09 Kasım 2009 00:00

Şemdinli’nin 5. yılı

Bundan tam 5 yıl önce Hakkari’nin Şemdinli ilçesinden yayılan bir haber tüm ülkeyi ayağa kaldırdı.

Paylaş

Bundan tam 5 yıl önce Hakkari’nin Şemdinli ilçesinden yayılan bir haber tüm ülkeyi ayağa kaldırdı. Şemdinli’de 3 JİTEM elemanı Umut Kitapevi’ni bombalamış iki kişinin yaşamını yitirdiği olayın hemen ardından bombacılar halk tarafından suçüstü yakalanmıştı. Saldırganlara ait araçtan ise krokiler ve silahlar çıkmıştı. Olay yıllardır varlığı inkar edilen kontrgerillanın var olduğunun en somut kanıtlarından biri olarak tarih kayıtlarına geçmişti.
Şemdinli’de Özipek Pasajı’nda bulunan ve Seferi Yılmaz’a ait olan Umut Kitapevi 9 Kasım 2005 tarihinde bombalı saldırıya uğradı. Saldırıda Ali Yılmaz ve Mehmet Zahir Korkmaz adlı vatandaşlar yaşamını yitirdi. Saldırıyı gerçekleştiren JİTEM Elemanı ve İtirafçı Veysel Ateş ile JİTEM Elemanları Astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz vatandaşlar tarafından suçüstü yakalandı. JİTEM elemanlarına ait araçta ise infaz edilecek kişilerin ev ve işyeri adresleri ile telefon numaralarının bulunduğu ajanda ile krokiler, birçok yazılı belge ele geçirildi. Olaydan bir gün sonra JİTEM Elemanı Veysel Ateş, kitapevine bomba attığı gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine konuldu, astsubaylar ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
SİVİL MAHKEME 39 YIL HAPİS VERDİ
Olaya ilişkin 22 Kasım 2005’te Van’da soruşturma başlatıldı. Astsubaylar Kaya ile İldeniz 28 Kasım’da Van’da tutuklanarak Askeri Cezaevi’ne konuldu. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 19 Haziran 2006 tarihinde yapılan yargılamada Kaya ve İldeniz’e “Adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs etmek” suçlarından 39 yıl 10 ay 27’şer gün hapis verildi.
SAVCI GÖREVDEN ALINDI
Savcı Ferhat Sarıkaya, sanıklar hakkında “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak, adam öldürmek ve adam öldürmeye teşebbüs etmek ile suç işlemek için anlaşmak” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden dava açtı. Savcı Sarıkaya, Kaya ve İldeniz için “Tanırım, iyi çocuklardır” diyen dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında dava ile bağlantısı olduğu iddiasıyla ek bilgiyi Genelkurmay Başkanlığı’na gönderdi. Bunun üzerine Büyükanıt’a yönelik suçlamaları gerekçe gösterilen Savcı Sarıkaya, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca görevden alındı.
ASKERİ MAHKEME VE TAHLİYE
Sanık avukatlarının temyiz başvurusu üzerine Yargıtay 9. Dairesi, 8 Mayıs 2007’de dava dosyasını “Eksik soruşturma” ve “Görevsizlik” gerekçesiyle bozarak, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkeme heyeti ise eksiklikleri tamamlayarak dosyanın görev sorumluluğunun kendisine ait olduğunu belirtti. Ancak iki duruşmadan sonra mahkeme heyetinin değişmesi üzerine yeni gelen heyet 10 bin sayfalık dosyayı incelemeden Yargıtay’ın 27 Kasım 2007 tarihli kararına uyarak Van Askeri Mahkemesi’ne gönderdi. Bunun üzerinemağdur avukatları, sanıkların tahliye edilmek istendiğini belirterek duruşmalara katılmama kararı aldı. Sanklar, “Kaçma ihtimallerinin bulunmadığı ve delilleri karartmalarının söz konusu olmayacağı” gerekçesiyle Askeri Mahkeme’de 14 Aralık 2007’de görülen ilk duruşmada tahliye edildi. Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından müdahil avukatlar dosyaya görevsizlik kararı verilerek dosyanın yeniden Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini talep etti. 9 Ekim’de görülen duruşmasda bu talep ileri ki tarihlerde değerlendirilmek üzere reddedildi.


YÜZ BİNLER SOKAKLARA DÖKÜLDÜ
Şemdinli olaylarının üzerine yeterince gidilmemesini protesto amacıyla Yüksekova ilçe merkezinde 17 Kasım 2005 tarihinde Demokratik Halk İnisiyatifi tarafından basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya polis müdahale etti. Müdahale sonrası çıkan olaylarda İslam Bartın, Ergin Mengeç ve Abdulhalik Geylani yaşamlarını yitirdi. Yaşamını yitiren 3 kişi için 18 Kasım günü düzenlenen cenaze törenine yaklaşık 100 bin kişi katıldı. Cenazeler savaş uçaklarının alçak uçuşları altında toprağa verildi. Şemdinli’de yaşanan olayın ardından başta bölge illeri olmak üzere ülkenin dört bir tarafında yüz binlerce kişi sokaklara çıkarak, sorumluların yargılanmasını ve kontrgerillanın dağıtılmasını talep etti.
BİR ÇOK YERDE YÜRÜYÜŞ VAR
DTP Şemdinli İlçe Örgütü tarafından, olayların yıldönümü nedeniyle bugün yürüyüş düzenlenecek. Saat 10.00’da yapılacak yürüyüşe yoğun katılım bekleniyor.
Yüksekova’da da saat 13.00’de yapacakları yürüyüşte sorumluların cezalandırılması talep edilecek. Öte yandan bölgenin bir çok ilinde gerçekleştirilecek yürüyüşlerde de kontrgerilla ve JİTEM’in dağıtılması talep edilecek.
ÖNCEKİ HABER

Çözüm ortak mücadelede

SONRAKİ HABER

KÖŞK PEMBE iNCiLi KAFTANA SARILDI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...