05 Kasım 2009 00:00

İşkence davasında da askere dokunulmuyor

Adana’da, Er Murat Polat’ın 6. Kolordu Komutanlığı Askeri Cezaevi’nde işkenceyle öldürüldüğü iddiasıyla açılan davaya devam edildi.

Paylaş

Adana’da, Er Murat Polat’ın 6. Kolordu Komutanlığı Askeri Cezaevi’nde işkenceyle öldürüldüğü iddiasıyla açılan davaya devam edildi. Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuksuz sanıklar 1 yarbay, 4 astsubay ve 25 er ile erbaştan hiçbiri katılmadı.
Yaklaşık dört buçuk yıldır devam eden davanın 22. duruşmasında, müşteki erin babası Kenan Polat ve annesi Gülşen Polat ile tarafların avukatları hazır bulundu. Baba Kenan Polat mahkemede, oğlunun ölümünden sorumlu askerlerin tutuklanmasını istedi. Müşteki Polat’ın avukatlarından Nergiz Tuba Ataş ise Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) adına da davaya katılmak istediğini söyledi.
Er Murat Polat’ın anne ve babasının yardım için TİHV’e başvurduğunu ifade eden Ataş, “Kenan ve Gülşen Polat, oğullarının işkence sonucunda hayatını kaybetmiş olması nedeniyle ağır travma yaşamışlardır. Bu nedenle vakfımız kendilerine psikolojik destek ve rehabilitasyon hizmeti vermektedir” diye konuştu.
Ataş, davada gerçeklerin ortaya çıkması, mağdur ve müştekilerin adalet duygularının bir nebze de olsa tatmin edilmesinin diğer kurumlar gibi vakfın da beklentisi olduğunu dile getirdi.
Mahkemede sanık avukatları, TİHV’in davaya ‘hukuki’ nedenlerle değil ‘siyasi’ gerekçelerle müdahil olduğunu ileri sürdü. Mahkeme heyeti, TİHV’in suçtan doğrudan zarar görmesi söz konusu olmadığı ve vekaletnamesi bulunmadığı iddiasıyla davaya katılma talebini reddetti. Duruşma, yeni tanıkların dinlenmesi, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.
ANNE VE BABA ADALET İSTİYOR
Mahkeme sonrası Adana Adliyesi önünde açıklama yapan Er Murat Polat’ın babası Kenan Polat, Türkiye’de adalet aradığını ifade etti. Oğlunun askeri üniformalı posteri ve davayla ilgili basından çıkan haberleri afiş haline getiren Polat, dört buçuk yıldır duruşma için İstanbul’dan Adana’ya gelip gittiğini hatırlattı. Polat, Astsubay Başçavuş O.A. ile beş erin tutuklanmasını istedi.
Polat, “Adalet sadece zenginler için var. İşkence altında ölen oğlum için Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı’na çıktım. Telefonlarımı alıp gönderdiler. Ondan sonra da arayıp soran olmadı. Adalet için Avrupa’ya gideceğim” dedi.
Anne Gülşen Polat ise şunları söyledi: “Oğlumu vatana hizmet için askere gönderdim. Ama böyle mi olacaktı? Biz kilometrelerce uzaklardan geliyoruz, sanıklar burada ellerini sallayıp, mahkemeye gelmiyor. Adalet bu mu? Cumhurbaşkanımız susmayacak. Her şey içeride yapılıyor, yaptırılıyor. Kimse dışarıdan bir şey aramasın.” (Adana/CİHAN)

OLAYIN GEÇMİŞİ
Gaziantep’te askerliğini yaparken rahatsızlığı sebebiyle sevk edildiği Hatay’ın İskenderun ilçesinde, kendisine isnat edilen bir suçtan dolayı 28 Haziran 2005’te tutuklanıp Adana 6. Kolordu Komutanlığı’ndaki askeri cezaevine götürülen Er Murat Polat, iddiaya göre mahkum elbisesi giymediği gerekçesiyle gardiyan askerler tarafından cop ve sopayla dövüldü.
Ağır yaralanan Polat, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde yoğun bakıma alındı. Böbrekleri ve akciğeri hasar gören, kaburgaları kırılan, beyninde ödem oluşan Polat, 27 Temmuz 2005 tarihinde hayatını kaybetti. Otopsi raporunda, Polat’ın işkenceyle öldürüldüğü belirlendi.
Cezaevi eski müdürü topçu yarbay, cezaevinde görevli dört astsubay ve oğlu terhis olan erlerle birlikte toplam 30 kişi hakkında, işkence ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence suçlarından 12 yıldan ömür boyu hapse kadar değişen cezalar istenerek dava açıldı.
ÖNCEKİ HABER

Bir tutuklu ailesine el sallarsa!

SONRAKİ HABER

Aleviler haklarından feragat etmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...