05 Kasım 2009 00:00

Sabah akşam çalış çalış çalış

ANKARA’da gündelik olarak evlere temizliğe giden kadınlar, hem kayıt dışı hem de sosyal güvencelerinden yoksun çalıştırılıyor.

Paylaş

ANKARA’da gündelik olarak evlere temizliğe giden kadınlar, hem kayıt dışı hem de sosyal güvencelerinden yoksun çalıştırılıyor. Yaptıkları işin beğenilmediğini, hakaret, taciz ve şiddette maruz kaldıklarını belirten kadınlar, çalışma saatlerinin düzenlenmesini ve koşullarının iyileştirilerek can güvenliklerinin sağlanmasını istedi.
Temizlik şirketleri, bazen de tanıdık vasıtasıyla iş bulduğunu ifade eden 41 yaşındaki Dilek Baykan, 2004 yılından bu yana gündeliğe gittiğini ve sosyal güvencesi olmadığını söyledi. Baykan, “Temizliğe gittiğim evin sahibi bir şeylere kızıp sinirini benden çıkarıyor. Günlük 50 TL alıyordum, bu parayla ancak geçinebiliyorum” diye konuştu.
‘YAPTIĞIMIZ İŞ BEĞENİLMİYOR’
48 yaşındaki Türkan Güzelkaya ise 15 yıldır gündeliğe gittiğini söyledi. Geç saatlere kadar çalıştığını belirten Güzelkaya, “Temizliğe gittiğim evin sahibinin işi bitmiyor. Sürekli bir şey çıkarıyor. Yaptığımız işi beğenmeyip tekrar yaptırıyorlardı. Mesela halı siliyorum, hızlı silsem pasaklı oluyorum, yavaş silsem tembel diyorlardı. Ellerim artık yara oluyordu. Zaten sigortamız yok. Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz ama hiçbir şey yapmamış gibi görüyorlar” dedi. “Onlar kahvaltı yaparlarken, yemek yerlerken biz çalışıyorduk” diyen Güzelkaya, “Bize taze yemek vermiyorlar. Eşyadan bahseder gibi ‘şey’ şunu yap, bunu yap diyorlardı. Kimse insan değeri bilmiyor” diye konuştu.
‘ANNEM ÖLDÜ İZİN VERMEDİLER’
Bayramlarda da tatillerinin olmadığını ifade eden Güzelkaya, “Bayram tatili falan yoktu bize. Annem öldü izin vermediler ” dedi. Güzelkaya, temizlikten çıkınca gidip kendi evinin işini yaptığını, üstüne de koca dayağı, hakaretine maruz kaldığını dile getirerek, “Yani hem elin kahrı hem de koca dayağı çekiyorum” dedi. (Ankara/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

SONRAKİ HABER

Tapulu imarlı evlerine TOKİ el koymak istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...