04 Kasım 2009 00:00

‘Açılım’ için gelen Bêwâr, oldu Bever

MAHMUR ve Kandil’den gelen 34 barış grubu üyesi içinde yer alan Hêlan, Hêvî, Bêwar ve Rojda isimli 4 çocuk, mülteci olarak doğdu.

Paylaş

MAHMUR ve Kandil’den gelen 34 barış grubu üyesi içinde yer alan Hêlan, Hêvî, Bêwar ve Rojda isimli 4 çocuk, mülteci olarak doğdu. Çocukların Kürtçe isimleri ailelerinin istediği gibi BM ve Federal Kürdistan Bölgesi kayıtlarına geçti. Ancak çocuklar, Habur Sınır Kapısı’nda isimleri değiştirilerek ülkelerine alındı. Kürt sorununda açılımdan söz edilirken, sınırdan giriş yapan Bêwâr ismi, ne Kürtçede ne de Türkçede bir karşılığı olmayan ‘Bever’ ismiyle değiştirildi.
Şırnak’ın Silopi ilçesinden 1993 yılında Irak’a giden, ardından ise Mahmur Mülteci Kampı’na yerleşen Hamsiye ve Kamil Ökten’in kampta Hêlan (5), Hêvî (3) ve henüz bir yaşını doldurmamış Bêwar isimli çocukları oldu. Cizre’den giden Musa ile Nurcan Tomak’ın çocuğu Rojda da (2) sürgünde doğdu. 4 çocuğun Kürtçe isimlerine ne BM ne de Irak’ın yeni anayasasında resmi statü kazanan Federal Kürdistan Bölgesi karşı çıktı. Mahmur’da çocukların isimleri BM kimliklerinde anne babalarının istediği gibi yazıldı.
Türkçe karşılığı “Yurtsuz” olan henüz bir yaşını doldurmamış olan Bêwar’ın ismi, sınır kapısındaki yetkililerin verdiği “pasaportsuz geçiş belgesi”nde, ne Türkçe ne de Kürtçe anlam ifade etmeyen “Bever” oldu. Çünkü ismindeki harfler yasalara uygun değildi. Bêwar gibi Hêlan ismi Helen, Hêvî de Hevi oldu. Rojda’nın ismi ise değiştirilmeden kayıtlara geçti.
HUKUK MÜCADELESİ VERECEĞİZ
Baba Kamil Ökten, çocuklarına kampta istedikleri isimleri verebildiklerini ve okul çağındaki çocukların Kürtçe eğitim gördüğünü söyledi. Yaşanan tartışmalarla birlikte kamptakileri devletin çağırdığını anlatan Ökten, “Çocuklarımın ismi değiştirildi. Bize geçici belge verildi. Yarın öbür gün nüfus müdürlüğüne gideceğiz. Orada çocuklarımın isminin Kürtçe nasıl yazıyorsa öyle yazılmasını isteyeceğiz. Yazmazlarsa hukuk mücadelesi başlatacağız. Yasalar insan haklarına saygılı bir şekilde değiştirilmeli, kimliğimizin yasaklanmasından vazgeçilmelidir” dedi. Mahmur Barış Grubu Sözcüsü Nurettin Turgut ise kampta genel bir sistem olduğunu ve insanların kendi dillerinde eğitim gördüğünü, kültürlerini yaşayıp öğrendiklerini kaydetti. Gelen çocukların isimlerinin değiştirildiğini ve bir anlam taşımayan isimlere dönüştürüldüğünü söyleyen Turgut, “Zaten Cumhuriyet tarihi boyunca Kürtlere ait tarih, kültür, sanat ve isimler sistemli olarak kabul edilmedi, yok edildi. Bugün de bu yaşandı. Tabii biz bunun hukuki mücadelesini yürüteceğiz” diye konuştu.
(Diyarbakır/DİHA)
Ersin Çelik
ÖNCEKİ HABER

Amaaaaan, çok sorununuz varmış!

SONRAKİ HABER

Bingöl’de yeni toplu mezar iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...