06 Kasım 2009 00:00

Opel işçileri şalteri indirdi

General Motors (GM) tekelinin Opel’i satmaktan vazgeçmesi, Almanya’nın gündemine bomba gibi düştü.

Paylaş

General Motors (GM) tekelinin Opel’i satmaktan vazgeçmesi, Almanya’nın gündemine bomba gibi düştü. Daha bir gün öncesine kadar Opel’in Avusturyalı Magna’ya satılması kesin gibi görünürken, GM Denetleme Kurulu son anda aldığı bir kararda “Opel, GM’in stratejik gelişme planlarının ayrılmaz bir parçasıdır” görüşünü kabul etti.
Opel’in GM’den ayrılması ve Avusturya şirketi Magna ile Rus Sberbank’a satılmasından yana tutum alan Almanya hükümeti, Almanya’daki fabrikaların kapatılmaması koşuluyla Opel’e 1.5 milyar avro devlet yardımı vermişti. Bunun yanı sıra Magna’ya ise 3 milyar avro ek yardım sözü veren Merkel hükümeti, böylece 80 yıl önce (1929 krizinde) ABD’ye kaptırılan Opel’i geri alma eğilimini açıktan ortaya koymuştu. Karardan bir gün önce ABD Kongresi önünde konuşan ve iki ülkenin dostluğu üzerine dem vuran Merkel’in, Opel kararını duyunca önce inanamadığı söyleniyor. “Bu kararın anlaşılır yanı yok, daha birkaç hafta önce bize kesin satma kararları iletilmişti” diye konuşan Merkel, yeni durumu gözden geçirdikten sonra Opel’e yardım konusunda karar vereceklerini söyledi.
Dış basında olay “Merkel’e ABD tokadı” diye verilirken; Almanya basını, hükümetin ve sendikanın rezil olduğunu yazdı. Almanya’nın en ciddi gazetelerinden biri olan “Frankfurter Allgemeine Zeitung” gazetesinde yayınlanan bir yorumda, “Bayan Merkel, Washington’da Kongre’de yaptığı konuşmada ABD-Alman ilişkilerini överken, henüz Almanya’ya bile dönmeden hayatın acı gerçeklerine şahit oldu” denildi. Hükümetin Opel’i Almanya’nın lehine kurtarma çalışmalarında başarısız olduğu belirtilen yorumda, “Hatta bunun da ötesinde, rezil oldular da diyebiliriz” görüşü savunuldu.
İKİ SAATLİK UYARI
Almanya’da rezil olan sadece hükümet değil. Aynı şekilde baştan itibaren Opel’in GM’den ayrılmasını ve Magna’ya satılmasını savunarak hükümet çizgisinde yer alan IG Metall Sendikası ve İşyeri Temsilciliği de rezil oldu. Söz konusu karardan iki gün önce Magna temsilcileri ile görüşen IG Metall ve İşyeri Temsilciliği, yıllık 265 milyon avro taviz vermeyi içeren bir sözleşmeye imza atmışlardı. Bunun karşılığında ise yeni kurulacak Opel’in yüzde 10’u sendika tarafından yönetilecek bir fon aracılığıyla işçilere verilecekti.
GM’in Avrupa’daki toplam 50 bin Opel işçisini aylarca oyaladığını söyleyen IG Metall Genel Başkanı Berthold Huber, “Şimdi ise anlaşılmaz bir u dönüşü ile karşı karşıyıyız” dedi. GM’in 10 bin işçiyi işten çıkartacağını şimdiden ilan ettiğini söyleyen Huber, “Bunu kabullenmeyeceğiz” dedi. Ancak Opel’in Magna’ya satılması durumunda da 10 bin işçinin işten çıkartılması planına onay veren sendikanın bu tutumu, ikiyüzlülük olarak değerlendiriliyor.
İki saatlik uyarı grevinden önce gazetemize bir açıklama yapan Bochum’lu İşyeri Temsilcisi Annegret Gärtner-Leymann, “İşçiler için Opel’in GM’de veya Magna’da kalması çok önemli değildi. Önemli olan, işyerlerinin korunmasıydı. Şimdi 6 bin işçinin çalıştığı Opel Bochum’un kapatılması tekrar gündeme alındı. Sanırım artık bize bizden başkasının yardımcı olamayacağı görüşü bütün işçilerde hakim görüş haline geldi. Önümüzdeki haftalarda, buradan başlayan ve diğer fabrikalara sıçrayan eylemlere şahit olabiliriz” dedi.

BELÇİKA’DA ULAŞIM DURDU

BELÇİKA’da ulaşım çalışanları greve çıktı. Demiryolları çalışanlarının 24 saatlik grevi sonucu iç hatlarda tren ulaşımı tamamen durdu. Uluslararası tren seferlerinde de büyük aksaklıklar meydana geldi. Demiryolu çalışanları sendikası ACOD Spoor’un çağrısı üzerine önceki akşam saat 22’de başlayan grev dolayısıyla, iç hatlarda hiçbir tren seferi yapılmadı. Grev nedeniyle birçok işçi işe gitmezken, otoyollarda uzun araç kuyrukları oluştu. Londra, Paris ve Amsterdam gibi şehirlere yolcu taşıyan Eurostar ve Thalys gibi uluslararası hatlarda çalışan tren seferlerinde ciddi aksamalar yaşandı.
Belçika Tren Yolları Şirketi, grev nedeniyle 1 milyon 128 bin yolcunun, alternatif yollardan işlerine gitmek zorunda kaldığını, grevin mali külfetinin ise 40 milyon avrodan fazla olduğunu açıkladı.
Demiryolu çalışanları, Belçika tren yolları şirketinin kargo bölümünün ayrıştırılmasına karşı çıkıyorlar. 3 bin işçinin işinden olmasına yol açacak olan düzenlemeye ilişkin demiryolu çalışanları sendikaları ile işveren arasında yapılan görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine, sendikalar ülke çapında 24 saatlik uyarı grevine gitme kararı almıştı. Dün akşam saat 22.00’de sona eren grevin ardından tarafların yeniden masaya oturması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Gemideki silahlar kimin?

SONRAKİ HABER

DURUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...