07 Kasım 2009 00:00

Öğrenciye söz hakkı

YÖK, kuruluş yıldönümünde bir kez daha öğrenciler, veliler ve eğitimciler tarafından Ankara’da protesto edildi.

Paylaş

YÖK, kuruluş yıldönümünde bir kez daha öğrenciler, veliler ve eğitimciler tarafından Ankara’da protesto edildi. Öğrenciler, eşit, parasız bilimsel ve anadilde eğitim, demokratik üniversite talepleriyle alanlara çıktılar.
Bünyesinde pek çok üniversiteyi barındıran Ankara, YÖK’ün yıldönümü olan 6 Kasım’ı yine polis ablukası altında geçirdi. Kızılay ve Sıhhiye bölgelerinde polis yoğun güvenlik önlemi aldı.
İlk eylem Sakarya Caddesi’nde başladı. ODTÜ, Hacettepe, Ankara ve Gazi Üniversitesi öğrenciler, öğrenci toplulukları ve öğrenci dernekleri kendi taleplerini içeren pankart ve dövizlerle Yüksel Caddesi’ne yürüdüler. KESK Ankara Şubeler Platformu, Emek Partisi (EMEP) ve Devrimci 78’liler Federasyonu temsilcileri ve öğrenci velilerinin de destek verdiği eylemde, öğrenciler “İnsanlığa, bilime, üniversiteye özgürlük” sloganı attılar.
Eyleme ODTÜ öğrencileri “Üniversitede polis istemiyoruz”, Ankara Üniversitesi öğrencileri, “Herkese burs, ücretsiz ulaşım”, Hacettepe Üniversitesi öğrencileri de “Sermayeye değil, öğrenciye söz hakkı” talebiyle katıldılar.
Düzenlenen eylemde konuşan Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Gizem Örnek, üniversitelerin bilimsel ve demokratik eğitim vermesinin önünde 28 yıldır “YÖK duvarının” durduğunu vurguladı. Öğrencilerin bilimsellikten uzaklaşan eğitim müfredatları, ticarethaneye dönüşen ve sermayeye açılan üniversitelerle YÖK’ü çok iyi tanıdıklarını vurgulayan Örnek, gündemde Bologna sürecinin sürecinin, işadamlarına üniversite kurullarında yer vermesini eleştirdi. Örnek, “yıllardır biz öğrencilerin, akademisyenlerin ve üniversite çalışanlarının söz hakkı yok, patronların üniversite kurullarında yer alması ne anlama geliyor” diye sordu.
Uzayan yemekhane kuyruklarından, ulaşım sorunundan, öğrenci belgesinin para karşılığı alınmasından, yetersiz yurtlardan, asgari ücreti aşan harç paralarından sorumlu olan YÖK’ün, düşünen, tartışan, mücadele eden üniversite bileşenlerine karşı açtığı soruşturmalar ve cezalarla antidemokratik yüzünü gösterdiğini söyledi.
Eşit, parasız eğitim istediklerini vurgulayan Örnek, herkesin anadilde eğitim alma hakkına sahip olduğunu belirterek şunları söyledi: “Üniversitelerin sermayeye açılmasını değil, toplumun yararına bilim üreten alanlar olmasını istiyoruz. Kütüphanesiz, labaratuarsız, her türlü donanımdan yoksun, ancak, kapılarında turnike olan, kampüste özel güvenlik birimlerinin, polis, jandarmanın kol gezdiği ‘güvenliksizlik’ istemiyoruz”.
Örnek, “Üniversitenin asıl sahibi olan bizler, öğrenciler, akademisyenler ve üniversite çalışanları okullarımızı yönetme hakkı istiyoruz” dedi.
GÜNBOYU EYLEM
YÖK’ün yıldönümü dolayısıyla Ankara’da farklı eylemler gerçekleştirildi. YÖK’e ve emperyalizme karşı Abdi İpekçi Parkı’nda 3 gün açlık grevi yapan Gençlik Federasyonu üyeleri, Meclis’e yürümek istediler. Polis Abdi İpekçi Parkı’nı ablukaya alarak yürüyüşe izin vermedi. Bunun üzerine Gençlik Federasyonu üyeleri parkta oturma eylemi başlattılar.
TKP, Gençlik Muhalefeti ve Öğrenci Kolektifleri ise Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde toplanıp, Yüksel Caddesi’ne yürüyüş düzenlediler. Gazetemiz baskıya girdiği saatlerde yürüyüş devam ediyordu. 3 kişilik bir grupta Güvenpark’ta “YÖK’e hayır” yazılı pankart açmak istedi. Polis 3 kişiyi de gözaltına aldı. (Ankara/EVRENSEL)

Beyazıt’ta gün boyu eylemler yapıldı

KURULDUĞUNDAN bu yana üniversitelerde bilimsel ve demokratik eğitimin önünde en büyük engel olan askeri darbenin ürünü YÖK, kuruluşu 28. yılında Beyazıt Meydanı’nda çeşitli etkinlik ve eylemlerle protesto edildi.
İstanbul’da sabah saatlerinden itibaren ‘YÖK kaldırılsın’ diyen öğrenciler, Beyazıt Meydanı’nı eylem alanına çevirirken, polisin abluka altına aldığı meydanda keskin nişancılar ve panzerler de yerini aldı!
Eğitim Sen 6 No’lu İstanbul Üniversiteler Şubesi adına açıklamayı yapan Öğretim Üyesi Yrd. Doç. İsmet Akça, “YÖK neoliberal yeniden yapılandırılma süreci eğitimi bir meta haline getiriyor ve sermayenin yeni kâr sahası inşa ediyor. Eğitim paralılaştırarak emekçi çocuklarını eğitim hakkından mahrum bırakıyor, eğitimi zenginlerin bir ayrıcalığı haline getiriyor” dedi.
Üniversite öğrencileri adına açıklama yapan Aylin Kaplan, üniversitelerin piyasacı ve gerici dönüşümü için YÖK’ün, AKP’nin elinde bir enstrümana dönüştüğüne dikkat çekti.
Kaplan, bilimin yerini dinsel safsataların yerleştirilmesi, üniversitelerin kapılarının emekçi çocuklarına kapatılması izin vermeyeceklerini belirterek, anadilde eğitim hakları için mücadele edeceklerine dile getirdi.
Lise öğrenciler adına konuşan Caner Polat, “Öğretmenler giderek imamlaşırken, bilim yok edilmekte. Liselerimiz gericiliğin, paralı eğitim, tek tipleşmenin tahakkümü altında ve biz liseliler geleceksizliğe sürüklenmekteyiz” dedi. Yıllardır üniversiteye girebilmek için sıra arkadaşının rakibi hatta düşmanını haline getirilen lise öğrencilerinin geleceğinin 3 saatle sınırlandırılmasına karşı olduklarını belirten Polat, eğitim hakları için YÖK’ün kaldırılmasını istedi.
Beyazıt’ta gün içerisinde kısa aralıklarla birkaç eylem yapıldı. tiyatro gösterileri ve müzik dinletileri gerçekleştiren öğrencilerin yaptığı eylemlerde temel vurgu ise AKP hükümetinin güdümüne giren YÖK’ün kaldırılması oldu. (İstanbul/EVRENSEL)

TÜM ÜLKEDEN TEK SES
Ülke gernelinde yapılan eylemlerde YÖK’e ve AKP’ye tepki gösterildi.
ESKİŞEHİR’DE 1000 ÖĞRENCİ
Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsünün ana girişinde toplanan yaklaşık bin öğrenci, buradan rektörlük binasına kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca sık sık “YÖK’e Hayır”, “Ferman devletin, üniversiteler bizimdir” ve “Tayyip dikkat et, ayakkabı geliyor” sloganları atan üniversite öğrencileri, rektörlük önünde de bir basın açıklaması yaptılar. Burada gençler adına basın açıklamasını okuyan üniversite öğrencisi Özgür Yücel “Piyasacılığa, gericiliğe, faşizme karşı, ayağa kalkıyoruz. AKP iktidarından hesap sormak, YÖK’ü dağıtmak için ayağa kalkıyoruz. Bugün bu meydana toplanan ilerici, aydın üniversiteliler gelecek için bir söz veriyor. Bağımsız, özgür demokratik ve parasız bir üniversite için kararlılıkla mücadele edeceğimize söz veriyoruz” dedi.
Öğrenciler basın açıklamasının ardından tiyatro gösterimi ve müzik dinletisiyle YÖK’e protestolarına devam ettiler.
ANTALYA’DA ORTAK SES
Antalya’da Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği, Eğitim Sen, SES, Dev Sağlık-İş,
TMMOB ve Akdeniz Üniversitesi öğrencileri, yaptıkları eylemle YÖK’ü protesto ettiler. Merkezi dersliklerden yemekhaneye kadar yürüyüş yapan YÖK karşıtları, taşıdıkları dövizlerle taleplerini dile getirdiler.
Yürüyüşün ardından basın açıklamasını yapan Prof. Dr. Necati Dedeoğlu, üniversitelerde son dönemde yaşananların YÖK sisteminin dolaysız sonuçları olduğunu söyledi. Dedeoğlu, “Yerleşkeye para karşılığı baz istasyonu konulması ve hak arayan öğrencilerin soruşturma terörüne maruz kalması, öğrenci kulüplerinin sansür ve baskılarla sindirilmesi, kayıtlarda her öğrenciden 50 TL para alınması, taşeronlaştırma uygulamaları ve kadrolaşma, bunlardan sadece bazılarıdır” dedi.
Eyleme çok sayıda öğretim üyesi, kamu çalışanı ve öğrenci katıldı.
YÖK BALONU PATLATILDI
Trabzon’da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğrencileri de YÖK’ü protesto etti. KTÜ Makine kantininde üzerinde ‘YÖK,Har(a)ç,Tek tipleştirme...’ yazan balonları patlatan öğrenciler, şarkılarla eylemlerini sürdürdü. Eylemde konuşan Gizem Görnaz, “Bizlere öğretilen sahte özgürlük, eşitlik ve demokrasi tanımlarını bırakıp bugün burada sizlerin hayalinde gerçekten özgür bir sınıf yaratmaya çalıştık! Burası paramız olmadan da eğitim alabileceğimiz; baskılara maruz kalmadığımız, özgürce konuşabildiğimiz YÖK’süz bir sınıf” dedi.
ADIYAMAN’DA BASIN AÇIKLAMASI
Eğitim Sen Adıyaman Şubesi tarafından Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) kuruluşunun 28. yılı nedeniyle bir basın toplantısı düzenlendi. Şube binasında düzenlenen basın toplantısında, açıklamayı Eğitim Sen Adıyaman Şubesi Eğitim Sekreteri Metin Alan okudu. Üniversitelerin ırkçılığın ve gericiliğin hegemonyası altına sokulmaya çalışıldığını belirten Alan, YÖK’ün, bu zihniyetin kurucusu, temsilcisi ve güvencesi olarak 28 yıldır görevini sürdürdüğünü, vakıf üniversiteleri adı altında paralı üniversiteler kurdurduğunu, kamu üniversitelerini ise öğrencilerden alınan haraçlarla adım adım paralı hale getirdiğini söyledi.

YÖK’SÜZ ÜNİVERSİTE İÇİN YÜRÜDÜLER
Yüksek Öğretim Kurulu, tüm Türkiye’de olduğu gibi Çorum’da da düzenlenen bir basın açıklamasıyla protesto edildi. Çorum’daki üniversite ve lise gençliği, ‘Özgür bilim, parasız, demokratik üniversite istiyoruz’ pankartını açarak, Kültür Sitesi önünde bir araya geldi. Eyleme, gençlerin yoğun bir şekilde ilgi gösterdiği gözlendi. Postane önüne yürüyen gençliğe hitaben bir konuşma yapan Hitit Üniversitesi öğrencisi Ferhat Atcı, üniversitelerde özgür düşüncenin baskı görmediği bir ortam için mücadele ettiklerini söyledi. Çorum Emek Gençliği, Gençlik Muhalefeti ve Genç-Sen tarafından ortak bir şekilde organize edilen ‘YÖK’e hayır’ eylemine, Eğitim Sen ve Emek Partisi üyeleri de destek verdiler.

Üniversite öğrencileri AKP’ye yürüdü

İZMİR’de YÖK’ün kuruluş yıldönümü, önce üniversite kampüslerinde sonra da Basmane’de yapılan yürüyüş ve mitingle protesto edildi.
YÖK protestoları önce üniversite kampüslerinde başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik, Eğitim ve İktisat Fakültesi öğrencileri, Buca Dokuzçeşmeler’deki İktisat Fakültesi Denge kafe önünde bir araya geldi. “Üniversitemizi AKP’ye ve YÖK’e teslim etmeyeceğiz. Piyasacılığa, gericiliğe karşı eşit parasız, bilimsel anadilde eğitim istiyoruz” pankartı açan öğrenciler, Yabancı Diller Fakültesi önüne yürüdü. Öğrenciler taşıdıkları dövizler ve attıkları sloganlarla, kredi değil burs istediklerini ve sözleşmeli öğretmenliğe, yetkin mühendisliğe, stajyer avukatlığa karşı olduklarını dile getirdiler. Kampüsteki yürüyüşün ardından okulun dışına çıkan öğrenciler burada yaptıkları açıklamanın ardından otobüslere binerek Basmane’ye hareket etti.
Ege Üniversitesi Kampüsü’nde de parasız eğitim, ulaşım ve sağlık hakkı talep eden öğrenciler, “YÖK’e hayır” dediler. Hazırlık binası önünde başlayan yürüyüş Bornova Metro durağında son buldu. Öğrenciler sık sık, aynı topraklar üzerinde halkların eşit ve özgürce yaşamasını istediklerini dile getirerek, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Biji bratiya gelan” sloganlarını attı.
Basmane Meydanı’nda da eylem yapıldı.Öğrenciler ‘AKP’ye ve YÖK’e teslim etmeyeceğiz’ pankartı ile AKP İzmir İl binasına yürüdüler. Sayıları 300’ü bulan öğrenciler Fevzi Paşa Bulvarı’nı trafiğe kapatarak sloganları ile yürüyüşe geçtiler. Öğrencilere yürüyüş boyunca EMEP, ÖDP, SDP, İHD gibi partiler ve KESK’e bağlı sendikalardan yöneticiler de destek verdi. Öğrenciler yürüyüş boyunca “AKP’nin YÖK’ünü kazıyacağız”, “Müşteri değil öğrenciyiz”, “Milyarder Tayyip harçları sen öde”, “Yusuf Ziya YÖK’ünü al başına çal” sloganlarını attılar.
(İzmir/EVRENSEL)

Hem AKP hem YÖK hedefte

SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğrencileri, AKP’yi ve YÖK’ü protesto etti. Eğitim fakültesi önünde toplanan öğrenciler, pankart açıp sloganlar attı. AKP’nin üniversiteleri seçim bürosuna dönüştürmek istediğini söyleyen öğrenciler, YÖK’ün atadığı rektörlerin de AKP’nin komiserleri olduğunu ifade ettiler.Eğitim fakültesinden yürüyüşe geçen üniversite öğrencileri, sloganlar eşliğinde fen-edebiyat fakültesine geldi. Sloganlarına burada da devam eden öğrenciler, siyasilerin ellerini üniversiteden çekmelerini istedi. (SAMSUN)
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

YENİ DÜNYA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...