07 Kasım 2009 00:00

‘Elektrik dağıtımı yandaş ortakların’

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen, elektrik dağıtım özelleştirmelerinde yaşanan gelişmeleri ...

Paylaş

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen, elektrik dağıtım özelleştirmelerinde yaşanan gelişmeleri “Ali Cengiz oyunları” olarak nitelendirdi. Elektrik işinin; üretim, dağıtım ve iletim hizmetiyle bir bütün olarak kamu hizmeti olduğunu, ancak AKP’nin gözünü diktiği enerji alanında yandaş sermaye gruplarına rant aktarımı yapıldığını vurgulayan Çeçen, başvurulan yöntemleri “hileli” olarak tanımladı.
Çeçen, dün EMO Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, 13 sene önceki Adıyaman-Kahramanmaraş elektrik dağıtım ihalesini değerlendirdi. 1996 yılında elektrik dağıtım işleri için işletme hakkı devir ihalesi yapıldığını belirten Çeçen, yalnızca Adıyaman-Kahramanmaraş elektrik dağıtım bölgesinde 13 yıl sonra devir işinin gündeme geldiğini vurguladı. Çeçen, ihaleyi 60 milyon dolarla en yüksek teklifi vererek kazanan AKEDAŞ’a, şimdi ASEL adlı bir şirketin ortak edildiğini; ASEL’in ortaklarının da Deniz Feneri eV davası sanıkları RTÜK eski Başkanı, RTÜK Üyesi Aykut Zahid Akman ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ticari ilişkileri olduğunu söyledi.
AKEDAŞ ile imzalanan imtiyaz sözleşmesinin yeni ortak alımına izin vermediğini belirten Çeçen, bu durumu aşmak için başvurulan yöntemi “hülle” olarak tanımladı. Çeçen, sermaye artırımına giden AKEDAŞ’ın ortaklarının rüçhan hakkı kullanmayacağını, bu aşamada yüzde 20 payla ASEL’in devreye girdiğini anlattı.
Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun bu devir işlemini onayladığını belirten Çeçen, hileli devir işlemine, hukuki yollar başta olmak üzere her türlü platformda karşı çıkacaklarını söyledi.
ELEKTRİK DAĞITIMINDA HİLE SÜRÜYOR
Diğer hileli bir yöntemin de Meram elektrik dağıtım bölgesinde yaşandığını anlatan Çeçen, ihaleyi kazanan Aslim Alarko’nun, ihalede rakip olduğunu ve üçüncü sırada kalan Cengiz İnşaat ile ortak Alcen şirketini kurduğunu açıkladı. Çeçen, bu durumun ihalenin güvenilirliğini sorgulanır hale getirdiğini belirtti.
Elektrik dağıtım ihaleleri şartnamelerinin, yandaş şirketlerin alıcı şirketlere monte edilmesini sağlayacak bir içeriğe sahip olduğunu vurgulayan Çeçen, şartnamede bu durumu garanti altına alan madde bulunduğunu söyledi. Özelleştirmenin ideolojik bir argüman olduğunu belirten Çeçen, enerji alanındaki özelleştirmelerin halka yansıyan yüzünün, işsizlik, pahalı elektrik ve elektrik alanındaki yatırım açığı olduğunu vurguladı. Hükümeti, elektrik alanındaki özelleştirmelere son vermeye çağıran Çeçen, elektrik hizmetinin, siyasi bağlantılardan uzak, kamu yararına yönetilen bir yapıya kavuşması gerektiğini vurguladı.
(Ankara/EVRENSEL)

YANDAŞ ORTAKLIK GETİREN MADDE

Elektrik dağıtım ihalelerinde yandaş ortaklığa olanak sağlayan şartname hükmü şöyle: “İhale sonucunda ÖYK tarafından tüzel kişiye satışın yapılmasına karar verilmesi halinde, teklif sahibinin talebi durumunda idarece belirlenecek süre içerisinde sermayesinin en az yüzde 51’ini ihaleye teklif veren teklif sahibinin oluşturacağı bir anonim şirket kurulacak ve hisse satış sözleşmesi, bu surette kurulacak anonim şirket ile yapılacaktır.”
ÖNCEKİ HABER

TAHLİYE İÇİN GEÇ KALINDI

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...