07 Kasım 2009 00:00

Şartlı, ‘cezaevi açılımı’

ADALET Bakanlığı, “Demokratik Açılım” süreciyle ilgili olarak “Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkındaki Yönetmelik”te bazı değişiklikler yaptı.

Paylaş

ADALET Bakanlığı, “Demokratik Açılım” süreciyle ilgili olarak “Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkındaki Yönetmelik”te bazı değişiklikler yaptı. Değişikliğe göre cezaevlerinde Türkçe dışındaki dillerde de görüşme yapılabilecek. Cezaevlerinde bugüne kadar bir çok tutuklunun ve yakınının Kürtçe konuşmalarına izin verilmediği haberleri kamuoyuna yansımıştı. Başbakan Tayyip Erdoğan bir çok kere cezaevlerinde böyle bir yasak olmadığını yasaların Kürtçe konuşmaya engel çıkarmadığını iddia etmiş fakat bu açıklamalarla çelişen bir çok uygulama gündeme gelmişti. Yeni düzenlemede getirilen ‘yenilikler’ ise bir çok şarta bağlanıyor. Şimdi düzenlemenin uygulamaya nasıl yansıyacağı merak ediliyor.
KÜRTÇE KAYDA ALINARAK KONUŞULACAK
Yapılan değişikliğe göre tutuklu, hükümlü ya da görüşülecek kişinin “Türkçe bilmediğini tespit” zorunluluğu kalktı. Türkçe dışındaki dillerde görüşebilmek için “beyan” yeterli hale getirildi. Türkçe dışındaki dillerdeki görüşmelerin kayda alınmasına ise devam edilecek. Ancak, kaydın incelenmesinde kamu güvenliğini tehlikeye düşürecek nitelikte unsurlar bulunması halinde adli ve idari işlem yapılması hükmü değişiklikle yönetmelikten çıkarıldı.
Değişikliğe göre bugüne kadar sadece cezaevinde incelemelerde bulunabilen ve yetkililerle görüşebilen insan hakları il ve ilçe kurulları hükümlü ve tutuklularla da görüşebilecek. Fakat bu da Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan izin almak şartıyla gerçekleşebilecek.
Değişikliğe göre tedavi gören tutuklu ve hükümlülerin ailelerine gardiyan nezaretinde ziyaret izni verilecek. Ayrıca eş, anne, baba, kardeş, çocuk ya da bunların olmaması halinde bir aile yakınının refakatçi olmasının da önü açılıyor. Fakat bu da şarta bağlanıyor ve tedavi gören mahkuma refakat için doktorun “zorunluluk” bildirmesi gerekiyor.
Bir çok şarta bağlanan ‘cezaevi açılımı’nın uygulamaya nasıl yansıyacağı önümüzdeki süreçte görülecek. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

HAYAT YAZILARI

SONRAKİ HABER

Büyükanıt 1 Mart’ı unutamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...