07 Kasım 2009 00:00

Salgında bilgiye dayanmayan haber korkutuyor

PANDEMİ Kurulu üyesi Prof. Dr. Akın, domuz gribiyle ilgili bilgiye dayanmayan haberlerin kamuoyunda kaygıya, yanlış davranışa yol açabileceğini söyledi ...

Paylaş

PANDEMİ Kurulu üyesi Prof. Dr. Akın, domuz gribiyle ilgili bilgiye dayanmayan haberlerin kamuoyunda kaygıya, yanlış davranışa yol açabileceğini söyledi ve “İnsanlar ne yapacaklarına karar vermeye çalışıyor, doğru bilgiye ihtiyaçları var” dedi.
Sağlık Bakanlığı’nın Pandemi Kurulu üyesi, Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Levent Akın, domuz gribi (H1N1) salgınıyla ilgili gazetecilere büyük sorumluluk düştüğünü söyledi. Akın, özellikle salgının yayılmasını durdurmakta en etkili yol olarak gördüğü H1N1 aşısıyla ilgili haberlerin toplumu kaygılandırdığını, insanlarda panik yaratacak haberlerden uzak durulması gerektiğini dile getirdi. Akın’ın önerisi, gazetecilerin doğru ve bilimsel bilgiye dayanarak; hastalığın özelliklerini, salgınla ilgili gelişmeleri, hastalıktan korunma yöntemlerini öne çıkararak haberleştirmeleri.
Akın’ın salgınla ve haberlerle ilgili bazı saptama ve değerlendirmeleri şöyle:
Söylentileri haberleştirmeyin: Toplumun doğru bilgiye ihtiyacı var. İnsanlar hassas bir durumda, ne yapacaklarına karar vermeye çalışıyor. Söylentileri haberleştirmek, kaygı ve panik yaratıyor. Aşıyla ilgili “beyinde hasar yaratıyor” türünden yanlış haberler, risk gruplarının aşıdan uzak durmasına neden olabilir.
Korunma önlemleri öne çıkarılmalı: Bilime, bilgiye dayalı yayınlar çok önemli. Hastalıktan korunma önlemlerine dair haberler, toplum sağlığı için gerekli. (Ankara/BİA)
Tolga Korkut
ÖNCEKİ HABER

EKİM HAYAT 20.00

SONRAKİ HABER

3 ayda 190 düşünce sanığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...