08 Kasım 2009 00:00

KİRVEME MEKTUPLAR

Kirvem,Geçenlerde (02.11. 2009) tarihli Hürriyet’te, kendi köşesinden “Türk olmak kolay değil!” başlığıyla feveran edip, okuyucularına seslenen Rahmi Turan, özetle şöyle diyordu:

Paylaş

Kirvem,
Geçenlerde (02.11. 2009) tarihli Hürriyet’te, kendi köşesinden “Türk olmak kolay değil!” başlığıyla feveran edip, okuyucularına seslenen Rahmi Turan, özetle şöyle diyordu:
“Güzel bir coğrafyada yaşıyoruz. Cennet gibi bir vatanımız var. Göz kamaştırıcı bir tarihe, gıpta edilecek doğal zenginliklere sahibiz. 72 milyon insanız. Aptal da sayılmayız. Peki, neden iki yakamız bir araya gelmiyor? Uzun yıllardır hep aynı sorunlarla boğuşuyoruz. Hâlâ bıkmadan ‘Herkes gider Mersin’e, biz gideriz tersine’ ya da ‘Eller aya, biz yaya’ türküsünü söyleyip duruyoruz. Hele son 7 yılda, daha da geriye gittik... Artık kalemler bile geriye doğru yazıyor. Atatürk’ün işaret ettiği çağdaş uygarlık yolundan hayli uzaklaşmış bulunuyoruz. Borç bini aştı. Batı’nın esiri haline geldik! Peki, neden, neden, neden?”
Kendince sorduğu, hatta yine kendi deyimiyle “matkap gibi beynini delen” sorunun yanıtını da, Evrim Kuramı’nın babası İngiliz bilim adamı Charles Darwin’in şu sözlerinde buluyordu:
“Bilim ve sanat, bir kuşun iki kanadı gibidir. Bu iki kanadı kullanabilen toplumlar uçar ve özgür olurlar. ‘Tavuk toplum’ önüne atılan bir avuç yemi gagalarken, arkadan yumurtalarının alındığının farkında bile olmaz!”
Sonra da; “Biz ‘tavuk toplum’ muyuz? Ne dersiniz” sorusunun ardından, hani deyim yerindeyse “zurnanın zırt dediği yer”e gelip bir bakıma “derdini” ummana aynen şöyle döküyordu:
“Günümüzde Türk olmak zor dostum!
Türk olmak, çile çekmektir. Türk olmak, kendi ülkende bile hor görülmek demektir.
Türk olmak; soykırımla, kan dökmekle, vahşetle suçlanmaktır.
Türk olmak, 1 milyon Ermeniyi, 30 bin Kürdü öldürmektir.
Türk olmak, yabancılara satılan yerlerde ırgat olarak çalışmaktır.
Türk olmak, yurduna ve ulusuna sahip çıktığın vakit ‘faşist’ damgası yemektir.
Türk olmak, davul-zurna ile askere uğurlanıp, vurulursan ‘Vatan sağ olsun’ denilerek şehitliğe gömülmektir.
Türk olmak, teröristi öldürdüğün zaman hapse girip yargılanmak demektir.
Türk olmak, ulusuna söven bölücülere, hainlere ve iş birlikçilerine ses çıkarmamaktır.
Türk olmak, haksızlığa ve açılımlar nedeniyle aşağılanmaya razı olmaktır.
Velhasıl, günümüzde Türk olmak çok zordur!”
Kirvem, yukarda Türk olmanın ne denli zor olduğunu satırbaşlarıyla aktaran muhterem yazarın bu sözlerini okuduktan sonra, öncelikle söz konusu edilen Türkler, bir o kadar da “insan”lık adına efkarlanıp kahrolmamak mümkün müdür?
Gerçekten de hani bırakın eloğlunun diyarlarını, kendi “vatan”ında ya da bir başka ifadesiyle Misak-ı milli sınırları dahilinde bile, sırf Türk olmaktan ötürü bu kadar “çile” çeken, bu kadar “horlanan”, “faşist” diye sadece damgalanmayıp aynı zamanda “kan dökmek”le, “vahşet”le, “soykırım”la suçlanıp, sonra da bütün bunlar sanki yetmezmiş gibi, bir de “1 milyon Ermeniyi, 30 bin Kürdü öldürmek”le suçlanıp, dahası da bunu, kuzu kuzu sineye çekmeyi kabullenmek, kanaatime göre ne Türklere ne de “etnik” kimliği, soyu sopu kim olursa olsun herhangi bir ulusun fertlerine asla reva görülmemeli…
Ancak aslında “Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla!” türünden lafebeliğiyle hedef saptırıp, hatta bu bapta bir adım daha ileri giderek sözde “İğneyi kendimize, ama çuvaldızı el aleme saplayıp”, ardından da kelime oyunlarıyla, kinayeli laflarla, sözü dönüp dolaştırıp, eveleyip geveleyip nitekim ona buna güya dolaylı yollarla “Türk olmak çok zordur!” başlığı altında aklı sıra laf yetiştirmeye soyunmak, acaba şuur altımıza yerleşmiş “faşizan” bir zihniyetin ta kendisi midir, kim bilir…
Neyse… Öyle ya da böyle, bu konuda iki satır daha karalayıp, gelecek haftanın “menü”sünü de şimdiden belirleyelim Kirvem:
“Ermeni dölü olmak ne demektir?..”
MIGIRDİÇ MARGOSYAN
ÖNCEKİ HABER

EŞiT YURTTAŞLIK iÇiN

SONRAKİ HABER

Dostları İlhan’ı unutmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa