05 Kasım 2009 00:00

ABD-AB Zirvesi toplandı

ABD’nin başkenti Washington’da ABD-Avrupa Birliği (AB) zirvesi düzenlendi. Zirvede, iklim değişikliği, Afganistan, enerji, ekonomi, İran ve Ortadoğu gibi güncel konular tartışıldı.

Paylaş

ABD’nin başkenti Washington’da ABD-Avrupa Birliği (AB) zirvesi düzenlendi. Zirvede, iklim değişikliği, Afganistan, enerji, ekonomi, İran ve Ortadoğu gibi güncel konular tartışıldı. Taraflar, iklim değişikliği konusunda gelecek ay Kopenhag’da düzenlenecek zirvede bir anlaşmaya ulaşmaya yönelik çabaların artırılması konusunda görüş birliğine vardı.
Zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan ABD Başkanı Barack Obama, “İklim değişikliği konusunu kapsamlı olarak konuştuk ve hepimiz, bu konuda ilerlemeye dönük bir çerçevenin yaratılması için Kopenhag toplantısına kadar olan sürede çabalarımızı iki katına çıkarmanın zorunluluk olduğu yönünde görüş birliğine vardık” dedi.
KARZAİ’DEN BEKLENTİLER
ABD ve AB, yeniden Devlet Başkanı olan Hamid Karzai’ye iyi yönetim ve ülkenin karşı karşıya olduğu zorluklara odaklanması çağrısında bulundu. Taraflar, Afganistan konusunda uluslararası bir konferansın düzenlenmesine de destek verdiklerini açıkladılar.
Zirveden sonra yayınlanan ortak bildiride, “Afgan hükümetiyle birlikte çalışmayı ve iyi yönetim, insan haklarına saygı, cinsiyet eşitliği ve demokratik kalkınmanın desteklenmesine yönelik yenilenen çabaları dört gözle bekliyoruz” ifadesi kullanıldı. Bildiride, bu hususların, Kabil’de de düzenlenebilecek bir uluslararası konferansla desteklenebileceği kaydedildi. Karzai’nin göreve yeniden gelmesinden dolayı tebrik edildiği bildiride, Afgan halkının iradesini temsil eden yeni bir hükümetin kurulması isteği dile getirildi.
ORTAK ENERJİ KONSEYİ
Zirvede alınan önemli kararlardan biri de, iki taraf arasında bakanlar düzeyinde enerji konseyinin kurulması kararı oldu. Ortak bildiride, “Enerji güvenliğini geliştirecek ve iklim değişikliği konusundaki hedeflerimizi başarmamızda bize katkı sağlayacak bakanlar düzeyinde ABD-AB Enerji Konseyi’nin oluşturulmasında görüş birliğine vardık” ifadesi kullanıldı.
İRAN VE ORTADOĞU
İran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin olarak da ortak bildiride, “Bu konuda diyalog ve müzakere yoluyla kapsamlı, uzun vadeli ve uygun bir çözümün bulunmasına yönelik bağlılık” dile getirildi. İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi gereğine işaret edilen bildiride, “İran’ın hakları var, ancak sorumlulukları da var” denildi. Bildiride ayrıca, “İsrail ve Filistin’in barış ve güvenlik içinde yan yana yaşadığı iki devletli çözüm de dahil olmak üzere, Ortadoğu’da kapsamlı ve kalıcı bir barışın sağlanmasında kararlıyız” ifadesine yer verildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

GÖZ GÖRE GÖRE İŞGAL

SONRAKİ HABER

İngiltere bir seferde 5 asker kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...