06 Kasım 2009 00:00

Afganistan’da kim kime karşı savaşıyor?

AFGANİSTAN’da önceki gün 5 İngiliz askerin ölümüne, 6 askerin yaralanmasına neden olan saldırının ardından, hükümet ve muhalefet işgal stratejisini sorgulamaya başladı.

Paylaş

AFGANİSTAN’da önceki gün 5 İngiliz askerin ölümüne, 6 askerin yaralanmasına neden olan saldırının ardından, hükümet ve muhalefet işgal stratejisini sorgulamaya başladı. İngiltere Başbakanı Gordon Brown ve ana muhalefetteki Muhafazakar Parti’nin Lideri David Cameron’ın konuya ilişkin görüşlerine geniş yer veren İngiliz basını, “Kanlı ihanet, İngiltere’nin Afganistan’daki kampanyası konusunda şüphe doğuruyor” diye yazdı.
Hemen hemen her gazetenin ana sayfasında yer verdiği Afganistan’daki saldırıyla ilgili Times gazetesi, “Bu saldırının ardından Birleşik Krallık’ın Afganistan stratejisinin daha fazla sorgulanacağını” belirtti. Guardian gazetesi, saldırının Taliban’ın 100 bin kişilik Afgan polis gücüne ne ölçüde sızdığına dair soruşturma ve inceleme başlatılmasına neden olduğunu da bildirdi.
NATO yetkilileri, saldırının kontrol noktasında meydana geldiğini, Afgan yetkililer de ateş açan kişinin polis olduğunu doğrulamıştı. Polisin neden ateş açtığı henüz bilinmezken, saldırıdan sonra kaçtığı belirtilmişti.
İŞGALE DESTEK AZALABİLİR
Saldırı sonucu Afganistan operasyonlarına desteğin azalabileceğini yazan Financial Times gazetesi ise “Başbakan Brown’a Afganistan’daki birliklerin durumu konusunda baskının artacağına” dikkati çekti.ABD’den sonra Afganistan’da en fazla askeri bulunan ülke konumundaki İngiltere’nin bu ülkede 9 bin askeri bulunuyor. Geçen ay hükümetin aldığı son kararla bu sayının 9 bin 500’e çıkarılması planlanıyor.
Afganistan’da ABD öncülüğünde 2001’de başlayan işgalden bu yana bu ülkedeki İngiliz askerlerinden 229’u hayatını kaybetti. (DIŞ HABERLER)

BM GÖREVLİLERİ YER DEĞİŞTİRİYOR

Taliban militanlarının Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Bileşmiş Milletler (BM) görevlilerini hedef alan saldırısının ardından BM, bu ülkede görevli 600 kadar personelini ülke içinde ve dışındaki daha güvenli bölgelere nakletme kararı aldı.
BM Sözcüsü Alim Sıddıki, Afganistan’da ikinci derecede öneme sahip görevlerde çalışan 600 kadar BM personelinin gelecek haftalar içinde ülke içinde ve dışındaki daha güvenli bölgelere nakledileceğini söyledi. Taliban militanlarının 28 Ekim’de başkent Kabil’deki bir misafirhaneye düzenlediği saldırıda 5 BM personeli hayatını kaybetmişti. Afganistan’da 1100 yabancı BM görevlisi çalışıyor.

İŞGALCİLER YİNE SİVİLLERİ VURDU

Afganistan’ın güneyinde işgalci uluslararası gücün düzenlediği hava saldırısında, 3’ü çocuk 9 sivil hayatını kaybetti. Saldırının düzenlendiği Helmand vilayetinin başkenti Leşker Gah’ın Korkasyen köyünde yaşayanlar, öldürüldüğünü söyledikleri kişilerin cesetlerini Leşker Gah’daki hükümet binasına getirdi. Cesetler arasında çocukların da bulunduğu görüldü. Abdul Raşin adlı bir köylü, sivillerin tarlalarında hasat yaptıkları sırada saldırıya uğradıklarını söyledi. NATO ise iddialarla ilgili açıklama yapmadı.
Helmand vilayetinin başkenti Leşkargah’da ise cenaze töreni için sokaklarda toplanan yaklaşık 300 kişi, hükümet ve ABD aleyhtarı sloganlar attı. Afganistan’ın güneyinde göstericiler arasında pek görünmeyen kadınlar da, bu eyleme katıldılar. Göstericiler, kurbanların bir tarlada çalışırken hava saldırısına maruz kaldıklarını savunurken, bir gösterici gözyaşları içinde “Bunlar Taliban mı sivil mi” diye sordu. Han Muhammed adlı bir kişi de, hava saldırısında 4 yeğenini kaybettiğini belirtti.
Pakistan’ın Kuzey Veziristan eyaletinde de ABD’ye ait pilotsuz uçaklar yine saldırı düzenledi; 4 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı. Görgü tanıklarının ifadelerine göre Güney Veziristan’ın Mir Ali olarak bilinen yerleşim bölgesine uçaktan 2 füze atıldı. Bu yılki 44. saldırısını düzenleyen ABD’nin Pakistan topraklarına yaptığı saldırılar, kamuoyunda ABD karşıtı tepkilere ve tartışmalara neden oluyor.
ÖNCEKİ HABER

BASIN TURU

SONRAKİ HABER

Gemideki silahlar kimin?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa