04 Kasım 2009 00:00

Parası olmayana angarya işler yükleniyor

Kayıt parası ödenmeyecek dendi ama dinleyen kim. Eğitim sisteminin kendisi velilerden alınacak paraları zorunlu hale getiriyor.

Paylaş

Kayıt parası ödenmeyecek dendi ama dinleyen kim. Eğitim sisteminin kendisi velilerden alınacak paraları zorunlu hale getiriyor. Diyarbakır’da bir kadının başına gelenler artık bu sorunun çözülmesini zorunlu kılıyor.
20 TL’lik kayıt parasını ödeyemeyen anne, karşılığında okulun halılarını yıkarken damdan düşünce felç oldu. Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Karahan, parası olmayan ailelere okulun angarya işlerinin yüklenmesinin ilk olmadığını söyledi.
Habertürk gazetesinin haberine göre Diyarbakır’ın Çınar İlçesi Yuvacık Köyünde, 6 yaşındaki oğlu Enes anasınıfına başlayan 30 yaşındaki Elif Sadık’tan kayıt parası istendi. 20 TL’si olmadığıın söyleyen Sadık’a “Paran yoksa okulun halıları yıkarsın, ya da çocuğun okula giremez” yanıtı verildi.
Ertesi gün öğrenciler tarafından evine getirilen halıları yıkarken damdan düşüp belini kırdığını ve iki hafta yoğun bakımda kalıp ciddi bir ameliyat geçirdiğini söyleyen Elif Sadık, gözyaşları içinde sakat kalma riski olduğunu belirtti.
Oğlu Enes ise annesi yatalak olduğu için okula gitmiyor.
EŞİ DE İŞSİZ
Eşi Mehmet Sadık’ın 2 yıldır işsiz olduğu için parayı veremediklerini belirten Elif Sadık, şunları söyledi: “Öğretmenler çocuğumun aracılığıyla beni çağırdı. Okula gittiğimde anasınıfının bayan öğretmenleri, müdürün talimatı olarak ‘Ya halıları yıkar ya da çocuğu okula giremez’ dediler. Ben de ‘Eşim çalışmıyor, okul müdürü bana yardımcı olacaktı’ deyip okuldan ayrıldım. Eve geldikten sonra öğrenciler halıları sırtlarında getirdiler. Çocuğum okusun diye halıları yıkama mecburiyetinde kaldım. Halıları damda astığım sırada ise yere düşüp yaralandım. Ameliyat oldum, ama sakat kalma durumum söz konusu. Okul yönetimi geçmiş olsun ziyaretinde bile bulunmadı.”
Okul Müdürü Veysel Gül, zorla halı yıkatıldığı iddiasını reddetti. (DİYARBAKIR)

AİLELER MECBUR BIRAKILIYOR

Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Karahan: Sistem eğitim öğretimi öyle bir hale getirmiştir ki parası olmayanın okuyamadığı, eğitim göremediği bir noktayla karşı karşıyayız. Parası olmayan ailelere okulun angarya işleri yüklenmektedir. Bu olay ilk değildir. Birçok yerde yasal olmadığı halde velilere okulun yükü yıkılmaktadır. Ancak bu olay vardığı yer itibariyle çok çarpıcıdır. Halı yıkama işini aile ister kendi isteğiyle ister idarecilerin dayatmasıyla yapmış olsun asıl mevzu ailenin parasının olmamasıdır ve aile çocuğunu okula gönderebilmek için bunu yapmak zorunda kalmasıdır. Bu sadece o okuldaki idarecilerin sıkıntısı değildir. Yaşanan gelişme AKP iktidarının eğitim politikasının çarpıklığını göstermektedir. Aileler okula para vermek zorunda bırakılıyor. Para veremeyenlere çocuğunuz okuyamaz diyor. Bu olay eğitim sistemin geldiği boyutu tüm çarpıklıklarıyla ortaya koyuyor.
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...