07 Kasım 2009 00:00

Uluslararası Eskişehir Festivali 15. yılında!

15. Uluslararası Eskişehir Festivali, 7 – 15 Kasım tarihleri arasında, 400’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı Eskişehir’de ağırlıyor.

Paylaş

15. Uluslararası Eskişehir Festivali, 7 – 15 Kasım tarihleri arasında, 400’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı Eskişehir’de ağırlıyor.
Klasik müzikten rock ve dünya müziğine, tiyatrodan dansa kadar farklı alanları kapsayan renkli bir etkinlik yelpazesinde oluşturulan programda; gösterilerden atölye çalışmalarına uzanan bir dizi faaliyet Eskişehirli sanatseverleri bekliyor. Festival, yetişkinleri olduğu kadar çocukları da sanatla buluşturmayı hedefliyor.
FESTİVAL RUS BESTECİLERLE AÇILIYOR
Açılış konserinde, Omri Hadari’nin yöneteceği Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konserinin programında, Çaykovski ve Şostakoviç’in eserleri var. Viyolonsel dağarının tanınmış eserlerinden Rokoko Çeşitlemeleri’ni; eğitimini Almanya’da sürdüren genç Viyolonsel Sanatçısı Dorukhan Doruk seslendiriyor. Konserin ikinci yarısında ise yirminci yüzyılın en önemli Senfoni Bestecisi Dmitri Şostakoviç’in, Beşinci Senfoni’si yer alıyor.
KONSERLERDE DOĞU-BATI BULUŞMASI
Festival’in 2009 klasik müzik programı, özellikle bu ülkede yetişen genç sanatçıların dinamizm, yetenek ve yaratıcılıklarını sergilemelerine olanak veriyor.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası’nın, konuk Şef Kevin Griffiths yönetiminde vereceği konserin solisti henüz 16 yaşındaki Keman Sanatçısı Sena Umul.
Dünya çapında pek çok festivalin aranan konuğu olan La Cetra d’Orfeo (Orfeo’nun Liri), 16. ve 17. yüzyıldan İngiliz ve İspanyol müziği örneklerini, bir dans gösterisi eşliğinde sunarak unutulmaz bir gece vaat ediyor.
Festivalin en renkli konuklarından biri olan Melodias Epicas’ın vereceği konserin başlığı ise “Ortaçağ’dan Klasik Döneme Eşzamanlı Duyuşlar”. Topluluk; piyano ve şanın yanı sıra, klasik kemençe, gitar ve perküsyonla çarpıcı bir müzikal birliktelik ve özgün bir yorum sunuyor.
Balkan müziği, klezmer ve polka gibi farklı müzikal türleri harmanlayan ve yaptığı müziği “Spaghetti Balkan” olarak tanımlayan Milanolu grup Figli di Madre Ignota, festivalin tartışmasız en eğlenceli konuğu.
Klasik Türk Müziği’nden kopmadan ancak, yeni arayışlarla zenginleştirerek yaptıkları çalışmalarla gönülleri fetheden İncesaz ile; günümüzde bilinen ve sevilerek dinlenilen saz eserleri ile bunların aralarına serpiştirilmiş şarkı, türkü, kanto, tango, fokstrot gibi türleri çalarak ve söyleyerek seslendiren Nazenin, Türk müziği dalında festivalin konukları.
TIYATRO OYUNLARI VE DANS GÖSTERILERI
Sezon içinde en çok beğenilen oyunları 444 ile Altıdan Sonra Tiyatro; Deri Ceket ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu; Histanbul ile Garajistanbulpro festivalin heyecanla beklenen konuklarından bazıları…
Bale Moskova Çağdaş Dans Topluluğu (Russian Chamber Ballet MOSKVA -Contemporary Dance Group) festivalde iki eserle izleyici karşısına çıkıyor.
ÇOCUKLAR VE ÇEVRE 15. yılında Uluslararası Eskişehir Festivali, çocuklara yönelik etkinlik alanlarına yeni bir halka ekliyor: Çevre.
Çocuklarda çevre ve kent/mimarlık bilinci oluşturma hedefiyle düzenlenecek etkinlikler, yarının bu en önemli konusunu, yine yarının yetişkinlerine anlatabilmeyi hedefliyor.
Bu yıl ki İlköğretim Okulları arası Resim Yarışmasının konusunu genel anlamıyla “Çevre” olarak belirleyen Uluslararası Eskişehir Festivali ayrıca; bu alanda önemli çalışmalarda bulunan Ömer Madra’yı da Eskişehir’e davet etti.
Festival, gösteri mekanları açısından geniş bir yelpazeye sahip. Anadolu Üniversitesi Spor, Sinema ve Atatürk Kültür Merkezi salonları ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı salonları festival izleyicilerine bu yıl da ev sahipliği yapıyor.
Farklı sanat dallarının icra edilebilmesi için gerekli her türlü donanıma sahip bu salonlar Eskişehir’in çağdaş, Batı’ya dönük yüzünü yansıtıyor.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

İsrail’in ‘beyazları’ Aşkenazlar

SONRAKİ HABER

Erdost mezarı başında anılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...