04 Kasım 2009 00:00

Kararname hukuka aykırı

İNCİRLİK Üssü’nün yabancı silahlı güçlere kullandırılmasına ilişkin kararın süresinin uzatılması için 23 Haziran 2007’de alınan ve “gizlilik” gerekçesiyle ...

Paylaş

İNCİRLİK Üssü’nün yabancı silahlı güçlere kullandırılmasına ilişkin kararın süresinin uzatılması için 23 Haziran 2007’de alınan ve “gizlilik” gerekçesiyle içeriği kamuoyuna açıklanmayan Bakanlar Kurulu kararının iptali için açılan davanın duruşması, Danıştay 10. Dairesi’nde görüldü. Duruşmada, Başbakanlık avukatı davanın “duygusal gerekçelere dayandığı” gerekçesiyle iptalini istedi. Danıştay savcısı ise askeri kuvvet kullanımı izninin Bakanlar Kurulu kararına dayanamayacağını söyledi. Danıştay’ın kararı, İncirlik Üssü’nün kullanımıyla ilgili diğer kararnameleri de bağlayacak.
ABD’YE AÇILMIŞTI
2003’te ABD’nin Irak işgalinin ardından İncirlik Üssü, BM Güvenlik Konseyi’nin kararı gerekçe gösterilerek “gizli” ibareli Bakanlar Kurulu kararı ile ABD’nin kullanımına açılmıştı. İçeriği yıllardır gizlenen kararname, her yıl yine “gizli” ibareli Bakanlar Kururu kararları ile bugüne kadar uzatıldı.
Avukat Kürşat Bafra, İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ve Küresel BAK üyelerinin, 23 Haziran 2007 tarihinden itibaren uzatılan Bakanlar Kurulu kararının iptali için Danıştay 10. Dairesi’nde açtıkları davanın ilk duruşması dün görüldü. Duruşmayı, KESK Genel Başkanı Sami Evren ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras da izledi.
Danıştay savcısı ise üssün yabancı askeri güçler tarafından kullanımına Bakanlar Kurulu kararı ile izin verilemeyeceğini, yetkinin Meclis’e verildiğini belirterek, kararnamenin hukuka aykırı olduğunu söyledi.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

UFUK

SONRAKİ HABER

Başbakan’ın çözümü: Pişmanlık dayatması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...