05 Kasım 2009 00:00

Basın açıklamasını okumak da suç!

AKP Hükümeti’nin “açılım”larının sadece lafta kaldığı, her gün yaşanan insan hakları ihlalleri ile ortaya çıkarken, bunun en bariz örneklerinden birini, Avukat Filiz Kalaycı’ya atfedilen “suç”lar oluşturdu.

Paylaş

AKP Hükümeti’nin “açılım”larının sadece lafta kaldığı, her gün yaşanan insan hakları ihlalleri ile ortaya çıkarken, bunun en bariz örneklerinden birini, Avukat Filiz Kalaycı’ya atfedilen “suç”lar oluşturdu.
Kalaycı, merkez yöneticiliğini de yaptığı İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) açıklamalarını okumanın yanı sıra müvekkillerini savunmakla da “suç işlemiş” sayıldı. İHD Merkez Yöneticisi Avukat Filiz Kalaycı, “Neden İHD’nin basın açıklamasını okudun? Neden bu tür davalarda gazetecilerin aklına önce sizi aramak geliyor” sorularına muhatap kaldı. Kalaycı, 5 aydır böylesine trajikomik suçlamalarla cezaevinde tutuluyor.
BEŞ AYDIR TUTUKLU
Avukat Filiz Kalaycı, 27 Mayıs 2009 tarihinden beri, yaklaşık beş aydır tutuklu. Kalaycı, “avukat olmadığı Ankara Barosu tarafından da basına duyurulan, ancak avukat olduğu iddia edilen, kimliği tespit edilemeyen bir kişinin internet kafeden gönderdiği bir ihbar maili ve 2 yıl önce savunman olarak görev aldığı bir dosyada, itirafçının hakim önünde kendisi tarafından dahi kabul edilmeyen asılsız iddiaları” nedeniyle yargılanıyor.
Kalaycı, 12 Mayıs 2009 günü birisi büro ortağı olmak üzere üç meslektaşı ile birlikte gözaltına alınmış, saatlerce bürosu ve özel eşyaları aranmıştı. 15 Mayıs günü mahkemeye çıkarılıp tutuksuz yargılanmasına karar verilen Avukat Kalaycı, 27 Mayıs günü cumhuriyet savcısının itirazı üzerine Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmasına girmesinin ardından adliye binası içinde gözaltına alınıp mahkemece tutuklanmıştı. Kaçma şüphesi olmayan, gözaltına alındıktan sonra da mesleğini yapmaya devam eden Kalaycı, avukat olarak girdiği aynı duruşma salonundan bir iki saat sonra “suçun önlenmesi ve kamu düzeninin korunması” gerekçesi ile tutuklanarak çıkmıştı.
İki yıl boyunca telefon konuşmaları dinlenen, bürosu didik didik aranan Avukat Filiz Kalaycı’nın özel görüşmeleri ve müvekkilleri ile yaptığı görüşmeler, suç sayılarak dava dosyasına konuldu. (Ankara/EVRENSEL)

GAZETECİLER NEDEN İLK SİZİ ARADI?
Kalaycı’ya yöneltilen suçlamalar ve sorular ise AKP’nin “açılım”larının ne kadar sözde kaldığını gözler önüne serecek nitelikte. Kalaycı’ya akıllara durgunluk veren şu sorular yöneltildi:
*İHD eyleminde basın açıklaması okumanızı nasıl değerlendiriyorsunuz?
*Bu tür davalarda gazetecilerin aklına neden ilk önce sizi aramak gelmektedir?
*Müvekkillerinize susma hakkını kullandırttığınız anlaşılmaktadır, müvekkillerinizi bu şekilde yönlendirmekteki amacınız nedir?
Sultan Özer
ÖNCEKİ HABER

YÖK 28. yılında protestolarla karşılanacak

SONRAKİ HABER

Artık gözleri görmüyor kulakları duymuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...