06 Kasım 2009 00:00

Başbakanlıkta kritik Kürt ‘açılımı’ zirvesi

BAŞBAKAN Erdoğan, ‘açılım’ süreciyle ilgili MGK’ya katılan bakanlar, genel başkan yardımcıları ve grup başkan vekilleriyle dün bir toplantı yaptı.

Paylaş

BAŞBAKAN Erdoğan, ‘açılım’ süreciyle ilgili MGK’ya katılan bakanlar, genel başkan yardımcıları ve grup başkan vekilleriyle dün bir toplantı yaptı. Başbakanlıkta yapılan toplantıya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlık etti.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ YOK
Büyük tartışma yaratan ‘açılım’a ilişkin AKP Hükümeti’nin planlarını 10 Kasım’da Meclis çatısı altında açıklaması bekleniyor. Tarihiyle tartışma konusu olan Meclis’teki toplantılara ilişkin ipuçları ise kulislere sızmaya başladı. Sunulacak olan planda, talep edildiği gibi Anayasa değişikliğinden çok Kürtçe isim ve enstitülerin desteklenmesinin yer alması bekleniyor.
YABANCI DERS STATÜSÜNDE KÜRTÇE
Atılacak adımlar arasında en dikkat çekici unsurlardan bir başkası ise Kürtçenin özel okullarda seçmeli yabancı ders statüsünde okutulması. Kürtçeye ilişkin bir başka sınırlamanın yapıldığı Siyasi Partiler Yasası’nda da değişiklik yapılarak, propaganda da Türkçenin yanı sıra Kürtçenin de kullanılması gündeme getirilecek.
Bir başka konuyu da isimler oluşturuyor. Bu konuda da köy isimlerinin iadesi ve çocuklara Kürtçe isim verilmesi önündeki engellerin kaldırılması gündeme getirilecek Öte yandan, Kürdoloji Enstitüleri konusu da hükümet tarafından masaya getirilecek.
27. MADDE DE GÜNDEME GELECEK
Kürtçenin önündeki engellere ilişkin Türkiye’nin Lozan Anlaşması ve TC Anayasası’nı gerekçe göstererek çekince koyduğu “BM Kişisel ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi”nin 27. maddesinin onaylanmasının da tartışmaya açılması bekleniyor. 27. madde, etnik ve dinsel azınlıkların kendi dinlerini uygulama ya da kendi dillerini kullanma hakkını güvence altına alıyor. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

iNTERNET ANDICINDA iMZASI BULUNAN O KOMUTANLAR

SONRAKİ HABER

GUL’E iŞSiZLiK DUVARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...