08 Kasım 2009 00:00

ABAKÜS

Müzik ve film tekellerinin sıkıştırmaları sonucunda telif haklı içeriğin yasadışı paylaşımını sağladığı için hakkında kapatma kararı çıkartılan Korsan Körfezi[1], kullanıcılarına servis vermeye devam ediyor.

Paylaş

Müzik ve film tekellerinin sıkıştırmaları sonucunda telif haklı içeriğin yasadışı paylaşımını sağladığı için hakkında kapatma kararı çıkartılan Korsan Körfezi[1], kullanıcılarına servis vermeye devam ediyor. Üstelik açılan davaların, zaten ünlü olan Korsan Körfezi’nin ününe ün kattığını, Internet’te Korsan Körfezi’ni duymayan kalmadığını söyleyebiliriz. Bu durum mahkenin de canını sıkmış olacak ki, Korsan Körfezi bir an önce kapatılmazsa sitenin kurucularına 500 bin İsveç kronu, yani yaklaşık 105 bin TL ceza kesileceğini açıkladılar. Şu ana kadar bu tip basku ve yıldırma politikalarını umursamayan sitenin, bu son açıklamayı da dikkate almama olasılığı oldukça yüksek.
Bu arada bir Norveç mahkemesi, Korsan Körfezi’ne erişimi engellemeyen bir Internet servis sağlayıcı hakkında aldığı kararla müzik ve film tekellerini bayağı üzdü. Karara göre Norveç’in en büyük Internet servis sağlayıcısı olan Telenor, Korsan Körfezi’ni bloklamayarak suç işlemiyor. Telenor, bu yılın başlarında IFPI (International Federation of Phonographic Industry- Uluslararası Plak Endüstrisi Federasyonu) tarafından önce tehdit edilmiş, ardından da dava edilmişti. Mahkeme, Telenor’un, Korsan Körfezi’ni erişime kapatmamakla herhangi bir telif hakkını ihlal etmediği sonucuna vardı.
Korsan Körfezi 2003 Kasım’ında İsveçli telif hakkı karşıtı örgüt Piratbyrån (Korsanlık Bürosu) tarafından kuruldu. 2004 Ekim’inde bağımsız bir kuruluş haline gelen Korsan Körfezi, Alexa verilerine göre dünyanın en çok ziyaret edilen siteleri listesinde ilk 100’de yer alıyor.
Dünyanın gözlerinin bu yöne ilk çevrilişi, Mayıs 2006’da Korsan Körfezi’ni barındıran sunuculara hukuki olarak tartışmalı bir şekilde İsveç polisi tarafından el konulmasıyla yaşanmıştı. Müzik ve film tekellerinin talimatı ile İsveç yasaları ihlal edilerek yapıldığı iddia edilen baskın, Korsan Körfezi’ni durdurmak için yeterli olamadığı gibi, tıpkı son davada da olduğu gibi Korsan Körfezi’nin ününün artmasına da yardım etmiş; Korsan Körfezi, baskından 3 gün gibi kısa bir süre sonra, yeni sunucularda yayınını başlatmayı başarmıştı. Korsan Körfezi’ni engellemek için irili ufaklı pek çok girişim oldu. Bu girişimlerden birinde Korsan Körfezi’ne saldırmak için hackerlar kiralanmasını tartışan MediaDefender adlı korsan karşıtı kuruluşa ait bir e-postanın ortaya çıkması ile işin rengi bir anda değişti. Korsan Körfezi’nin MediaDefender’a açtığı dava sonrasında film ve müzik tekkellerinin MediaDefender’dan desteklerini çekmesinin ardından, kuruluş bu olayda 825 bin dolar zarar ettiğini açıklamıştı.
Son açılan dava öncesinde yaşananlar ise müzik ve film tekelleri ile Avrupa Parlementosu’nun baş rollerini paylaştığı bir siyasi komedi olarak yorumlanmıştı. Her ne hikmetse, davanın başlamasından kısa bir süre önce Avrupa Parlementosu Hukuk Komisyonu, yasama-yürütme-yargı üçlemesinin neresinde durduğunu unutarak(!) ‘telif hakkı ihlalinde bulunan sitelerin üye ülkelerin adli kurumları tarafından durdurulmasını’ istemişti. Bu son davada açıklanan ilk karar şimdilik müzik ve film tekellerinin lehine olsa da, Korsan Körfezi’nin yayına devam etmesi ve Norveç mahkemelerinin Telenor’u haklı bulması gibi gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, Korsan Körfezi ile müzik ve film tekelleri arasındaki mücadelenin daha uzunca bir süre devam edeceğini öngörebiliriz.
Film ve müzik tekellerinin Korsan Körfezi’ni bu kadar önemsemesi size şaşırtıcı gelebilir. Korsan Körfezi ile ilgili birkaç detay, bu ilginin sebeplerinin anlaşılmasını kolaylaştıracaktır:
- Korsan Körfezi, P2P dosya paylaşım trafiğinin en önemli atardamarını oluşturmaktadır.
- Bir iddiaya göre 2006’da sunuculara el koyulmasından birkaç saat sonra Avrupa’nın Internet trafiği yüzde 35 oranında azalmıştır.
Korsan Körfezi ve çevresinde savaş zaman zaman sağa sola da sıçrayarak devam ediyor. Korsan Körfezi, her şeye rağmen film ve müzik tekellerinin baskılarına direniyor.
[1] http://www.thepiratebay.org
GÖKHAN BAYRAM
ÖNCEKİ HABER

SÖZ OLA TORBA DOLA

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...