07 Kasım 2009 00:00

Askeri işyerlerinde TİS Yüksek Hakem’de

Türk-İş’e bağlı Türk Harb-İş Sendikası’nın, Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı) ...

Paylaş

Türk-İş’e bağlı Türk Harb-İş Sendikası’nın, Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı) işyerlerinde yaklaşık 24 bin işçi adına, 24 Şubat 2009’dan bu yana sürdürülen toplu iş sözleşmelerinde anlaşma sağlanamayınca, işkolunun grev yasağı kapsamında olması nedeniyle sözleşmeler Yüksek Hakem Kurulu’na (YHK) gitti.
YHK’nın toplandığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde bir araya gelen Harb-İş merkez yöneticileri ile Başkanlar Kurulu’na, Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş, Yol-İş Ankara Şube, Tez Koop-İş Ankara Şubeleri ile Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri ve Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul da destek verdi.
Alkış ve sloganlarla TİS’de uzlaşmaya yanaşmayan, TÜHİS ile askeri işyerlerindeki asker ve sivil yöneticilerin protesto edildiği eylemde konuşan Harb-İş Genel Başkanı Ahmet Kalfa, anlaşma sağlayamadıklarını bildirdi. Sorunların çözümü noktasında geliştirdikleri somut önerilere, TÜHİS ve örgütlü oldukları işyerlerindeki temsilcilerin yaklaşım göstermediklerini, dayatma ve inatlarını sürdürdüklerini kaydeden Kalfa, “Sendikamız, askeri işyerlerinde grev yasağının bulunması, işverenin dayatmalarının sürmesi ve TİS görüşmelerinin yasal sürecinin tamamlanmaması nedeniyle uzlaşma sağlanamayan 6 madde için YHK’na başvuru kararı almıştır” dedi.
SORUMLULUK İŞVERENDE
YHK’na götürdükleri 6 madde konusunda açık, somut ve gerçekçi öneriler geliştirdiklerini ve sözleşmenin uzlaşarak imzalanmasından yana olduklarını belirten Kalfa, ancak kamu işveren örgütü ile ilgili bakanlıkların asker ve sivil yetkililerin, işyerlerinde yaşanan sorunların giderek büyümesine aldırmadığını, sendikanın istemlerini destekleyen mahkeme kararlarını hiçe saydıklarını ifade etti. Kalfa, sorumluluğun tümüyle TÜHİS ve ilgili bakanlıkların asker ve sivil yetkililerine ait olduğunu söyledi. Bu yeni süreçte, hem YHK’nın, hem de asker ve sivil işveren temsilcilerinin bir demokrasi sınavı vereceklerini belirten Kalfa, “Bu sınav, umuyoruz ve bekliyoruz ki onlar için demokratik ilke ve kurallar içinde gerçekleşir, hukukun üstünlüğünden ve adalet ilkelerinden sapmaz, temiz ve onurlu bir sınav olarak yaşanır, yaşatılır” dedi. Sendika olarak demokrasi ve sendikal ilkelerden sapmadan, üyelerinin haklarını sonuna kadar savunma kararlılığında olduklarını ifade eden Kalfa, kendilerini bu yoldan kimsenin döndüremeyeceğini ifade etti.
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul da AKP Hükümeti’nin emek karşıtı açılımlarına dikkat çekerek, emekçilerin ise açılımını sandıkta yapacağına inandığını söyledi.
Açıklamanın ardından, sendika yönetici ve uzmanları taleplerini içeren bir dosya ile Yüksek Hakem Kurulu’na başvurdular. (Ankara/EVRENSEL)

YHK’NA GÖTÜRÜLEN MADDELER
* Askeri işyerlerinde çalışan mühendis ve mimarların farklı ücret düzenlemelerini hüküm altına alan 40. madde
* İşçilerin işyeri ve meslek değişiklikleri için koruyucu önlemler getirmeyi amaçlayan 44. madde
* Sağlık kuralları bakımından 7.5 saat ve daha az sürelerle çalışan işçilerle, yabancı dil zammı alan ve yine diğer farklı ücret almaya hak kazanan üyelerin zamlı ödeme ve primlerinin düzenlendiği 60. madde,
* Fazla süreli çalışmalarla ve fazla çalışma ücreti kurallarını saptayan 62. madde,
*Yemek yardımlarının nasıl ve hangi koşullarda yapılacağını belirleyen 76. madde,
*İşçilerin işe geliş ve gidişlerinde kullandıkları servis araçlarından nasıl yararlanacaklarına ilişkin 84. madde.

ÖNCEKİ HABER

Türk-İş 25 Kasım’ı destekleyecek

SONRAKİ HABER

Bankalar Birliği’nden fatura ödeme merkezlerine kıskaç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa