05 Kasım 2009 00:00

Munzur’da barajlar için doğa ve ağaç katliamı

TUNCELİ’deki Munzur Vadisi’nde yapılacak 8 barajın durdurulması için eylemler sürerken, Mazgirt ilçesinde yapımı tamamlanan Uzunçayır ...

Paylaş

TUNCELİ’deki Munzur Vadisi’nde yapılacak 8 barajın durdurulması için eylemler sürerken, Mazgirt ilçesinde yapımı tamamlanan Uzunçayır Barajı gölü sahası ve kıyısında kalan 100 yıllık ağaçların kesildiği iddia edildi.
Tunceli’de yapılacak 8 baraj arasında yer alan Mazgirt ilçesindeki Uzunçayır Hidroelektrik Santrali (HES) ile Munzur’a ilk ‘gem’ vurulmuş oldu. Barajda elektrik üretimine geçebilmek için 17 Ağustos’tan itibaren başlanan su tutulması işlemi devam ederken, baraj gölünün suları Tunceli’deki yüz yıllık kavak ve çınar ağaçlarının yok olmasına neden oldu. 100 yıllık ağaçlar Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri tarafından kesilirken, birçok ağaç da göl suları altında kaldı. Yüzyıllardan bu yana kendi yatağında hiç durmadan akan Munzur Çayı barajlarda su tutulmaya başlanmasıyla birlikte artık Tunceli kent merkezinden geçmeyecek.
Munzur Çayı’nın kıyısında bulunan onlarca çay bahçesi, çocuk parkı ve dinlenme alanları da yapımı tamamlanan Uzunçayır Baraj gölü suları altında kalarak yok olmaya başladı. Munzur Vadisi’nin yok olmadan önceki son görüntüsü de sonbaharda oluşan muhteşem renklerle son kez Tuncelililer’e renk cümbüşü yaşatırken, önümüzdeki yıl bu manzaranın artık olmayacağını bilenler duruma tepki gösteriyor. (TUNCELİ)
ÖNCEKİ HABER

Tapulu imarlı evlerine TOKİ el koymak istiyor

SONRAKİ HABER

Tarım işçilerini şimdi de sel vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...