07 Kasım 2009 00:00

3 ayda 190 düşünce sanığı

Bağımsız İletişim Ağı’nın (BİA) 2009 yılının Temmuz-Ağustos-Eylül Medya Gözlem Raporu’nda, 74’ü gazeteci 190 kişinin 80 dava kapsamında hapis veya tazminat istemiyle yargılandığı belirtildi.

Paylaş

Bağımsız İletişim Ağı’nın (BİA) 2009 yılının Temmuz-Ağustos-Eylül Medya Gözlem Raporu’nda, 74’ü gazeteci 190 kişinin 80 dava kapsamında hapis veya tazminat istemiyle yargılandığı belirtildi. Raporda, yargının özgür tartışma ortamına ve iletişim özgürlüğüne hukuk dışı müdahaleyi hak olarak görmeyi sürdürdüğüne dikkat çekildi. Bağımsız İletişim Ağı (BİA) Medya Gözlem Masası, 34 sayfalık 2009 yılının Temmuz-Ağustos-Eylül Medya Gözlem Raporu’nu açıkladı. Raporda, yargının anti demokratik ve evrensel standartlara uymayan yasaların da desteğiyle “açılım” sürecinde özgür tartışma ortamına ve iletişim özgürlüğüne hukuk dışı müdahaleyi hak olarak görmeyi sürdürdüğü belirtildi. “Saldırı ve tehdit”, “Gözaltı ve tutuklamalar”, “Basın ve ifade özgürlüğü davaları”, “Düzenleme ve hak aramalar”, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi”, “Sansüre tepkiler” ve “RTÜK uygulamaları” başlıklarıyla yer alan raporda, 3 aylık dönemde 74’ü gazeteci 190 kişinin 80 dava kapsamında hapis veya tazminat istemiyle yargılandığı tespit edildi.
TCK 216 VE TMK 7
Özellikle Kürt sorunuyla bağlantılı yargılamalarda Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “kin ve düşmanlığa tahrik” ile ilgili 216. maddesiyle Terörle Mücadele Yasası’nın (TMY) “yasadışı örgüt propagandası yapmak” ile ilgili 7. maddesi öne çıkıyor. 5’i gazeteci toplam 12 kişi TCK’nın 216. maddesinden yargılanıyor. Avukat Eren Keskin, tiyatro oyuncusu Murat Batgi ve yazar Edip Polat için ‘Kürdistan’dan söz etmenin bedeli 1’er yıl hapis oldu. DİHA muhabirleri Ercan Öksüz ile Oktay Candemir, Zilan katliamı tanığıyla röportajdan 1’er buçuk yıl hapse mahkum oldu. 2008 Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde bu sayı 8 idi. Eski DEP Milletvekili Leyla Zana 1 yıl 3 ay, yazar Orhan Miroğlu 2 yıl 4 ay, Azadiya Welat Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tayip Temel’e 1 yıl ve Günlük gazetesi editörü Rüştü Demirkaya 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası aldı. raporda ayrıca “Veysi Sarısözen, Ziya Çiçekçi, Abdullah Demirbaş, Cevat Düşün, Ragıp Zarakolu, Emine Ayna, Selahattin Demirtaş, Ahmet Türk, Namık Durukan, Hasan Çakkalkurt, N. Mehmet Güler, Osman Baydemir, Filiz Koçali, Bülent Yılmaz, Yüksel Genç, Hakan Tahmaz, İbrahim Çeşmecioğlu, Nedim Şener, Ferhat Tunç ve Fakir Yılmaz’ın TMY’yi ihlalden yargılanmaları sürüyor” denildi.
KİTAPLAR DA YARGILANIYOR
Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, Minima Yayıncılık’ın yayımladığı Anıl Alacaoğlu’na ait “Üçüncü Sınıf Kadın” adlı romanı yasakladı. Sel Yayınları sahibi İrfan Sancı, ‘Perinin Sarkacı’, ‘Genç Bir Don Juan’ın Maceraları’ ve ‘Görgülü ve Bilgili Bir Burjuva Kadınının Mektupları’ adlı kitaplarda ‘müstehcenlik yapıldığı’ iddiasıyla hapisle yargılanıyor.
TCK’nın 301. maddesinden soruşturma ve kovuşturma yürütülmesinin Adalet Bakanlığı iznine bağlanması ise yazar Orhan Miroğlu için çare olmadı. Bakanlık, Miroğlu’nun yargılanmasına izin verdi. Bu dönemde 12’si gazeteci 17 kişi yargılandı. Yargıtay, ‘Paşalar, sermaye düzeninin koruyucusu’ diyen yazar Rahmi Yıldırım’ın beraatını onadı.
Son 30 yılda işlenen Abdi İpekçi, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı ve Hrant Dink cinayetlerini azmettirenlerin hâlâ ortaya çıkarılamadığına dikkat çekilen raporda, “Hrant Dink’in öldürülmesinde sorumluluğu tartışılan jandarma ve emniyet yetkilileri cinayet davasına dahil edilmiyor” ifadeleri kullanıldı.
Azadiya Welat gazetesi eski yazı İşleri müdürü Vedat Kurşun, “PKK propagandası yapmak” iddiasıyla ocak ayından bu yana cezaevinde tutuluyor.
GÜL FIKRASINA TEK CELSEDE CEZA
13’ü gazeteci toplam 46 kişi, “hakaret” veya “iftira” iddialarıyla toplam 76 yıl, 4 ay 20 gün hapis ve bir milyon 186 bin 610 TL tazminat veya adli para cezasıyla karşı karşıya. Star gazetesi yazarı Şamil Tayyar, Ergenekon davası tutuksuz sanığı Güler Kömürcü Öztürk’e “hakaret”ten 2.610 TL para cezasına, “haberleşmenin ve özel hayatın gizliliğini ihlal”den de 1 yıl 6 ay hapse mahkum oldu. Adana Ekspres gazetesi çalışanı Sevda Turaçlar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le ilgili bir fıkra nedeniyle tek celsede mahkum oldu, ceza ertelendi.
Bursa 2. Çocuk Mahkemesi, O.K’yi, “Ampulsün sen Tayyip” demekten 3 ay 26 gün kamu yararına çalışma cezasına mahkum etti. Aydın Çocuk Mahkemesi, Başbakan Erdoğan’ın ziyareti sırasında “Allah senin belanı versin” dediği iddia edilen 13 yaşındaki M.S.Ö. ile ilgili davayı düşürdü. Emek Gençliği’nden Şerafettin Gökdeniz, Sercan Bakır ve Ekin Can Kınık, “İstanbul’da doğdu, ABD’li oldu, katil Bush’un oğlu Tayyip Erdoğan” sloganından beraat ettiler. (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Salgında bilgiye dayanmayan haber korkutuyor

SONRAKİ HABER

YOLCULAR İÇİN EL AYNASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...