08 Kasım 2009 00:00

Temizöz: Tehdit bundan sonra da olabilir

KAYSERİ İl Jandarma Komutanı ve JİTEM Albay Cemal Temizöz, Cizre Belediye eski Başkanı Kamil Atak ve JİTEM elemanı Abdulhekim Güven’in aralarında bulunduğu sanıklar, 5’inci kez hakim karşısına çıktı.

Paylaş

KAYSERİ İl Jandarma Komutanı ve JİTEM Albay Cemal Temizöz, Cizre Belediye eski Başkanı Kamil Atak ve JİTEM elemanı Abdulhekim Güven’in aralarında bulunduğu sanıklar, 5’inci kez hakim karşısına çıktı. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde önceki gün görülen ve akşam geç saatlere kadar süren duruşmada konuşan Temizöz, tanıkların tehdit edilmesine ilişkin “Bundan sonra da olabilir. Tahrik ediliyor. Her iki taraf da dikkat etmeli” dedi.
5’inci duruşmada faili meçhul cinayetlere kurban gidenlerin aileleri dinlendi. Temizöz’ün ilk duruşmada yaptığı ve yazılı olarak mahkemeye sunduğu savunmalarında geçen “Yola bağlı kalmamak için atlı intikal birlikleri oluşturmuştuk. Cizre’nin dar sokaklarına, köylere ve kimi karakollara atlarla gidiyorduk” ifadesi, ilk defa gündeme geldi.
‘CESETLERİN ORADA...’
Öldürülen Süleyman Gasyak’ın eşi Leyla Gasyak, eşi ve amcasının Cizer Holant (Xolanî) köyü mevkiinde kaçırıldığı bilgisinin gelmesi üzerine köye gittiğini şöyle anlattı: “Bedran (Adem Yakin) ve Hakim’in de (Abdulhakim Güven) içinde bulunduğu 4-5 kişilik grup yolumu kesip ‘yasak bölge’ olduğu gerekçesiyle beni geri çevirdiler. Araç lastiği izi gördüm ve izleri takip ettim. 15-20 dakika yürüdükten sonra izler bitti ve orada yeni olduğu belli olan taş ve toprakla yükselmiş bir yer gördüm. O taşları ellerimle kaldırdım ve eşim Süleyman ve amcam Ömer’in cesetlerini gördüm. Ağlayarak eve doğru koşmaya başladım. Aileme haber verdim. Bundan korucu ve askerlerin de haberi oldu. Söz konusu yerden cesetler alınarak hastaneye getirildi.”
Adem Yakin ve Abdulhakim Güven’i teşhis etmesi istenen Gasyak, önce “Yüzlerine bakmak istemiyorum” dedi ve sonra hiç tereddüde düşmeden teşhis etti.
‘GÜVEN CİZRE’DEYDİ’
İddialara karşılık olarak Güven, “ben o dönemde tutukluydum” diyerek kendini savundu, ancak mağdur ailelerin avukatları, Güven’in o tarihte pişmanlık yasasının ilgili maddesi gereği dışarıda ve Cizre’de olduğunu gösteren belgeyi mahkemeye sundu. Güven, bunun üzerine bir daha konuşmadı.
Kamil Atak’ın, “Benim aşiretim, kişiliğim var. Buna dikkat edilsin” demesi dikkat çekerken, JİTEM komutanı Temizöz ise, tanıkların tehdit edilmesine ilişkin “Bundan sonra da olabilir. Tahrik ediliyor. Her iki taraf da dikkat etmeli” dedi. Beşir Bayar’ın evine, Ömer Candoruk’un aracına ve Abdulhamit Düdük’ün parasına el koyulmasına ilişkin iddianame hazırlanması için talepte bulundu. (Diyarbakır/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Aşı oldu, rahatsızlandı

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...