşasın onurlu mücadelemiz” sloganı attılar.
İşten atılanlarla, halen çalışmaya devam eden işçilerin ortak mücadele yürüttüklerini dile getiren taşeron sağlık işçileri, direnişlerinin 32. gününde olmasına rağmen sorunlarını konuşacakları herhangi bir muhatap bulamadıklarını belirttiler. insanca yaşamak için örgütlendiklerini söyleyen işçileri, sorunlarının çözümü için 7 Kasım’da Ankara’ya yürüyeceklerini dile getirdiler. Burada konuşan Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, domuz nedeniyle yaşanan taşeron sağlık işçilerinin ölümlerini görmezden gelen zihniyetin işçilerin en haklı talepleri olan sendikalaşma talebi karşısında da işçileri atarak sorundan kurtulmaya çalıştıklarını ifade etti. Daha sonra söz alan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, örgütlü oldukları için işten atılan işçilerin haklarını alıncaya kadar mücadelelerinde yanlarında olacaklarını duyurdu.
DEVLET POLİTİKASI
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde personeli olan ve eyleme destek veren İTO Yönetim Kurulu üyesi Nazmi Algan da Başhekimlikte yaptıkları toplantılarda atılan işçilerin neden atıldığını sorduklarını ve hiçbir somut işten atma sebebi ortaya koyamadıklarını ve görüldüğü gibi işten atmaların tek sebebinin sendikalaşma olduğuna dikkat çekti. İTO üyesi olan Başhekim ve hastane yönetimiyle görüşmeler yapmayı sürdürdüklerini aktaran Algan, fakat bu işin bir devlet politikası olduğunu anladıklarını iletti. İşçilere destek veren CHP Şişli İlçe Başkanı Hıdır Tanrıverdi ve Halkevleri Temsilcisi Rüya Kurtuluş da birer konuşma yaptı. Yapılan açıklamanın ardından Dev Sağlık-İş Genel Başkanı ve yöneticileri Başhekimle görüşmek istedi.
FORMÜL MESELESİ
Hastane Başhekiminin yerinde olmaması nedeniyle Başhekim yardımcılarıyla görüşme yapıldı. Görüşmede Dev Sağlık-İş yöneticilerine, “Sorunu bir şekilde çözmeye çalışıyoruz. Konuyla ilgi formül üretmeye çalışıyoruz. İşten çıkartılan işçileri farklı farklı işe alalım” cevabı verildi. Üretilen formülün işten atılanların geri alınması ve çalışma koşullarının düzeltilmesi yönünde olması gerektiğini ifade eden Dev Sağlık-İş yöneticileri, işten atmalarla ilgili net bir cevap verilmediği için Başhekimle görüşmek için daha sonraki günlerde yeniden geleceklerini söyleyerek hastaneden ayrıldılar. (İstanbul/EVRENSEL)

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM HİKAYESİ
IMF ve Dünya Bankasıyla yapılan anlaşmalara dikkat çeken SES İşyeri Temsilcisi Semra Ustabaş, imzalanan maddeler arasında bulunan “Serbest piyasa koşullarında hiçbir kamu kurum ve kuruluşu haksız rekabete yol açacak mal ve hizmet üretemez. Üretilirse kapatılır. Yerine yenisi açılamaz” cümlesinin bile sağlıkta yaşananları anlattığına değindi. Böylelikle sağlıkta değişim, dönüşüm ve reform denilen her şeyin hikayeden ibaret olduğunun ortaya çıktığını dile getiren Ustabaş, atılan taşeron sağlık işçilerinin de bu işin bir parçası olduğuna dikkat çekti.
ÖNCEKİ HABER

TAŞERON UYGULAMASI SONA ERMELİ

SONRAKİ HABER

zama zingo

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...