05 Kasım 2009 00:00

On binlerce İranlı genç ‘ABD’ye hayır’ dedi

ABD’nin Tahran Büyükelçiliği’nin İranlı öğrencilerce işgalinin 30. yıl dönümünde, ülke genelinde ABD’yi protesto gösterileri düzenlendi.

Paylaş

ABD’nin Tahran Büyükelçiliği’nin İranlı öğrencilerce işgalinin 30. yıl dönümünde, ülke genelinde ABD’yi protesto gösterileri düzenlendi. ABD’nin Tahran Büyükelçiliği’nin 4 Kasım 1979’da İranlı öğrencilerce basılması münasebetiyle ilan edilen ‘Zorbalıkla Mücadele ve Öğrenci Günü’, başkent Tahran’da da on binlerce lise ve üniversite öğrencisinin katıldığı törenle kutlandı.
ABD’nin eski büyükelçiliği önünde toplanan öğrenciler, ‘ABD’ye ölüm’, ‘İsrail’e ölüm’, ‘ABD’yle uzlaşmaya hayır’, ‘Sonuna kadar mücadele’ yazılı pankart ve dövizler taşıdılar. İran bayrağının yanı sıra Filistin ve Hizbullah bayrağı da taşıyan öğrenciler, çizdikleri çeşitli karikatürlerle de ABD ve İsrail’i protesto ettiler. Sık sık ABD aleyhine slogan atan öğrenciler, casus yuvası olarak adlandırdıkları ABD Büyükelçiliği’nin basılması olayını savundular. Öğrenciler adına okunan bildiride, ABD’nin İran aleyhindeki politikaları ve düşmanca tutumunun devam ettiği ifade edildi. Bildiride, ABD hükümetinin mevcut tutumu sürdürdüğü sürece bu ülkeyle diplomatik ilişki ve müzakerenin söz konusu olamayacağı belirtildi.
Eski Meclis Başkanı Haddad Adil de gösterilerdeki konuşmasında, ABD’nin değişim vaadinin sözden öteye geçmediğini söyledi. Adil, Barack Obama döneminde de Washington yönetiminin İran ve Ortadoğu politikalarında herhangi bir değişiklik olmadığını ifade etti.
İran takvimine göre ‘13 Aban’ gününe denk gelen olay, ülke genelinde ulusal bir gün olarak kutlanıyor ve ABD aleyhinde gösteriler düzenleniyor. Tahran’daki ABD Büyükelçiliği, İran İslam Devrimi’nin ardından 4 Kasım 1979’da öğrenciler tarafından basılmış, büyükelçilik çalışanlarının rehin alınması eylemi 444 gün sürmüş, olayın ardından iki ülke arasındaki tüm ilişkiler kesilmişti.
MUHALİFLER POLİSLE ÇATIŞTI
Bu arada ABD’yi protesto gösterileri için muhalefet de yanlılarını sokağa çıkmaya çağırdı. Tahran’da, hükümet aleyhine sloganlar atan muhalefet lideri Mir Hüseyin Musevi yanlıları ile polis arasında çatışma çıktı. Yüzlerce Musevi yanlısının, ‘yasadışı toplanma’ yasağına rağmen bir araya gelerek ‘Diktatöre ölüm’ şeklinde slogan attıkları, polisin de kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığı belirtildi. ‘Reformcuların’ internet sitesi Mowjcamp ise polisin göstericilere ateş açtığını iddia etti. Gösterilere, İran’da haziranda yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarına itiraz eden reformcu aday Mehdi Kerrubi de katıldı.
OBAMA MESAJ YAYINLADI
Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama, İran’daki ABD’yi protesto gününe dair bir açıklama yaptı. Obama, İran’ın geçmişe odaklanma ya da daha büyük fırsatların kapısını açma konusunda bir karar vermesinin zamanının geldiğini söyledi. Obama yaptığı yazılı açıklamada, “İran hükümetinin, geçmişe odaklanmayı mı yoksa halkına daha fazla fırsat, refah ve adalet getirecek kapıyı açmayı mı seçeceği konusunda karar vermesinin zamanı geldi. İran seçimini yapmalı” dedi. (DIŞ HABERLER)

PAKİSTAN SINIRI KAPANDI

İran, Pakistan sınırındaki Taftan sınır kapısını kapattı, Belucistan eyaletinde 25 bin kişi işsiz kaldı. Pakistan’ın Belucistan eyaleti hükümetinden bir yetkili, İran’ın 17 gündür ticari amaçlı geçişlere izin vermemesi yüzünden, bölgede sınır ticaretinin durduğunu, bazı işyerlerinin kapandığını ve 25 bin kadar insanın işsiz kaldığını söyledi. İran ile Pakistan arasında en büyük geçiş noktası olan Taftan sınır kapısından Pakistan’a petrol ve petrol ürünleri ile gıda ve endüstriyel ürünler giriyor.
Sınır kapısının ticari geçişlere kapatılmasıyla bölgede gıda fiyatları artış gösterirken, petrolün litre fiyatı da 20-25 rupi yükseldi. İran, 18 Ekim’de Sistan-Belucistan eyaletinde Devrim Muhafızları’na düzenlenen saldırıdan merkezi Pakistan’da bulunan Sünni Cundullah örgütünü sorumlu tutmuş, daha sonra sınır kapısını geçici olarak kapattığını açıklamıştı.
ÖNCEKİ HABER

İngiltere bir seferde 5 asker kaybetti

SONRAKİ HABER

Suikast soruşturmasında, 2 teğmene gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...