06 Kasım 2009 00:00

GUL’E iŞSiZLiK DUVARI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tarihi Tunceli ziyaretinde bulundu. Ziyaretin en dikkat çekici duraklarından birisi de Gül’ün valiliğe girmesi oldu.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tarihi Tunceli ziyaretinde bulundu. Ziyaretin en dikkat çekici duraklarından birisi de Gül’ün valiliğe girmesi oldu.
Makam arabasından inen Gül, 15 dakika boyunca valilik binasına giremedi. Çünkü karşılamaya gelen vatandaşlar, sorunlarını Gül’e iletmek istediler. Bu talebe Cumhurbaşkanı da yanıt vermeyince, kimisi sözlü olarak kimisi ise mektupla derdini anlatmaya çalıştı. Tüm vatandaşların ortak bir isteği vardı: İş...
19 YIL SONRA
19 yıl aradan sonra ilk kez bir cumhurbaşkanı (Abdullah Gül) dün Tunceli’ye gitti. Tunceli’ye giden son cumhurbaşkanı Turgut Özal’dı. Cumhurbaşkanı güvenlik gerekçesiyle valiliğe 2 araçla geldi. Araçtan indi; sırasıyla vali, garnizon komutanı ve DTP’li Belediye Başkanı Edibe Gül’le selamlaştı. Askere de selam verdi.
VALİLİĞE GİREMEDİ
Valiliğe girmesi beklenen Cumhurbaşkanı Gül, kendisinden iş isteyen vatandaşlar nedeniyle yaklaşık 15 dakika içeriye giremedi. Cumhurbaşkanı Gül’ün valiliğe gelişi sırasında bazı vatandaşların ellerinde “Sen hoş geldin Sayın Cumhurbaşkanım, başımızın üstünde yerin var” yazısı ile köylerine cemevi yapılması isteğini içeren dövizler taşıdıkları görüldü.
GÜL İÇİN GÜVENLİK ÜST DÜZEYDE
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ‘Ana’ isimli uçağı ile saat 09.25’te Ankara’dan Elazığ’a hareket etti. Gül, Elazığ’dan helikopterle Tunceli’ye geçecekti. Ancak hava şartları nedeniyle helikopter yerine karayolu seçildi. Gezi öncesi alarma geçildi. Gül’ün ziyaret saati yaklaşırken Tunceli’deki güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı. Gül’ün ziyarette kullanacağı güzergah üzerinde bulunan Mameki Köprüsü altındaki Munzur Çayı’nda bomba araması yapıldı. Cadde ve sokaklar trafiğe kapatıldı.
(Tunceli/EVRENSEL)


GÜL NE DEDİ?

Ziyareti ve vereceği mesajlar günler öncesinden tartışılmaya başlanan Gül. Beklendiği gibi konuşmadı. Kürt ve alevi açılımına dair açıklama yapacağı beklentisi yaratılan Gül bekleneni vermedi. Gül, Edirne ile Hakkari’nin, Sinop ile Mersin’in, Kayseri ile Tunceli’nin hiçbir farkının olmadığını belirterek, “Hepsi de çok aziz vatan topraklarıdır ve her yerde yaşayan insanlar da bu ülkenin birinci sınıf, en asil vatandaşlarıdır” dedi. Uzun bir zamandan bu yana Tunceli’yi ziyaret eden bir Cumhurbaşkanı olmanın gururunu yaşadığını belirten Gül, hava muhalefeti nedeniyle Munzur ve Pülümür çaylarının geçtiği güzel vadileri, güzel manzaraları görme imkanı olamayacağını kaydetti.

TOPLANTIYA KiMLER KATILDI?

İHD Tunceli Temsilcisi Avukat Barış Yıldırım’ın başkanlığındaki heyette, KESK Dönem Sözcüsü Mazlum Doğan, Anafatma Kadın Derneği’nden Fatma Çiçek, Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Fidan Aydın, Bedensel Engelliler Derneği Tunceli Şube Başkanı Bedri Es, Avrupa Dersim Derneği Federasyonu 2. Başkanı Mehmet Gülmez, Emek Partisi İl Başkanı Hüseyin Tunç, DTP İl Başkanı Veli Haydar Güleç, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hıdır Velici, Girişimci İş Kadınları Derneği Başkanı Makbule Yaşar ve barışı simgeleyen beyaz tülbent takan Tuncelili kadınlar yer aldı. Kadınlar toplantıda Cumhurbaşkanı’na beyaz tülbent verdiler.

DERSiM’DE AÇILAMADI
Gül’le görüşme yapan kitle örgütü temsilcileri, Cumhurbaşkanı’na taleplerini ilettiler. Bakan Faruk Çelik’in de katıldığı toplantıda, Kürt sorunundan Alevilerin sorunlarına, Munzur’a yapılmak istenen barajlardan kentin çeşitli sorunlarına kadar pek çok sorun ve talep gündeme getirildi.
Sorunları dinleyen Gül, kitle örgütlerini tatmin edici açıklamalarda bulunmadı. Toplantıda ayrıca, kitle örgütleri, taleplerinin yer aldığı 7 sayfalık bir dosyayı Gül’e teslim ettiler.
*OPERASYONLAR DURSUN, BARIŞ OLSUN: Barışın sağlanmasını isteyen heyet, operasyonların durdurulmasını ve açılım sürecinin somut adımlarla samimiyet içerisinde sürdürülmesini istendi. Ayrıca yaylaların ve boşaltılan köylerin halka yeniden açılması istendi.
*KATLİAMDAN VAZGEÇİN: Görüşmenin bir başka önemli gündemi de aylardır üzerinde tartışılan ve halk arasında ciddi rahatsızlık yaratan barajlar oldu. Munzur’a yapılmak istenen barajların kente büyük zarar vereceğine dikkat çeken kitle örgütleri, çevre katliamlarından vazgeçilmesini istediler.
*ALEVİ SORUNU ÇÖZÜLSÜN: Tunceli’nin nüfusunun tamamına yakınının Alevi olduğuna işaret eden kitle örgütleri, Alevilerin taleplerini bir kez daha Gül’e ilettiler. Taleplerinin samimiyetle çözülmesini isteyen heyet, zorunlu din derslerinin kaldırılması başta olmak üzere baskı ve sindirme politikalarından vazgeçilmesini istedi.
*DERSİM ADI İADE EDİLSİN: Toplantının bir başka konusu ise kentin isminin geri verilmesi talebi oldu. Dersim adının kente tekrar verilmesini isteyen kitle örgütleri, Bitlis’teki Güloymak’ın Kürtçe ismi olan ‘Norşin’in kullanılmasının doğru olduğunu söyleyen Gül’den, bu konuda da açılım beklediler. Ancak talepleri yerini bulmadı.

NOTLAR...
*Gül Tunceli Üniversitesi’nin akademik yıl açılışına katıldı.
*Gül, Hacı Bektaşı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği’ni ziyaret etti. Dernek Başkanı Celal Karagöz, Gül’den, Alevi Akademisi kurulması ve Cemevleri’nin ibadethane olarak kabul edilmesini istedi.
*Gül, Tunceli Belediyesi’ne asılan “Sayın Cumhurbaşkanımız Dersim’e hoş geldiniz” pankartı ile karşılanırken, belediyenin yakınlarında toplanan binlerce kişi, sloganlar atarak kentte yapılan barajları protesto etti. Ayrı 200 kişi sabah saatlerinde barajları protesto etti.
*YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ve bazı milletvekilleri de ziyeritlere katıldı.
*Cumhurbaşkanı, doğuya en son ziyaretini ise 8 Ağustos 2009’da Bitlis’e yapmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Başbakanlıkta kritik Kürt ‘açılımı’ zirvesi

SONRAKİ HABER

‘Dipçik davası’ ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...