05 Kasım 2009 00:00

‘Hadi herkes barış için işbaşına!’

“Biz anavatanı sanat olanlar barış istiyoruz. Barış istiyoruz... Yıllardır istiyoruz bunu.”.

Paylaş

“Biz anavatanı sanat olanlar barış istiyoruz. Barış istiyoruz... Yıllardır istiyoruz bunu.”. Barış İçin Sanat Girişimi’nin 3 Kasım’da Garajistanbul’da gerçekleştirdiği Barışıyoruz etkinliği, Şebnem Sönmez ile Gülçin Santırcıoğlu’nun birlikte okudukları Barışı Kim İstemez temalı metnin bu cümleleriyle başladı. İki başarılı tiyatrocu, sanatçıların nasıl bir barış istediğini açıklayan metni bir Azeri ezgisiyle bütünlediler:
Ana kalbim odlanır söz düşende davadan
Bes değil mi ey insanlar döküldü kan, aktı kan
Bes değil mi kara toprak su içti gözyaşından
Salon tıklım tıklımdı, ayaktaydı ve eğer etkinliği magazinciler izleseydi, bu ikili için hemen şöyle bir başlık atabilirlerdi: Elveda Rumeli’nin başrol oyuncuları türküyle barış istedi. Neyse ki biz bizeydik:
Kardeş Türküler, Bayar Şahin, Adnan Özyalçıner, Birol Topaloğlu, İbrahim Rojhilat, Ahmet Telli, Roni Marguiles, Mercan Erzincan, Ayşenur Kolivar, Adile Yadırgı, Pakrat Estukyan, Havva Karadaş, Cavit Murtezaoğlu, Serap Yağız, Boğaziçi Gösteri Sanatları, Feryal Öney, Cavit Murtezaoğlu, Övül Avkıran, Ender İmrek, Rauf Kösemen, İbrahim Rojhilat, Takuhi Tovmasyan, Yasemin Göksu, İlkay Akkaya, Mustafa Mayda, Taner Öngür, Mezopotamya Kültür Merkezi Dansçıları, Hayat Televizyonu, Aynur Seyrek, Selda Öztürk, İsmail Seyrek, Sezai Sarıoğlu, Eşber Yağmurdereli.(Ve salonu dolduran adını, mesleğini bilemediğim onca barışsever). Arapça, Türkçe, Azerice, Ermenice, Lazca, Abhazca (Abhazca dua belleklere kazıldı: Tanrım bütün halklara özgürlük ve mutluluk ver, Abhazları da unutma) Çerkezce, Kürtçe, Zazaca, Gürcüce. Birbirine karışan onca dil, onca ezgi. Bir mozaik hayır bir aşure. Zaten Aşurenin anlamı da gelmedi mi sahneye az önce.
Onca ağıt. Truva’dan Kassandra’nın kardeşine ağıtı. Onca söz, onca müzik aleti... Sözün ezgi, ezginin söz olup birbirini tamamlayışı. Şiir okuyanların uzakta olanları salona taşıyışı ( Sezai Sarıoğlu Mehmet Yaşın’ın Yüzünü göremediğim bir arkadaş Şükrü Erbaş’ın şiirini okudu. Roni Marguilles Hicri Özgören’i ve Diyarbakır’ı andı) Teneke Trampet Günter Gras’la birlikte uyardı salonu. Rock müziği aykırı temposuyla ağıtların ağırlığını dağıtıp kararlılığa dönüştürdü : Bu şarkı son şarkı diyorlar/Engel olmazsak son şarkı olur.
HAYAT HER DİLDE BAYRAM OLSA
Üç saat iki ayrı sahnede aralıksız yer alan sanatçıların birbirine eklenen gösterileriyle akıp gitti. Kimi zaman aktrisler şarkı söyledi, kimi zaman şarkıcılar şiir okudu. Duvarlardaki afişlerde kız çocuğu barışa pedal, erkek çocuğu çember çevirdi.
Saat tam gece yarısını gösterecekken hemen herkes doldu sahneye “hayat bayram olsa”nın her bölümü ayrı bir dilden aynı coşkuyla söylendi: Şu dünyadaki en mutlu kişi/ Mutluluk verendir/ Şu dünyadaki sevilen kişi/ Sevmeyi bilendir. Tekrarlanan bölüm Türkçe’ydi: Bütün dünya buna inansa/ Bir inansa/ Hayat bayram olsa/ İnsanlar el ele tutuşsa/ Birlik olsa/ Uzansak sonsuza.
Ve Kardeş Türkülerden Vedat noktaladı etkinliği “Hadi herkes barış için işbaşına”.
Eğer Barış İçin Sanat girişimini tanımak ya da sanatçı olarak bu grubun bildirisine imza koymak istiyorsanız adres kolay: www.barisicinsanat.org

SAVAŞA DUR DEMEYE GELDİK

Kardeş Türküler solisti Feryal Öney: Öncelikle savaşın bitmesi gerekir ve silahların susması barışın gelmesi için sokakta, gündelik hayatta barışın sağlanması gerekir. Dilimize yerleşen militarizm sözcüklerin vaaz geçmemiz gerekir. Yıllarca bize Korku Cumhuriyeti fikrini aşıladılar, bunların bitmesin gerekir. Bunlardan kurtulduğumuz ölçüde barışa daha da yaklaşacağız. Birbirimizi anlamaya çalışırsak o zaman barış bu ülkeye gelmiş olacak. Kardeş Türküler 16 yıldır şarkıların barış için söylüyor. Biz barışa hizmet etmek için farklı dilerden şarkılar, türküler söyledik fakat yeterli değildi. Bu tür ekinlikler barış isteyenlerin daha da güçlendiklerin göstergesi.
Kardeş Türküler Fehmiye Çelik: Herkesin kendi özgürce ifade ettiği, kendi kültürünü, dilini ve dinini özgürce yaşadığı bir barış istiyoruz. Vicdan sahibi bir sürü insan artık savaşa dur demeye, barışa bir şans vermeye geldik. Müzisyenler, mimarlar, sen, ben herkes yaşananlardan ders çıkardı. Yaşadığımız acılar yeter artık. Afişte gördüğünüz gibi barışa pedal çeviren kadınlar ve erkek var. Barışa hasret bu topraklar artık kimseyi öteki görmemeli. Vicdan sahibi herkesin bizi duymasını istiyorum. İnşallah başarılı oluruz, barış kazansın.
Takuhi Tovmasyan: Aslında barış istemek zorunda değilim. Ne yazık ki barış istiyoruz. Herkes kendi evinde başlamalı bir şey yapmalı bu sanat olur başka bir şey olur. Her şey evden başlıyor. Annelerimizin, babalarımızın, büyük anneliğimizin e büyük babalarımızın yazdığı kitapları okumak her şeye daha iyi başlamak oluyor bir nevi. Bütün güzellikleri evimizde ve kendimizde aramakla başlar biz evimizde bu güzellikleri yaşatırsak kocaman ve dünyayı saran bir barış olur.
Şair Mustafa Köz: Sadece bu ülkeye ilişkin değil dünyanın her yerinde barış gelmeli Nerdeyse ülkede 40 yıldır kan akıyor. Bütün coğrafyada kan var. Bölgedeki yaşamı kan sarmış. Kanı durdurmak için uğraşmak gerek. Parça parça bu tür deyişimler oluyor böyle etkinliklerle. Bu sanatsal ekinlikleri çoğaltmak gerekir. Hayatın yatın bütün alanlarına yaymak gerekir. Barışı üniversitede, mahallerde, işyerlerinde her yerde kurmak ve çoğaltmak gerekir.
Serap Yağız: Çocukların ölmediği bir barış istiyorum. Savaşın bedelini anneler ödüyor. Annelerin ağlamadığı bir barış istiyorum. Aslında Barış isterken utanıyorum, olması gerek bir şeyi istiyorum. Bütün farklılıklarımızla ortak yaşadığımız bir ülke istiyorum. Bütün dünyada sınırların kaktığı ve faklılıkları ve ortaklaştığı bir yaşam olmalı.
Sennur Sezer
ÖNCEKİ HABER

Kırk ayaklı karınca Asım Bezirci anıldı

SONRAKİ HABER

Aleviler niçin Kadıköy’de olacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...