07 Kasım 2009 00:00

Esenketliler yasadışı imarı durdurdu

UYGULAMALARIYLA sık sık tartışma konusu olan Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu’nun bir uygulaması daha mahkemeden döndü.

Paylaş

UYGULAMALARIYLA sık sık tartışma konusu olan Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu’nun bir uygulaması daha mahkemeden döndü. Esenkent merkezindeki yeşil alanları hukuksuz bir şekilde imara açan Kadıoğlu’nun kararı, geç de olsa mahkeme tarafından iptal edildi.
Esunyurt Belediyesi, yetkisi olmadığı halde yeşil alanları imara açmış, Esenket sakinleri ise mahkemeye başvurmuştu. Hem yürütmeyi durduran hem de imar planlarının iptal edilmesini sağlayan Esenkent sakinleri, şimdi başkanın kararı uygulamasını bekliyorlar.
Görev başına geldiği günden bu yana eleştirilerin hedefi olan ve aldığı kararlarla sürekli tartışma konusu olan Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu’nun, Esenkent’teki yeşil alanları yasalara aykırı şekilde imara açtığı mahkeme kararı ile belgelendi. Mahkemenin tespit ettiği hukuksuzluklar 2005 yılından başlıyor. Esenyurt Belediyesi, Esenkent Toplu Yapı Yönetimi’ne ait çocuk oyun alanlarını ve yeşil alanları hukuksuz bir şekilde imara açtı. Yasalara göre 1/1000 ölçekli planlar yapabilen belediye, yetkisi olmadığı halde 1/5000 ölçekli bir plan hazırladı. Bu plana göre çocuk oyun alanları ve yeşil alanlar imara açıldı. Tüm Esenkent sakinlerinin ortak kullanımı olan alanda yapılaşma başladı. Şirketlere verilen parklar ve oyun alanlarının yerlerinde çok katlı binalar yükseldi.
MAHKEMEYE TAŞINDI
Duruma tepki gösteren Esenkent Toplu Yapı Yönetimi kat malikleri, uygulamanın tüm Esenyurt halkını mağdur ettiğini belirterek, ilçe genelinde yürütmenin durdurulması için İstanbul 1. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Atanan bilirkişinin raporunu dikkate alan mahkeme, hem yürütmenin durdurulmasına hem de imar planının iptaline karar verdi. Kararın gerekçelerinde ise planın bir rant planı olduğu, birilerinin çıkarına hazırlandığı, kamu yararının gözetilmediği, resmi kurum ve kuruluşların görüşlerinin dikkate alınmadığı, yeşil alanların imara açıldığı, kural tanımayarak her türlü planlama ilkelerine aykırı biçimde yoğunlaşma yapıldığı ortaya konuluyor.
GEREĞİ YAPILACAK MI?
Mahkeme kararıyla iptal edilen planlardan dolayı buralarda yapılan binalar kaçak durumuna düşmüş durumda. Belediyenin bunları yıkması gerekiyor. Kadıoğlu’nun mahkemenin kararına uyup uymayacağı merak konusu.



KARARDA DİKKAT ÇEKEN MADDELER

Mahkemenin iptal kararında belediyenin yaptığı yolsuzluklar gözler önüne seriliyor. Kararda dikkat çeken maddeler şunlar:
* Plan, bu haliyle bölgedeki yasadışı yapılaşmayı yasallaştırmayı amaçlıyor.
* Plan, bu nedenlerle ilgili yasa ve yönetmeliklere aykırı; dolayısıyla şehircilik ilkelerine ve planlama tekniklerine, hukuka ve kamu yararına aykırı olduğu için plan ve plana göre verilen ruhsatlar iptal edilmiştir.
* Özellikle deprem açısından jeolojik olarak yapılaşmaya uygun olmayan ve rekreasyona ayrılması gereken yerler, yüksek yoğunluklu yapılaşmaya açılmış.
* Planla yoğunluk artışı yapılmasına karşılık, buna uygun donatı (okul, yeşil alan, park ve bahçe ayrılmamıştır) standartları karşılanmamış.
Davaya konu edilen alanlardan 198 ada için planla getirilen yoğunlaşmanın kamu yararına aykırı olduğu ve altyapının yetersiz kalacağı belirlenmiş.
* 279 ada için ise aslında bir ayrı ada olmanın gereklerini taşımadığı, adeta zorlamayla bir ada yaratıldığı, otoyol süreklilik kuşağında olmasına rağmen kamu yararına aykırı biçimde birileri için özel olarak yapılaşmaya açıldığı ifade edilmiş.
* 282 ada olarak belirtilen yer ağaçlandırma sahası olmasına rağmen, planla yeşil alanın imara açıldığı belirlenmiştir.

EMEP: GEREĞİ YAPILSIN

Emek Partisi Esenyurt İlçe Başkanı Erkan Sarıoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “AKP yerel yönetim anlayışı her şeyi para olarak görüyor, rant olarak görüyor. Belediye başkanı altı yıldır halkın, emekçilerin belediye başkanı olarak görev yapmıyor. Mahkemenin kararlarında tüm yatırımların ranta dayalı olduğu, çevrenin ve doğanın korunmadığı ortaya çıkıyor. Karara rağmen vurdumduymazlık ve aymazlık devam ediyor. Sanki mahkemeler başka ilçeler için karar vermiş gibi davranılıyor ve suç işleniyor. Yeşil alanlar, parklar ve yollar imara açılarak rant elde ediliyor. Bütün bunlar karşısında sessiz kalmayacağız. Uygulamaların takipçisi olacağız ve karşılarında durmaya devam edeceğiz.”

Hüseyin Aksoy
ÖNCEKİ HABER

‘Düzelme’ söylemine istihdam desteği yok

SONRAKİ HABER

Tuzla’da orman kanunu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa