05 Kasım 2009 00:00

Mayınlı araziler temizlensin

FEDERAL Kürdistan Bölgesi sınırında bulunan Hakkari’nin Çukurca (Çelê) ilçesinde, 1990’lı yıllarda sınır bölgelerine döşenen mayınlar nedeniyle birçok vatandaş yaşamını yitirdi

Paylaş

FEDERAL Kürdistan Bölgesi sınırında bulunan Hakkari’nin Çukurca (Çelê) ilçesinde, 1990’lı yıllarda sınır bölgelerine döşenen mayınlar nedeniyle birçok vatandaş yaşamını yitirdi. Yeni mayınların döşendiği iddiaları ise ilçede tedirginlik yarattı. Daha önceden döşenen ve yeni döşendiği öne sürülen mayınlar nedeniyle tedirgin olan Çukurcalılar, mayınlı arazilerin temizlenmesini istedi.
1990 yılından bu yana başta Çayırlı bölgesi ve Uzunudere (Ertuş) beldesi olmak üzere, ilçeye bağlı bir çok köyde mayınlar nedeniyle 23 kişi yaşamını yitirirken, 60’a yakın kişi de sakat kaldı. 28 Mayıs’ta Çukurca’da meydana gelen patlamada 6 asker yaşamını yitirmişti. Patlamanın ardından, askeri yetkililer arasında geçen ve medyada çıkan telefon görüşmelerinde, patlamaya neden olan mayınların askerler tarafından döşendiği ortaya çıkmıştı. Bölgede yeniden mayınların döşendiği söylentileri ilçede tedirginlik yarattı.
Hançer Timi olarak bilinen ve Şırnak bölgesindeki birçok olayda adı geçen grubun Çukurca’ya gelerek, Köprülü ve Çimenli mıntıkasına mayın döşediği öne sürülmüştü. Bunun üzerine köylüler karakola yürümüş, daha sonra da askeri yetkililer ile görüşmüştü. Hançer Timi’nin bölgeye geldiğini reddeden askeri yetkililer ise, mayınların döşenmediğini iddia etmişti.
KÖYLERİNDEN ÇIKAMIYORLAR
1994 yılında ot biçerken mayına basarak bir bacağını kaybeden Farız Çetinkaya adındaki vatandaş, mayınların kendilerine sadece ölüm ve gözyaşı getirdiğine söyledi. Yeni mayınların döşendiğine dair söylentilerin ilçede büyük bir paniğe neden olduğunu belirten Çetinkaya, köylülerin köy dışına dahi çıkmaktan çekindiğini kaydetti.
“Çukurca sınır bölgesinde olmasından dolayı etrafına mayınlar döşenmiş. Bu mayınlardan dolayı onlarca insan sakat kaldı. Acı çekmeyen aile bulunmamaktadır. Mayınların temizlenmesini beklerken, yeni mayınlar döşenmeye başlandı” diyen Çetinkaya, yetkililere çağrıda bulanarak, mayınların temizlenmesini istedi.Ekim ayında Üzümlü (Deştan) köyünde hayvanlarını otlatırken mayına basarak yaşamını yitiren 8 çocuk babası Ömer Seven’nin (60) oğlu Müslim Seven ise, benzer acıların yaşanmaması için mayınların temizlenmesini istedi. Son zamanlarda özelikle Şırnak bölgesinden gelen korucular aracılığıyla mayınların döşendiğini ileri süren isminin açıklanmasını istemeyen bir köylü de, “Artık evimizden bile çıkamaz duruma geldik. Bu mayınlardan dolayı hayvancılık bitti. Her yer mayınlı alana dönüşmüş durumda. Burada her yıl asker ve sivil onlarca kişi ölüyor. Devlet bile bile insanları mayınlı alanlara sürüyor” dedi.
(HakkariDİHA)
Hamdiye Çiftçi
ÖNCEKİ HABER

Sahalarda ayrımcılık istemiyoruz

SONRAKİ HABER

Dipçik mağduru S.T.’nin okuldan kaydı silindi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...