07 Kasım 2009 00:00

ABD’de askeri üsse saldırı

ABD’nin Teksas eyaletindeki, dünyadaki en büyük ABD askeri üssü olan Fort Hood Askeri Üsssü’nde psikiyatr olarak görev yapan ...

Paylaş

ABD’nin Teksas eyaletindeki, dünyadaki en büyük ABD askeri üssü olan Fort Hood Askeri Üsssü’nde psikiyatr olarak görev yapan Filistin kökenli Nidal Malik Hasan adlı bir binbaşı, 13 kişiyi öldürdü, 30 kişiyi yaraladı.
Saldırgan yaralı olarak ele geçirildi, üste olağanüstü hal ilan edildi. Ölenlerden birinin polis, diğerlerinin asker olduğu açıklandı.
İŞGALLERDEN RAHATSIZDI
Saldırganın subay arkadaşları, ABD televizyonlarındaki mülakatlarında, Hasan’ın ABD ordusunun Irak ve Afganistan’daki işgallerinden rahatsızlık duyduğunu aktardılar. Ayrıca Hasan’ın Irak’a gönderilmek istendiği, ancak buna karşı çıktığı için böyle bir olayı gerçekleştirdiği de iddia edildi.
DİNSEL KİMLİĞİYLE DALGA GEÇİLDİ
Hasan’ın bir kuzeni ise Fox News’e yaptığı açıklamada, askerlerin, saldırganın Müslüman adı ve etnik kökeni ile dalga geçtiğini söyledi. Saldırganın bunu yargıya taşıdığını ve başka bir kamu kuruluşuna atanmak istediğini; ancak mahkemenin halen devam ettiğini açıklayan Hasan’ın kuzeni, saldırı dolaysıyla şok olduklarını ifade etti.
Üs Komutanı Tuğgeneral Bob Cone, saldırının, göreve gidecek askerlerin son sağlık kontrollerinden geçirildiği bir merkezde meydana geldiğini söyledi. Cone’a göre saldırgan, elindeki iki silahla askerlere ateş açtı ve bir polis görevlisi tarafından vuruldu. Üs komutanına göre yetkililer, saldırıda başka kimsenin rolü olduğunu düşünmüyor.
‘KORKUNÇ BİR ŞİDDET PATLAMASI’
Saldırıdan sonra bir açıklama yapan ABD Başkanı Barack Obama, olayı korkunç bir şiddet patlaması olarak nitelendirdi. Washington’da bir basın toplantısında konuşan Obama, “Ülke dışında cesur erkeklerimizi, kadınlarımızı kaybetmek zaten zor. Ama askerlerimizin ABD topraklarındaki bir üste saldırıya uğramaları korkunç bir olay” dedi.
Obama, üssün güvenliğini garanti altına almak için Beyaz Saray’ın, Pentagon, FBI ve İç Güvenlik Bakanlığı’yla birlikte çalıştığını kaydetti. Obama, ölenlerin yakınlarına başsağlığı dilerken, olayın ardındaki her şeyi açığa çıkaracaklarını söyledi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Honduras’ta bir ileri iki geri

SONRAKİ HABER

114 ülke, ‘İsrail savaş suçu işledi’ dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...