05 Kasım 2009 00:00

İngiltere bir seferde 5 asker kaybetti

AFGANİSTAN’ın güneyinde, bir Afgan polisi 5 İngiliz askerini öldürdü. İngiltere Savunma Bakanlığı sözcüsü, 3 Kasım Salı günü, güneydeki Helmand vilayetinde bir Afgan polisin kontrol noktasında herhangi bir uyarıda bulunmadan ateş açtığını söyledi.

Paylaş

AFGANİSTAN’ın güneyinde, bir Afgan polisi 5 İngiliz askerini öldürdü. İngiltere Savunma Bakanlığı sözcüsü, 3 Kasım Salı günü, güneydeki Helmand vilayetinde bir Afgan polisin kontrol noktasında herhangi bir uyarıda bulunmadan ateş açtığını söyledi. Sözcü, olayda 5 İngiliz askerinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.
NATO yetkilileri, saldırının kontrol noktasında meydana geldiğini, Afgan yetkililer de ateş açan kişinin polis olduğunu doğruladı. Polisin neden ateş açtığı henüz bilinmezken, saldırıdan sonra kaçtığı belirtildi. Saldırıyla ilgili olarak hem Afgan yetkililerin hem de İngiltere askeri polisinin soruşturma başlattığı belirtildi. Bu son ölümlerle İngiltere’nin Afganistan’daki kayıplarının sayısı 229’a ulaştı
İngiltere Başbakanı Gordon Brown, askerlerin öldürülmesiyle ilgili taziye yayımladı. Brown, yaptığı yazılı açıklamada, askeri kayıpların tüm ülkeyi yasa boğduğunu belirterek, “Tek bir olayda 5 cesur askerin ölümü korkunç bir kayıp” dedi. Brown, duygu ve düşüncelerinin asker aileleri ve yakınlarıyla birlikte olduğunu da ifade etti.
HÜKÜMET 3 HAFTADA KURULACAK
Bu arada Afganistan’da ikinci turu iptal edilen devlet başkanı seçimlerinin galibi ilan edilen Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin, yeni hükümeti 3 hafta içinde kuracağı, hükümetin bazı eski bakanlarla teknokratlardan oluşacağı belirtildi. Karzai’nin sözcüsü, yeni hükümette uzmanların, eğitimli ve profesyonel kişilerin yer alması konusunda bir düşünce olduğunu, yeni hükümetin eski ve yeni bakanlardan oluşacağını söyledi.
ABDULLAH: HÜKÜMET MEŞRU DEĞİL
Öte yandan Afganistan’da yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin Rakibi Abdullah Abdullah, mevcut hükümetin yolsuzlukla mücadele edemeyeceğini öne sürdü. Seçimlerin ikinci turundan çekilen Abdullah, Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu ile ilgili şikayetlerini yineledi, komisyonu yetkisizlik ve Karzai’nin tarafını tutmakla suçladı. Seçim Komisyonunun Karzai’yi seçimin galibi ilan etmesinin yasal bir dayanağı olmadığını savunan Abdullah, böyle bir komisyonun kararına dayanarak iktidarı ele alan bir hükümetin meşruiyetinin olamayacağını ifade etti. (DIŞ HABERLER)

‘TALİBAN MERKEZİNİ ELE GEÇİRDİK’

Pakistan ordusu, Taliban’ın kontrol ettiği yerlerden Sararogha’da denetimi ele geçirdiğini açıkladı. Ordudan yapılan açıklamada, “Taliban Lideri Hakemullah Mesud’un karargahının bulunduğu ve militanların merkezi olan Sararogha, uzun süren çatışmalardan sonra kontrol altına alınmıştır. Sararogha’ın kontrolünün sağlanmasıyla güvenlik güçleri Güney Veziristan’da militanlara karşı önemli bir başarı elde etmiştir” denildi.
Ordu, Sararogha’nın ele geçirilmesiyle Taliban’ın dağılma sürecine girdiğini, militanları gece şartlarında izleyebilme yeteneklerinin olduğunu ve takibin süreceğini söyledi. Bu arada, önceki günkü operasyonlarda 21 militanın ölü olarak ele geçirildiği, bir askerin de öldüğü açıklandı.
Taliban ise, askerleri iç bölgelere çekmek için maksatlı olarak bazı bölgelerden geri çekildiğini iddia etti.
ÖNCEKİ HABER

ABD-AB Zirvesi toplandı

SONRAKİ HABER

On binlerce İranlı genç ‘ABD’ye hayır’ dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...