05 Kasım 2009 00:00

Çelik Halat işçileri hak gasplarından şikayetçi

UZUNÇİFTLİK bölgesinde bulunan Çelik-Halat fabrikası işçileri, ücretlerin düşüklüğünden ve ağır çalışma koşullarından şikayetçi.

Paylaş

UZUNÇİFTLİK bölgesinde bulunan Çelik-Halat fabrikası işçileri, ücretlerin düşüklüğünden ve ağır çalışma koşullarından şikayetçi.
İşçiler ücretlerinin sosyal haklar ile birlikte ancak asgari ücretin üzerine çıktığını söylediler. Patronun girdi çıktı yaparak 10 yıl çalışan işçileri yeni işe başlamış gibi gösterdiğini ve ücretleri daha da aşağı çektiğini anlatan işçiler, 9 kişinin bu uygulamalar nedeniyle patronu mahkemeye verdiğini anlattılar.
Ağır çalışma koşullarından yakınan bir Çelik Halat işçisi, aldıkları ücretin temel ihtiyaçlarını bile zar zor karşıladığını ifade etti. Sürekli geçim sıkıntısı çektiklerini belirten işçi, “Ücretler zaten düşük, bir de girdi çıktı yaparak kıdemden kaynaklanan ücret artışlarımıza göz dikiliyor. Çelik Halat Türkiye’nin en büyük firmalarından bir tanesi, bu tarz hak gasplarıyla işçilerini mağdur etmemeli” dedi. Ücretlerde büyük dengesizlikler olduğunu söyleyen işçi şöyle devam etti: Aldığımız ücret en düşük ve en yüksek ücretin ortalaması, taban ücretle, tavan arasındaki uçurum da fazla olunca ortalama ücretimiz sosyal haklarla birlikte 800-900 lira civarına denk geliyor. Yüzde 1.78 gibi komik bir enflasyon zammı aldık, açıklanan enflasyon rakamları yüzde 10’larda.
İŞ KAZALARINA DAVETİYE
Fabrikada iş temposunun çok hızlı olduğunu belirten işçi “8-12 çalışıyoruz. Oysa sözleşmede fazla mesai en çok 3 saat yapılır maddesi var, işçi eksikliğinden dolayı çift vardiya çalışıyoruz. Ücret düşüklüğü ve geçim sıkıntısından dolayı mesaiye ihtiyacımız var, bu yüzden ağır çalışma koşullarına ses çıkaramıyoruz. Patron 3 işçinin yaptığı işi, 1 işçiye yaptırarak daha fazla kâr elde etmeyi amaçlıyor, ancak yoğun çalışma dikkat dağınıklığına ve bunun sonucunda iş kazalarına yol açıyor” diye konuştu.
Çelik Halat fabrikasında bugüne kadar 80’in üzerinde iş kazası yaşandığını ifade eden işçi, şunları söyledi: Geçtiğimiz günlerde 8-12 çalışan bir arkadaşımız kaza geçirdi ve ince bağırsakları koptu. Kazaların sebebi aşırı çalışma ve yorgunluk. Canımızı dişimize takıp çalışıyoruz emeğimizin karşılığını alamıyoruz.
Sorunların çözümü işçilerin birlik olmasından geçer diyen Çelik Halat işçisi, örgütlü olup sendika ile birlikte hak gasplarına karşı mücadele edilirse sömürünün önüne geçilebileceğini belirtti. (KOCAELİ)
Şerafettin Gökdeniz
ÖNCEKİ HABER

KENT AŞ İŞÇİLERİ İZMİR’E DÖNDÜ

SONRAKİ HABER

AKP’nin balonu patladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa