04 Kasım 2009 00:00

Başbakan’ın çözümü: Pişmanlık dayatması

PARTİLERİN dün yapılan grup toplantılarının en önemli gündemini, Kürt sorunu ve açılım tartışmaları oluşturdu.

Paylaş

PARTİLERİN dün yapılan grup toplantılarının en önemli gündemini, Kürt sorunu ve açılım tartışmaları oluşturdu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çözüm olarak ‘pişmanlık yasası’ olarak bilinen 221. maddeyi gösterdi. Erdoğan daha sonra, İstiklal Marşı’ndan iki kıta okudu. DTP’yi de eleştiren Başbakan, CHP ve MHP’nin hedefi oldu. Bu iki parti de Erdoğan’ı ihanetle suçladı. DTP ise bu partilere çözümün önünü tıkadıkları için tepki gösterdi.
221 ISRARI
Kürt sorununu da “terör sorunu” olarak tanımlayan Erdoğan, bir taraftan “Onları terörist olarak görmüyoruz” derken, diğer taraftan gelenlerin 221. madde kapsamında gelmesini istedi.
Erdoğan, açılım konusundaki “Sil baştan yaparız” sözlerine yönelik de şunları söyledi: “Sil baştan derken geriye dönüşlerdeki düşüncemi söyledim. Demokratik Açılım konusunda değil. Bunda sonuna kadar gideceğiz. Geriye dönüşte bunu şova dönüştürme gayreti içinde olunacaksa buna müsaade etmeyiz. Tıpkı Avrupa’dan geleceği durdurduğumuz gibi... Biz birilerinin emriyle buraya gelen değil, 221. maddeden istifadeyle silaha bulaşmamış, silahı elinden bırakanlarsa buyurun, gelsin diyoruz. Milli Birlik Projesi tamam. Önümüzdeki salı günü parlamentoya getireceğiz” dedi.
DTP VE DİYARBAKIR HEDEFTE
İsim vermeden DTP’yi eleştiren Erdoğan, karşılamaların ülkenin diğer bölgelerindeki hassasiyetler nedeniyle tahriklere neden olduğunu savundu. Erdoğan, Bursa’dan sonra Gaziantep’te de Diyarbakırspor’a yönelik tavır ile dostluk ve kardeşlik vesilesi olan sporun kirli provokasyonlarla tahrik meselesi haline getirildiğini dile getirdi. Erdoğan, Diyarbakırspor yöneticilerinin daha hassas yaklaşmasını, duygusal yaklaşmamasını istedi. Erdoğan, şehit ailelerinin ve kamuoyunun hissiyatını eleştirmekle suçladığı Bahçeli ve ekibini de, “MHP dağa çıkacakmış, buyursun çıksın” sözleriyle eleştirdi.
HÜKÜMET MECLİS'E 'AÇILACAK'
Hükümet “Demokratik Açılım”ı, 10 Kasım Salı günü TBMM Genel Kurulu’nda ilk ön görüşme, 12 Kasım Perşembe günü de genel görüşme olarak anlatacak. Öte yandan açılım sürecinin tüm yönleriyle ele alınmasını içeren genel görüşme önergesi, TBMM Başkanlığına sunuldu.
BAŞBUĞ’A SESLENDİ
Öte yandan Erdoğan, grup toplantısında irtica belgesine de değindi. İrtica belgesiyle ilgili konuşan Erdoğan, Genelkurmay’a, “Yönetici makamında olanların tutuculuk içine girmemesi gerekir, rahatlıkla gelip yargıya bunları teslim etmelidir” şeklinde çağrıda bulundu.
Belge karşısında sessiz kalamayacaklarını söyleyen Erdoğan, Başbuğ görüşmesinin ardından ilk defa konuştu. Hiçbir şeyin karanlıkta kalmayacağını öne süren Erdoğan, “Birkaç zanlı yüzünden kurumların hedef gösterilmesi asla doğru değildir” diyerek, yine TSK ve Başbuğ’a yönelik eleştirilere tepki gösterdi.
(ANKARA)

ŞİMDİ DE 10 KASIM TAKINTISI

CHP lideri Baykal, partisinin grup toplantısında ‘açılım’ sürecini eleştirdi ve “Kürt açılımının Meclis’e Atatürk’ün ölüm gününde getirilmiş olması, derin bir anlam mı taşıyor? Atatürk artık aramızdan ayrıldı, şimdi biz bunları yapabiliriz mi demek isteniyor?” diye sordu.
Baykal “Şimdi yeni bir haber var. Kürt açılımı Meclis’e geliyor. Ne zaman geliyor? 10 Kasım’da geliyor. 29 Ekim’i veremedik, 10 Kasım’ı mı yapalım diyorlar” şeklinde konuşarak kendisine yeni bir polemik konusu buldu.
Baykal bu tartışmayı “Türk bayrağının yarıya indirildiği bir günde, Meclis’te biz bu açılımı konuşacağız. Bozacağız hiç merak etmeyin” dedi. Baykal ayrıca açılımın ne olduğunu bilmediklerini söyledi.

MECLİSTE HESAP SORACAĞIZ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında gündemi değerlendirdi. Gündeminde açılım vardı ve yine sert konuştu. Erdoğan’ı ihanetle suçladı. Konunun Meclis’te tartışılmasını beklediklerini, Erdoğan’ın gerçek yüzünün orada çıkacağını söyledi ve tam açılım tartışmaları esnasında ıslak imzanın çıkmasının ilginç olduğunu da sözlerine ekledi. Açılıma karşı yine kışkırtıcı konuşan Bahçeli “Anaların gözyaşları Türkiye’yi bölerek mi dinecektir? Anaların gözyaşları şehitlere hakaretlerle mi dinecektir? Küstah zihniyeti terbiyeye davet ediyorum” dedi. Son MGK toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamayı eleştiren Bahçeli, “Biz içeride ne konuşulduğuna değil, dışarıya verilen mesaja bakarız” dedi.


ASKERİ VESAYET SÜRÜYOR

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Türkiye’de askeri vesayetin kanıtının bir belgede değil, yaşanan gerçeklerde aranması gerektiğini söyledi. Partisinin mecliste grubunda konuşan Türk, millete komplo belgesini değerlendirdi. İşinin özüne dokunulmadan bir belgeyi bu şekilde tartışmanın doğru olmadığını vurgulayan Türk, sorunun belgenin sahte olup olmamasında değil, askeri vesayetin hala sürüyor olmasında olduğunu belirtti. Türk, grup toplantısında yaptığı açıklamada, partilerini de hedef alan eylem planı ile ilgili olarak, 100 avukatla yarın İstanbul’da suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi. Türk ayrıca açılım konusunda hükümeti gerekli adımlar atmamakla, CHP ve MHP’yi de süreci sabote etmekle suçladı.
ÖNCEKİ HABER

Kararname hukuka aykırı

SONRAKİ HABER

Sorumluluk aşısı gerek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...