04 Kasım 2009 00:00

Amaaaaan, çok sorununuz varmış!

YÜKSEK puanlar ve yeni bölümlerle öğretim yılına başlayan Yıldız Teknik Üniversitesi’nin...

Paylaş

YÜKSEK puanlar ve yeni bölümlerle öğretim yılına başlayan Yıldız Teknik Üniversitesi’nin, 1999 yılında taşınmaya, 2006 yılında çevre düzenlemesine başlandığı Davutpaşa Kampüsü, yıllar geçmesine rağmen hâlâ birçok eksik ve çamuruyla anılmaya devam ediyor.
Kampüsün sorunlarının iletildiği rektör ise ‘Aman, çok sorununuz varmış’ diyor.
Hava karanlık, daha güneş doğmamış. Yola çıkıyoruz hemen, gecikirsek zaten zar zor binebildiğimiz otobüsü kaçırıp geç kalacağız derse. Otobüste bir kişinin bile binebileceği yer yok, ama okula giden yalnızca iki otobüs var ve olanlar da seyrek geçiyor; binmek zorundayız. Yol uzadıkça uzuyor... Okulun girişinde duruyor otobüs, özel güvenlik giriyor içeri: “Kimlikleri görebilir miyiz?..” Ve okulun içine doğru devam ediyor otobüs. Kampüse ulaşmak bir yana, üniversite mülkiyetine geçmeden önce askeri kışla olan okul oldukça geniş bir alana yayıldığı ve okul içindeki ulaşım ücretli olduğu için bir fakülteden başka bir fakülteye geçmek bile mesele haline gelebiliyor. Zaten kulüplerin dahi aktif olmadığı okulda bir de inşaat hali devam edince, bilim yuvası olması gereken üniversite, öğrencilerin yalnızca derslere girip çıktığı bir yer haline geliyor.
DAVA AÇTILAR
Kampüste inşaat devam ederken ve öğrencilerin nitelikli eğitim alması önündeki engeller aynen dururken, taşınma devam ediyor. Bu sene başında taşınma kararı çıkan Sanat Tasarım Fakültesi’nin öğrencileri, fakültenin Yıldız’da kalması gerektiğini; Yıldız’da atölyeler yeni onarılmasına rağmen, Davutpaşa’da bir tek atölyenin dahi bulunmadığını ve taşınıldığı takdirde tüm kültür-sanat aktivitelerinden de koparılacaklarını söyleyerek, taşınmanın durdurulması için dava açtıklarını ifade ediyorlar.
REKTÖR İLGİSİZ
Yıldız Merkez Kampüsü’nden Davutpaşa’ya fakültelerin hızla taşınmasına rağmen Davutpaşa’nın altyapısı oldukça yetersiz. Geçtiğimiz sene derslerini Yıldız’da seçtikleri halde aniden çıkan bir kararla fakülteleri apar topar Davutpaşa’ya taşınan Harita Mühendisliği Bölümü’nden Utku şöyle anlatıyor: “Eğitim sadece sıra, tahta ve başında bilirkişinin bulunmasından ibaret değildir. Sosyal imkan, ulaşım, temizlik, barınma düşünülüp altyapı oluşturulduktan sonra taşınılması gerekiyordu. Biz taşındığımızda kantinimiz, laboratuvarımız yoktu. Aynı gün içinde sabah Davutpaşa, öğlen Yıldız, akşam tekrar Davutpaşa’da dersimiz vardı. Gidip gelmek sorun olduğu için okulu uzayan arkadaşlarımız var.” Geçtiğimiz sene İnşaat Fakültesi öğrencilerinin sorunlarını dinlemek için rektörün sınıfları dolaştığını anlatan Utku, “Sınıfımıza girip sorunumuz olup olmadığını sordu, biz de anlattık. Ancak ardından ‘Aman, çok sorununuz varmış’ cevabını aldık” diye konuştu.
BURASI ÇOK ISSIZ
Son olarak İnşaat Mühendisliği öğrencisi Ekin ile konuşuyoruz. İkinci öğretimde okuduğu için var olan yetersizliklerin akşam ders gören öğrencilere daha çok yansıdığından bahsederek şunları söylüyor: “Okul içinde zaten kütüphane oldukça yetersiz, bir de biz okuldayken kapanıyor. Büyük bir kütüphane yapılacakmış, ancak inşaatı sürüyor. Otobüs seferleri çok az, biz akşam dersten çıktığımızda otobüs bulamıyoruz. Burası çok ıssız oluyor. Bence üniversite öğrenci içindir. Bu ortamı değiştirmek için bir baskı unsuru oluşturmamız gerekiyor. Tablonun değişmesi için ne gerekiyorsa yapmalıyız.”
(İstanbul/EVRENSEL)
Deniz Ezgi Sürek
ÖNCEKİ HABER

Alevi mitingine Meclis önünde çağrı

SONRAKİ HABER

‘Açılım’ için gelen Bêwâr, oldu Bever

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...