07 Kasım 2009 00:00

Taşeron işçiler eylem yaptı

HACETTEPE Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanelerinde çalışan taşeron sağlık işçileri, maaşlarını uzun süredir...

Paylaş

HACETTEPE Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanelerinde çalışan taşeron sağlık işçileri, maaşlarını uzun süredir düzenli bir şekilde alamadıkları için eylem yaptılar. İşçilerin eylem yapacağı haberinin duyulması üzerine işçilerin ödenmemiş maaşlarının bir kısmı hesaplarına yatırıldı.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışan taşeron işçiler, uzun bir süredir maaşlarını düzenli alamıyorlar. Yıllık ve haftalık izinlerini de kullanamayan işçiler, tepkilerini daha önce de göstermişlerdi. Bir süredir maaşlarını alamayan işçiler, dün hastane bahçesinde eylem yaptılar.
“İnsanca çalışmak istiyoruz”, “İşçiyiz, haklıyız kazanacağız”, “Taşeron işçisi köle değildir” sloganları atan işçiler, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın “H1N1 virüsünden korunmak için dengeli beslenin” sözlerine “Hangi parayla dengeli beslenelim?”, “Hangi parayla domuz gribinden korunacağız” yazılı dövizlerle yanıt verdiler.
Eyleme Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube, Dev Sağlık-İş ve Emek Partisi (EMEP) yöneticilerinin yanı sıra kadrolu hastane çalışanları da destek verdiler. İşçilere seslenen Dev Sağlık-İş İç Anadolu Bölge Temsilcisi Sevinç Hacıoğlu, domuz gribi nedeniyle Ankara’da 2 taşeron sağlık işçisinin öldüğünü hatırlatarak, taşeron işçilere reva görülen açlık sınırının altındaki ücretlerin bile düzenli yatırılmamasını eleştirdi. SES Ankara Şube Başkanı İbrahim Kara da, işçilerin yaşadığı sorunların kaynağında sağlığı paralı hale getirenlerin olduğunu belirterek, işçilerle dayanışma içinde olduklarını vurguladı.
EYLEMİN DEDİKODUSU BİLE YETTİ
Diğer yandan işçilerin eylem yapacağının duyulması üzerine şirket yetkililerinin önceki gün işçilerle toplantılar yaptıkları ve “Taşeron işçilerin eylem yapma hakkı olmadığını” söyleyerek işçileri eylemden vazgeçirmeye çalıştıkları öğrenildi. Ayrıca şirket yöneticilerinin eylem yapanların işten atılacağını söyledikleri iddia edildi.
Ancak işçilerin eylem yapacağının haberi bile şirketi korkutmaya yetti. Eylemden önce işçilere ödenmeyen maaşların bir kısmı bankaya yatırıldı. Daha önce de maaşları ödenmeyen işçiler eylem yapmaya hazırlanmışlar, ancak eylem haberi duyulur duyulmaz ödenmeyen maaşlarının bir kısmı hesaplarına yatırılmıştı.
‘EVE GİDECEK PARAMIZ YOK’
Gazetemize sorunlarını anlatan işçiler, gece gündüz demeden çalıştırılmalarına rağmen ücretlerini zamanında alamadıkları için zor durumda olduklarını ifade ettiler. Birçok işçi maaşları yatmadığı için eve yürüyerek gittiğini anlatırken, bir işçi bazı günler parası olmadığı için evine gidemediğini, hastanede sabahladığını söyledi.
Birçok işçi de uzun süredir izinlerini kullanamıyor. Önemli bir kısmı yıllardır hastanede çalışıyor, ancak taşeron şirketlerin ismi her yıl değiştiğinden kıdem tazminatından yararlanamıyorlar. İşçiler, yöneticilerin işten atma tehditlerine boyun eğmeyeceklerini söylediler. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Hadi biz suçluyuz diyelim bu çocukların suçu ne?

SONRAKİ HABER

EKİM HAYAT 20.00

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...