07 Kasım 2009 00:00

Genelkurmay andıcı kabul etti

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tuğgeneral Çubuklu, ikinci...

Paylaş

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tuğgeneral Çubuklu, ikinci ihbar mektubuyla gündeme gelen ‘İnternet Andıcı’nı kabul ederek, TSK’nın, ‘irticai ve bölücü tehdit unsurlarını’ izlemek üzere kurulmuş, işletilmiş internet sitelerinin bulunduğunu söyledi. Çubuklu, internet sitelerinin deşifre olmasından sonra yenilendiği iddialarına ilişkin de ‘normal bir yeniden yapılandırma olduğunu’, fakat bunun kamuoyuna farklı yansıtıldığını söyledi.
Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda her hafta cuma günü gerçekleştiren Bilgilendirme Toplantısı, “İrtica İle Mücadele Eylem Planı”nın ıslak imzalı orijinal halinin ortaya çıkmasının ardından başlayan tartışmalar nedeniyle geçen hafta yapılamamıştı. Dün gerçekleşen toplantıda konuya ilişkin açıklamalar yapan Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, ikinci ihbar mektubunda değinilen ‘internet andıcı’na ilişkin soruları da yanıtladı.
TSK’NIN ‘İRTİCA VE BÖLÜCÜLÜK’ SİTELERİ
Planın ıslak imzalı halini savcılığa gönderen subay, ikinci mektubunda; Genelkurmay Başkanlığı’nın psikolojik hareket faaliyetleri için 42 internet sitesi kurdurduğunu, bu sitelerin kamuoyuna yansımasının ardından tüm sitelerin kapatıldığını ve yeniden yapılandırıldığını belirtmişti. Mektubun ekinde, ‘internet siteleri andıcı’ adıyla Genelkurmay’ın sürekli takip ettiği 400 internet sitesinin ismi de yer alıyordu. Konuya ilişkin soruyu yanıtlayan Tuğgeneral Çubuklu, “Bir muhbir tarafından kaleme alındığı iddia edilen ikinci ihbar mektubunda, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından işletilen internet siteleriyle ilgili bir andıç, medyaya gönderilmiştir” dedikten sonra, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Başbakanlığın ilgili plan ve direktifleri çerçevesinde irticai ve bölücü tehdit unsurlarını izlemek üzere kurulmuş, işletilmiş internet siteleri bulunmaktadır” şeklinde konuştu. Çubuklu, ‘Başbakanlığın direktifinin sadece Genelkurmay Başkanlığı’nı mı, tüm kamu kurum ve kuruluşlarını mı kapsadığının’ sorulması üzerine, “Tabii, tabii, tüm kamu” yanıtını verdi.
SİTELER YENİDEN YAPILANDIRILDI!
Çubuklu, internet sitelerinin deşifre olmasının ardından Genelkurmay tarafından tamamının kapatıldığı ve yeniden farklı isimlerle kurulduğu iddialarına ilişkin de “Bu olayın, internet sitelerinin 2007 yılında çıkan ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun’ esaslarına göre yeniden yapılandırılması kapsamındaki normal bir işlem, kamuoyuna çok farklı bir şekilde anlatılmıştır” dedi. Andıcın içerisinde sadece kanunun öngördüğü şekilde internet sitelerinin tekrar yapılandırılması ile ilgili bir konu olduğunu öne süren Çubuklu, “Bunun başka şekillerde yapılması ve zamanlaması da bizim için çok ilginç olarak değerlendirilmektedir” dedi.
ÇİÇEK İÇİN TEBLİGAT GELMEDİ
İrtica İle Mücadele Eylem Planı’na ilişkin tartışmalara ve Albay Dursun Çiçek’in durumuna ilişkin de değerlendirmeler yapan Çubuklu, “Askeri savcılık delil niteliğindeki belgenin aslını İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’ndan üç kez istemiş, fakat henüz gelmemiştir” dedi. Albay Dursun Çiçek’e ilişkin tartışmalarla hukukun çiğnendiğini iddia eden Çubuklu, “Mahkeme kararıyla suç işledikleri sabit olmayan kişilerin peşinen suçlu olarak ilan edilmesi suretiyle evrensel hukuk ilkelerinin çiğnenmesini de üzüntüyle izlemekteyiz” dedi. Çubuklu, Çiçek ile ilgili herhangi bir tebligat da gelmediğini söyledi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Büyükanıt 1 Mart’ı unutamadı

SONRAKİ HABER

Barış için cesaret!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa