04 Kasım 2009 00:00

Eczacılar uyarıyor: İlaçta kaos dönemi başlıyor

İSTANBUL Eczacılar Odası, hükümetin “sağlıkta ve ilaçta tasarruf” politikalarıyla ilgili basın toplantısı yaptı.

Paylaş

İSTANBUL Eczacılar Odası, hükümetin “sağlıkta ve ilaçta tasarruf” politikalarıyla ilgili basın toplantısı yaptı. Oda Başkanı Ecz. Semih Güngör, hayata geçirilen uygulamalarla 8 bin eczanenin iflasın eşiğine geldiğini söyledi. Güngör, 4 Aralık’ta yürürlüğe girecek İlaç Fiyat Kararnamesi’yle kaos yaratılacağını da belirterek, Türk Eczacılar Birliği’ni harekete geçmeye çağırdıklarını vurguladı.
İLAÇ FİRMALARINA YAPTIRIM NİYE YOK?
Güngör, “Yapılan düzenlemeler, emeğiyle geçinen küçük ve orta gelir gruplarına, tüm emekçilere muayene katılım payı olarak, ilaç fiyat farkları olarak yansıyor. İlaç ve sağlık hizmeti alabilmek için artık vatandaş, cebinden sisteme daha fazla katkı yapmak durumunda kalacak” diye konuştu.
18 Eylül’de açıklanan tasarruf paketinin eczacılara yüklediği ağır bir maliyet olduğuna dikkat çeken Güngör, “Son düzenlemelerle kamu kurum ıskontoları bu kez yüzde 11’den yüzde 24’e çıkarılıyor. Uygulamanın eczaneler bakımından zorunluluğu varken, doğrudan muhatap olan ilaç firmaları bakımından yasal yaptırımı yok. İlaç fiyat düşüşlerinin de eczane ekonomilerini olumsuz yönde etkileyeceği ve her iki uygulamadan da ciddi ekonomik kayıpların ortaya çıkacağı açıktır” dedi. Güngör, “4 Aralık’ta ilaç, eczacılık ve sağlık alanını etkileyecek çok daha büyük bir krizle karşı karşıya kalacağız. Bunun sorumlusu da eczacılar olmayacaktır” diye konuştu.
ECZACILARIN TALEPLERİ
İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör, krizi önlemek için şunların yapılması gerektiğini açıkladı: “İlaç Fiyat Kararnamesi eczacı meslek örgütlerinin talepleri dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir. Kamu kurum ıskontolarının yükü eczanelerin üzerinden kaldırılmalıdır. Eczanelerin ekonomik kayıplarını karşılayacak önlemler alınmalıdır.” (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sonunda dur denildi

SONRAKİ HABER

Aşı önemli ama…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...