05 Kasım 2009 00:00

AKP’nin balonu patladı

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB üyesi emekçiler, Türkiye genelinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlükleri önündeydi.

Paylaş

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB üyesi emekçiler, Türkiye genelinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlükleri önündeydi. AKP Hükümeti işbaşına geldiğinden bu yana, vaatlerinin boş çıktığını dile getiren emekçiler, 25 Kasım’da gerçekleştirilecek bir günlük uyarı grevine destek çağrısında bulundular.
Ankara’da SKG Genel Merkezi önünde yapılan eylemde “Savaşa değil emekçiye bütçe”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atıldı. Kurumlar adına ortak açıklamayı okuyan KESK Genel Başkanı Sami Evren, AKP’nin tüm tepkilere rağmen yürürlüğe soktuğu SSGSS’nin üzerinden bir yıl geçtiğini, ancak hükümetin vaatlerinin hiçbirinin gerçekleşmediğini söyledi. Milyonlarca kişinin sağlık güvencesinden yoksun olduğunu, 18 yaş altındaki çocukların sosyal güvenlikten yararlanmalarının kısıtlandığını, sevk uygulamasının devam ettiğini anlatan Evren, “AKP’nin balonları patlıyor, masalları bir bir açığa çıkıyor” dedi.
GREVE ÇAĞRI
Bütçedeki açığın sağlık harcamalarına bağlanmasını eleştiren Evren, “önlem” adı altında vatandaşın cebindeki paranın çok uluslu şirketlere, tıbbi teknoloji üreticilerine ve özel hastane patronlarına aktarılmak istendiğini söyledi.
“Sağlıkta Dönüşüm Projesi; parası olmayanlara dolmuşu önerirken, kendileri taksiden, helikopterden inmeyenlerin projesidir” diyen Evren, SSGSS yasası kaldırılarak, bütün sağlık harcamalarının genel bütçeden karşılanması gerektiğini ifade etti. Katılım payı, muayene ücreti gibi ek ödemelerin derhal durdurulmasını isteyen Evren, sağlıkta taşeronlaştırmaya son verilerek, emekçilere güvenli çalışma ortamı sağlanmasını talep etti. Evren, tüm emekçileri, işsizleri ve yoksulları, 25 Kasım’da kamu emekçilerinin yapacağı greve destek vermeye çağırdı.
TEŞHİR SÜRECEK
İstanbul’da SGK İl Müdürlüğü önünde yapılan eylemde konuşan Eğitim Sen 7 No’lu Şube Başkanı Azim Şamiloğlu, AKP’nin vaatlerinin başında gelen “Sağlık güvencesiz olmayan vatandaş kalmayacak” sözüne rağmen hâlâ sağlık güvencesinden yoksun milyonlarca insan bulunduğunu dile getirdi. Sağlık harcamalarında da ciddi artışlar yaşandığını, sadece muayene ücretinin yüzde 700 arttığını belirten Şamiloğlu, SSGSS’nin içyüzünü teşhir etmeye devam edeceklerini söyledi.
İzmir’de Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) önünde bir araya gelen emekçiler, “Sağlıkta tasarruf ölüm demektir”, “AKP sağlığa zararlıdır”, “Sağlık haktır satılamaz” sloganlarını attılar. KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ali Kılıç, sağlıkta dönüşüm programını şöyle tanımladı: “Tüm sağlık emekçilerinin zor koşullar altında çalışmasıdır. Sağlık güvencesi olmadığı için sahte karne ile doktora gitmek zorunda kalan hamile kadınlardır.”
Gaziantep’te SGK önünde yapılan eyleme TÜMTİS, siyasi partiler ve kitle örgütleri de destek verdi. KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Ersönmez “Geldiğimiz noktada primini ödemeden, katkı payı ödemeden, muayene ücreti ödemeden, ilaçta üzerinize düşeni ödemeden muayene olmanız mümkün değildir” diye konuştu. Ersönmez, mücadelelerinin süreceğini bildirdi.
HER YERDE EYLEM YAPILDI
Diyarbakır’da da SGK önünde ortak eylem yapıldı. Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Selçuk Mızraklı, fakirin sofrasından zeytinin, cebinden paranın giderek eksildiğini ifade ederek, anayasal güvenceye alınan sağlık hizmetinin de katkı payı ödemediği için sağlık hizmetlerine ulaşamama gibi ciddi sorunla karşı karşıya kaldığını kaydetti.
Batman Emek Platformu’nun yaptığı eylemde ise “Kahrolsun IMF iktidarı”, “Sağlıkta yıkıma hayır”, “Sağlık hakkı engellenemez”, “Sağlıkta sağlıksız karar” dövizleri açıldı. SES Batman Şube Başkanı Deniz Topkan, 25 Kasım’da miting düzenleyeceklerini hatırlattı.
Van, Mersin ve Hatay’da yapılan eylemlerde de AKP’ye tepki gösterilerek, 25 Kasım’da yapılacak greve katılım çağrısında bulunuldu. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Çelik Halat işçileri hak gasplarından şikayetçi

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...