08 Kasım 2009 00:00

ACILIMDA KRiTiK SORU

Meclis, 10 Kasım’da ‘açılım’ı görüşmeye hazırlanırken, bu konudaki ayrıntılar da netleşmeye başlıyor. Kimi olumlu adımlar sıralansa da, tartışma yaratacak maddeler de öneriler arasında.

Paylaş

Meclis, 10 Kasım’da ‘açılım’ı görüşmeye hazırlanırken, bu konudaki ayrıntılar da netleşmeye başlıyor. Kimi olumlu adımlar sıralansa da, tartışma yaratacak maddeler de öneriler arasında.
Bunlar arasında ‘Öcalan için geldik’ diyenlerin 221’den yararlandırılmaması ve dolayısıyla bunlara cezaevi yolunun gösterilmesi ise en dikkat çekici olanı. Çünkü barış grubunda yer alanların tamamı ‘Öcalan’ın çağrısıyla geldiğini’ açıklamıştı. Bundan sonra geleceklerin durumunun da farklı olmaması bekleniyor. Bu durum ‘açılımı’ çıkmaza sürükleyebilir.
‘ÖCALAN İÇİN GELDİK’ DERLERSE...
Bir başka dikkat çekici durum ise koruculuğun hemen kaldırılmaması. Bununla birlikte, talepleri tam olarak yerine getirmese de, Kürtçenin kullanımının önünü açan kimi düzenlemeler olumlu.
*Geri dönenler “Öcalan için geldik” derse, etkin pişmanlığı düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 221’inci maddesinden faydalandırılmayacak.
*Koruculuk sadece terör bittiği anda tasfiye edilecek. Yaşı gelenler emekli olacak, diğerleri de kamu hizmetlerinde çalıştırılacak.
*Diyanet İşleri Başkanlığı, Kürtlerin çoğunluğu şafi olduğu için şafi ilmihali Kürtçe basılacak.
*Kürtçe Kuran-ı Kerim meali basılacak.
KÜRTÇE İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER
*RTÜK yönetmeliği değiştirilerek, Kürtçenin özel televizyonlarda da kullanılmasının önü süre sınırlaması olmadan açılacak. Reklamlar da Kürtçe yayınlanabilecek.
*YÖK Kanunu’nda değişiklik yapılarak üniversitelerde Kürtçe Araştırma Enstitüleri kurulacak. Bunlar dil ve lehçe araştırması yapacak.
*Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulmasına yönelik çalışma yapılacak.
*Siyasi Partiler Kanunu’nun farklı dil ve lehçelerin kullanımını kısıtlayan 81’inci maddesi değiştirilerek, Kürtçe propagandanın önü açılacak. Böylece Meclis’te bekleyen birçok dokunulmazlık dosyası düşmüş olacak.
*Köy isimleri değiştirilecek.
DİĞER DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİ
*Sınırlarla ilgili çalışma yapılacak. Habur’daki arama ve kontroller hızlandırılacak, yığılmanın önüne geçilecek.
*Sadece Van ve Hakkari arasında 21 araç kontrol noktası bulunuyor. Bu bire indirilecek. Bu idari genelgeyle yapılacak.
*Maxmur’dan gelenler için TOKİ kabul yerleri oluşturacak. Bunlara ikametgah ve nüfus cüzdanları verilirken rehabilitasyon programı uygulanacak.
*Doğu ve Güneydoğu’da yaylalara çıkış serbest bırakılacak.
*Bağımsız ‘İnsan Hakları Kurumu’ kurulacak.
*Birleşmiş Milletler İşkenceyi Önleme Sözleşmesi’nin ek ihtiyari protokolü onaylanacak. Böylece Avrupa Birliği’nden inceleme komiteleri Türkiye’de daha rahat çalışma yapabilecek.
(ANKARA)

34 KiŞi NASIL SERBEST KALDI
Habur Sınır Kapısı’nda kurulan nöbetçi adliyede sorgulanan 34 kişinin tamamı, ifadelerinde, barışa katkıda bulunmak amacıyla Öcalan’ın çağrısıyla Türkiye’ye geldiğini söyledi. Bu kişilerden 5’i ise Öcalan için ‘sayın’ ve ‘önderlik’ ifadelerini ısrarla kullanmaları nedeniyle tutuklanmaları istemiyle hakimliğe sevk edildi. 5 kişinin bu ifadeleri kullanmakta ısrar etmelerinin yanı sıra, sadece Öcalan’ın çağrısı üzerine Türkiye’ye geldiklerini belirtmeleri halinde tutuklanmaları gerekiyordu. Ancak tutanaklar, bu konuda yargının ‘Öcalan formülü’ geliştirdiğini ortaya koydu. 5 kişinin, Öcalan’ın çağrısıyla, barışa katkıda bulunmak için geldiklerini söylemelerine rağmen, bu ifadeleri tutanaklara, ‘Kürt sorununun çözümü, barışa katkıda bulunmak, ülkede huzurun tesisine yönelik bir adım atmak suretiyle ülkeye giriş yaptım. Abdullah Öcalan’ın da bu hususta çağrısı olmuştu. Gönüllü olarak ülkeye giriş yaptım’ şeklinde geçti. Öcalan’ın çağrısı ise asıl etken değilmiş gibi gösterildi. Böylece, 221. maddeden yararlanma ihtimalinin şartları oluşturuldu.

KAÇANLAR DÖNECEK
KCK Yürütme Konseyi Üyesi Duran Kalkan, hükümetin ‘Eve dönüşler devam ediyor’ diyerek, beş on yıl önce PKK’den kaçanları Türkiye’ye götürmek istediğini söyledi. Hükümetin, özellikle Başbakan ve içişleri bakanının toplumunu ve çeşitli devlet kurumlarını PKK’yi tasfiye ettiği yönünde inandırmaya çalıştığına dikkat çeken Kalkan, bu nedenle Öcalan’ın çağrısıyla Türkiye’ye gelen grupların da hükümetin çabalarıyla döndüğü izlenimi yaratıldığını söyledi. Bu yolla topluma, “PKK’yi tasfiye ettik”, Kürt halkına ise “Gelenler serbest bırakılıyor” mesajı verilerek destek arandığına dikkat çekti.
Kalkan, önümüzdeki süreçte dönecek denilenlerin ise yeni bir gelişme yaşanmazsa PKK’den kaçanlardan ibaret olduğunu sözlerine ekledi.

TASFİYE PLANI
AKP MKYK Üyesi ve Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı, TBMM Dış İşleri Komisyonu Sözcüsü Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu, PKK’nin önümüzdeki hafta ve aylarda çözüleceğini ileri sürdü. Kınıklıoğlu, Irak’ın kuzeyinde bulunan kamplarda barınan PKK’lilerden ‘suça karışmamış olanların rehabilite edileceğini, çeşitli suçlara karışmış olanların ise İskandinav ülkeleri gibi ülkelere gönderileceğini’ söyledi. Kınıklıoğlu, “Türkiye, Irak’la ilişkilerini geliştirerek PKK’yı oradan çıkaracak. Zaten şu andaki açılımın yansıması aslında Irak’la ilişkilerin geliştirilmesidir” dedi.
ÖNCEKİ HABER

MHP’de kurultay kazanı kaynıyor!

SONRAKİ HABER

Liselilerden YÖK protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa